eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Botrányos Eb-selejtező Belgrádban - Jövő csütörtökre ígér döntést az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) jövő csütörtökön hozza nyilvánosságra annak a fegyelmi eljárásnak az eredményét, amelyet a kedden félbeszakadt Szerbia-Albánia Európa-bajnoki selejtezőn történt incidens miatt indított a két ország szövetsége ellen.

A meccset az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, mert dulakodás tört ki a két csapat játékosai között, amihez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka az volt, hogy egy ismeretlen személy quadrocopterrel a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A nézők megdobálták az albán futballistákat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovót függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya.

A keddi találkozón történtekért a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) az albánokat tartja felelősnek, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint pedig az incidens politikai provokációnak tekinthető.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint a szerb-albán Európa-bajnoki selejtezőn történt incidens politikai provokációnak tekinthető, amelynek három célja volt: a szerb nép megalázása, Szerbia és a Balkán stabilitásának megingatása hosszú időre, és a szerb aktuálpolitikai történések befolyásolása.

A Vajdasági RTV beszámolója szerint a szerb miniszterelnök kijelentette, hogy várja az Európai Bizottság értékelését az ügyről, és "nem fogadja el azt az értékelést, amely szerint mindkét fél egyformán hibás". Hozzátette: ő már kedden figyelmeztette Brüsszelt, hogy provokációra lehet számítani.

"Az albán szélsőségesek célja az volt, hogy Szerbiát úgy mutassák be, mint a különbözőségek iránt türelmetlen országot, lakóit pedig megalázzák" - jelentette ki Vucic.

Hozzátette, még nem találták meg a quadrocopter távirányítóját, de lehet, hogy mobiltelefonnal irányították a repülő tárgyat.

Az albán ellenfelet teszi felelőssé a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS) azért, mert kedden Belgrádban félbeszakadt a két válogatott Európa-bajnoki selejtezője - számolt be honlapján a Magyar Szó című újvidéki napilap.

Az FSS szerdai közleménye szerint az albánoknak egyetlen céljuk volt, mégpedig az, hogy a találkozó félbeszakadjon. Szerintük ezt bizonyítja az is, hogy a mérkőzés folytatására vonatkozó javaslatokat sorban elutasították.

Az FSS pontokba szedte azokat a lehetőségeket is, amelyeket felajánlottak az albán szövetségnek (FSHS). Az FSHS elutasította, hogy a játékvezető döntése alapján folytatódjon a találkozó, és azt is, hogy nézők nélkül folytatódjon a játék, ezen kívül nemet mondtak arra is, hogy másnap, azaz szerdán fejezzék be a meccset.

"Véleményünk szerint az albánok miatt szakadt félbe a mérkőzés. Azt várjuk az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottságától, hogy 3-0 arányban Szerbia javára írja a három pontot" - olvasható a közleményben. A FSS emellett a legerélyesebben elítéli a Partizan stadionjában tapasztalt erőszakot, valamint a labdarúgás átpolitizálását, és szerintük az incidens nem más, mint terrorakció Szerbia ellen - írta a Magyar Szó.

Az FSS úgy véli: a vendégek játékosainak, szövetségi kapitányának, illetve az albán szövetség képviselőinek a reakciói arról árulkodnak, hogy összehangolt, szégyenteljes akció történt, amelynek csak egy célja volt, mégpedig az, hogy félbeszakadjon a találkozó.

A Magyar Szó emlékeztetett arra, hogy Szerbia 2010-ben a szerb szurkolók viselkedése miatt 3-0-ra elveszítette a genovai, Olaszország elleni mérkőzést, egy találkozót zárt kapuk mögött kellett megrendeznie, és felfüggesztett büntetést kapott, ami azt jelentette, hogy ha a következő két évben bármilyen incidenst előidéznek a szerb szurkolók, a válogatottat kizárják az aktuális selejtezősorozatból.

Több albán, koszovói és macedón szurkolói csoport is sajátjának vallotta szerdán annak az akciónak a megszervezését, amely miatt félbeszakadt a Szerbia-Albánia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező kedd este Belgrádban - számolt be a térség médiája szerdán.

Mindegyik csoport azt üzente a különböző tömegtájékoztatási eszközökön keresztül, hogy az ő emberei irányították a pálya fölé egy quadrocopterrel (négyrotoros távirányítható helikopter) a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót, amely miatt verekedés tört ki a stadionban. Ezt követően a nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Ezután a mérkőzést végleg lefújták.

A Presevó völgyéből származó Crvena jabuka nevű szurkolócsoport azt üzente a presevói hírügynökségen keresztül, hogy tervük már akkor megszületett, amikor kiderült, hogy az albán válogatott a szerb ellen fog játszani. Indoklásuk szerint: "tisztában vagyunk a szerb állam mentalitásával, valamint a szerbek és az albánok közötti feszültségekkel", ugyanakkor elégedetlenségüknek adtak hangot a presevói albánok ügye iránt közömbös politikusokkal kapcsolatban. Mint mondták, előre tudták, hogy nem vehetnek majd részt a meccsen, ezért tervelték ki az utólag sikeresnek bizonyult akciót.

A koszovói sajtó még az éjszaka azt írta, hogy információik szerint néhány Svájcban élő albán vagy három macedóniai albán tervelte ki a Nagy-Albániát és két albán nacionalistát - a gerillaharcos Isa Boletinit, valamint a független Albánia első miniszterelnökét, Ismail Qemalit - ábrázoló zászló belógatását a pályára.

Az albán média szerint is macedón elkövetőkről lehet szó, a közösségi médián keringő fényképek szerint erős a gyanú, hogy a szkopjei Svercer nevű szurkolócsoport vitte véghez a verekedéshez és a mérkőzés félbeszakításához vezető akciót.

Egy boszniai fiú ugyanakkor a Facebookra feltett egy fotót, amelyen ő látható egy quadrocopterrel, és azt írta mellé, hogy "Mégis inkább Tuzláról indult minden".

A közösségi média adta lehetőségeket kihasználva az északnyugat-macedóniai Tetovóról is felkerült egy videó az internetre, amelyen állítólag a Balista csoport éppen a Nagy-Albániát ábrázoló zászló "fellövésére" készül.

A pristinai Express beszámolója szerint a Belgrádban látott zászlóhoz hasonló a mérkőzés előtt egy nappal Pristinában is megjelent. Arra sem derült fény, hogy azt ki készítette

Az erőszak és a rasszizmus bizonyítékának nevezte Edi Rama albán kormányfő a szerb-albán Európa-bajnoki selejtezőn történteket.

Rama szerdán az Amerika Hangja (VOA) amerikai rádió albán nyelvű műsorában úgy fogalmazott: a labdarúgás nem lehet a politika eszköze.

Szerinte a belgrádihoz hasonló eset Albániában nem történhet meg, mert országa és népe "nem süllyed arra a szintre". Albánia inspirációt jelenthet a térség jövője számára - fogalmazott.

Ugyanakkor elutasította a testvérével szembeni vádakat, tagadta, hogy Olsi Ramának bármi köze lenne a Belgrádban történtekhez.

Kiemelte, hogy büszke az albán válogatottra, és szerinte a játékban jobbnak bizonyultak ellenfelüknél.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×