eur:
389.26
usd:
362.13
bux:
68628.56
2024. május 8. szerda Mihály
Csodabogarak a téli olimpián - Eddie, a Sas nyomdokaiba lépnek?

Csodabogarak a téli olimpián - Eddie, a Sas nyomdokaiba lépnek?

A pénteken kezdődő téli olimpia néhány szereplője – a népszerűségét tekintve – akár Eddie, a Sas (azaz a brit Michael Edwards), az 1988-as játékok csodabogara nyomába léphet. Biztos, hogy szereplésüket nagy figyelem kíséri majd. Akad köztük tongai sífutó, kenyai alpesi síelő, brazil sífutó, egy jamaicai és egy nigériai női bobcsapat, s egy különleges koreai-amerikai testvérpár. Íme, összeállításunk első része.

A 34 éves, tongai Pita Taufatofua talán az egyetlen résztvevő lesz Phjongcshangban, aki a másfél évvel ezelőtti riói olimpián is rajthoz állt. Ő vitte a tongai zászlót, aztán taekwondoban versenyzett. Tavaly kitalálta, hogy sífutásban elindul a dél-koreai játékokon. A kvalifikációs feltételek egy részét görsín teljesítette, s már csak egyetlen olyan - „igazi”, havas - verseny kellett neki az indulási jog megszerzéséhez, amin teljesíti az indulási szintet.

Később a közösségi médiában közzétette európai túráját. Végül Izlandon szó szerint célba ért, s ezzel Tonga történetének második téli olimpikonja lett a szánkós Bruno Banani (eredeti nevén: Fuahea Semi) után. Taufatofua egyébként az ausztráliai Brisbane szülötte, ott is él és dolgozik egy árva gyereket segítő központban. Édesapja tongai.

Sabrina Simader Kenyában született, az édesanyja kenyai, az édesapja osztrák. Ausztriában nőtt fel, hároméves kora óta Európában él. Érdekes, hogy az afrikai sajtóban (Nairobi News) Sabriner Wanjiku Simader néven szerepel. Két éve részt vett Lillehammerben a téli ifjúsági olimpián. Most 19 évesen mer nagyot álmodni, az első húsz közé akar kerülni a számaiban, lesiklásban és Szuper G-ben.

Ő lesz Kenya második síversenyzője a téli olimpiák történetében, az előd, Philip Boit (1998, 2002 és 2006 olimpikonja) sífutásban indult, és Simader egyik első edzője volt. Állítólag a mostohaapjának köszönhette, hogy síelő lett, neki ugyanis volt egy síliftje.

Akwasi Frimpong Ghanában született, nyolcéves kora óta Hollandiában él. Az egykori sprinter szeretett volna bekerülni a holland bobcsapatba, de nem sikerült. Ezért aztán – hogy egyéniben indulhasson – sportágat váltott, Phjongcshangban szkeletonban versenyez majd. Tavaly elindult a németországi világbajnokságon, de nem nagy sikerrel, mert utolsóként végzett.

A brazil Victor Santos, aki sífutásban áll majd rajthoz, egyike annak a kilenc brazilnak, akik a legutóbbi nyári olimpia rendezőjét képviselik a téli játékokon. Egy nyomortanyán (favelában) nőtt fel, és egy szociális program során, görsízéssel ismerkedett meg a sportág alapjaival. A barátkozás jól sikerült, reményteli olimpikon vált belőle.

A brazilok egyébként indulnak négyesbobban, és Santoson kívül sífutásban indul a 42 éves Jaqueline Mourão, akinek ez lesz a hatodik olimpiája, korábban három télin és két nyárin vett részt. Ő ugyanis biatlonista és sífutó, valamint kerékpárversenyző és hegyi-kerékpáros. Huszonkilenc évesen ismerkedett meg a sífutással.

Akad még a brazil csapatban egy 41 éves snowboardos hölgy (Isabel Clark Ribeiro), s egy brazil-amerikai műkorcsolyázónő, Isadora Williams. Michael Macedo pedig alpesi sízésben versenyez majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×