INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

kajak-kenu

szövetség

utánpótlás

vezetőedző

Hüttner Csaba: jól működő rendszert tudtunk kiépíteni

InfoRádió

Rendkívül sikeres idényen van túl a kajak-kenu utánpótlás korosztály, amelyre még vár az Olimpiai Reménységek Versenye - számolt be Hüttner Csaba vezetőedző a szövetség honlapján közölt interjúban.

"Kiemelkedő eredményeket hozott a júliusi Európa-bajnokság és a minszki világbajnokság is, amelyen minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat. Összesen tíz világbajnoki aranyérmet és huszonöt érmet nyertek versenyzőink, ilyenre még nem volt példa a kajak-kenu sportban. Ha például a női kajakosok olimpiai számát nézem, az ifjúsági korosztályban minden számot a mieink nyertek, az U23-asoknál pedig Lucz Dórának köszönhetően két egyéni aranyérem, valamint két bronzérem lett a termés, az ifiknél Homonnai Luca a legeredményesebb kajakos lett, de abszolút elégedettek lehetünk minden szakág teljesítményével.

- A múlt hétvégén bajnokaink az országos bajnokságon „vezettek le”.

– Ez a levezetés is elég sikeres lett, hiszen többen át tudták menteni a minszki formát. Persze nem mindenki a világbajnoki számában indult, az egyesületi pontverseny érdekében más számokban, esetleg más párokkal álltak rajthoz legjobbjaink, akiknek így is sikerült győzelmeket, dobogós helyezéseket begyűjteni.

- Árulja el, mitől tud ennyire eredményes lenni az utánpótlás szakág?

– Az egyik legfontosabb szempont, hogy a szövetség, a sportág vezetése jól gazdálkodott az állami támogatásokkal. Felújítottuk a vízitelepeket, sok pénz jutott fejlesztésekre, egyre jobb körülményeket tudunk teremteni a sportolóinknak, akik szívesen járnak edzeni és így nagy a merítési lehetősége a sportágnak. Ugyanakkor a kiemelt edzői programba több utánpótlás edző is be tudott kerülni, a szövetségnek így több pénze jutott arra, hogy a programból kimaradó edzőket támogassa. Vagyis kecsegtetőbb lett az edzői életpálya, jobban motiváltak a trénerek, akik egy jól felépített rendszerben ki is hozzák a maximumot a versenyzőkből. A piramisunk alapja sokkal szélesebb, mint korábban, vagyis biztos alapokon áll a sportág.

- De miként lehet ennyi tehetséget megtartani a sportágnak, hogyan lehet őket beilleszteni az amúgy is rendkívül sikeres felnőtt mezőnybe?

– Storcz Botonddal, a felnőtt válogatott vezetőedzőjével 2009-ben úgy kezdtük meg a munkánkat, hogy előtérbe helyeztük az utánpótlást. A szakmai vezetés, Csabai Edvin szakmai igazgatóval karöltve a fiatalok menedzselését az egyik legfontosabb feladatnak tekintette. Az ifjúsági korosztályt is úgy versenyeztetjük, hogy minden élversenyzőnk kapjon lehetőséget a nemzetközi megmérettetésre, az ifiből kilépve pedig az U23-as versenyzőinket Világkupákon szerepeltetjük. Nem baj, ha az első évben csak B-döntőben zárnak, mert a tapasztalataink alapján egy-két éven belül már az A-döntő mezőnyét erősítik, sőt világbajnokságon érmeket tudnak szerezni. Fontosnak tartjuk, hogy érezzék a bizalmunkat, azt, hogy hosszú távon gondolunk, építünk rájuk.

- A sikeres menedzselést mutatja, hogy az olimpiai csapatba már négy-öt olyan versenyző is bekerült, aki az U23-as korosztályhoz tartozik még. Volt már ennyire fiatal csapat olimpián?

– Kopasz Bálint 19 éves, Hajdu Jonatán húsz, Tótka Sándor huszonkettő, de a tartalékok között Birkás Balázs is ott volt a sikeres minszki világbajnokságon. Az U23-as Lucz Dóra csak szétlövésben maradt alul Douchev-Janics Natasával szemben az olimpiai válogatón és a még ifjúsági korú Homonnai Luca személyében is egy ígéretes tehetség próbál meg szép lassan helyet követelni magának a felnőttek között. A 2009 óta tartó menedzselésünk eredménye többek között Vasbányai Henrik, Csipes Tamara és a tartalékként Rióba jutó Kárász Anna is. Ők az elsők között tudtak beilleszkedni a felnőttek erős mezőnyébe. Úgy tűnik, jól működő rendszert tudtunk kiépíteni és a fiatalok nem csak meghálálják a bizalmat, de élnek is a lehetőségekkel" - nyilatkozta a szakportálnak  Hüttner Csaba.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018