eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rossz meccsek is lehetnek thrillerek

A holland válogatott ezúttal a tornán eddig még nem látott arcát mutatva, megszenvedve a győzelemért, továbbjutott a mexikóiak ellen a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A másik találkozón a Costa Rica-iak igazi thrillerben ejtették ki a görögöket.

Alkalmasint az egyik első tény, amely a mérkőzés után az elemzők eszébe ötölhet: elátkozott a mexikói válogatott. Az El Tri éppen úgy eljutott a nyolcaddöntőbe, mint az előző öt tornán mindig - és éppen úgy kiesett.

Pedig nagyon közel állt a továbbjutáshoz Fortalezában. Az első félidőben ugyan nem született gól, de a mexikóiak veszélyesebben futballoztak, mint a hollandok. Az Oranje ugyanakkor egy védelmi megingás után akár rúghatott volna büntetőt, ha Pedro Proença, a portugál játékvezető szabálytalannak ítéli Robben akasztását.

A második játékrész ismét mexikói fölénnyel kezdődött, majd Giovani dos Santos távolról a holland kapu jobb alsó sarkába vágta a labdát. A játék addigi képe alapján teljesen jogos volt a közép-amerikaiak vezetése.

A bekapott gól után ellenben sebességet váltott a holland csapat. Utóbb visszagondolva a mérkőzésre, nem zárható ki, hogy a nagy melegben - először szakította meg a tornán ivószünet a félidőket - Van Gaal tudatosan fogta vissza az első félidőben a csapatát, amely lényegesen kevesebbet mozgott, s főleg kevesebbet sprintelt a megszokottnál. Kétségtelenül volt kockázat a taktikában, de az 55. perctől az Oranje átvette az irányítást.

Ugyanakkor Miguel Herrera lecserélte Giovani dos Santost, akinek a technikai tudása, labdabiztossága jól jött volna a nehéz percekben. Van Gaal végül még Robin van Persie-t is lehívta a pályáról, Klaas Jan Huntelaart küldte be.

A hollandok ugyan a 88. percig is alakítottak ki helyzeteket, de hol Ochoa kapus védett nagy bravúrral, hol a mexikóiak mellé állt a szerencse. Akkor ellenben a néhány perccel korábban beállt Klaas Jan Huntelaar visszabólintotta a labdát a tizenhatos vonala felé, s az érkező Wesley Sneijder pontos, erős, és védhetetlen lövéssel bevette a jobb alsó sarkot.

Sneijdernek ez volt az első gólja a brazíliai világbajnokságon, ő az Oranje hatodik gólszerzője a tornán. De ennél is fontosabb adat, hogy öt gólt szerzett a vb-ken a legutóbbi öt, a kieséses szakaszban vívott mérkőzésén. Dél-Afrikában csak a döntőben nem lőtt gólt a csoportmérkőzések után.

Úgy festett, ahogyan szombaton, vasárnap is hosszabbításba torkollik az első mérkőzés. Ám a 92. percben (az ivószünet miatt körülbelül hét percnyi hosszabbításra lehetett számítani) Arjen Robbent buktatta Rafa Marquez, Pedro Proença pedig befújta a büntetőt.

Természetesen a világ internetes közösségét megosztotta az eset. Akadtak, akik a világ legevidensebb tizenegyesének, akadtak pedig, akik óriási tévedésnek minősítették a portugál bíró ítéletét. Mi a középúton vagyunk: Marquez elérte Robbent, megadható volt a büntető, de az is tény, hogy ekkora esést (ugrást?) nem indokolt a belépő.

Klaas-Jan Huntelaar gólra váltotta a tizenegyest - ami azért is nagy szó, mert a németek statisztikája szerint a Bundesligában a legutóbbi három büntetőjét elrontotta -, s ezzel továbblőtte a hollandokat. A Schalke 04 csatára mindössze hétszer (!) ért a labdához a becserélése után, de ezekbe "belefért" egy gólpassz és egy gól.

A hollandok ismét sokkal jobb második félidőt produkáltak, mint elsőt - immár negyedszer a tornán. Úgy jutottak a negyeddöntőbe, úgy nyertek négyből négyet, hogy minden egyes első félidőben az ellenfelük futballozott jobban. Tizenkét gólt szereztek eddig, ezek közül csak kettőt az első és tízet a második félidőkben. Négy mérkőzésükből hármon hátrányba kerültek, de képesek voltak fordítani.

A második mérkőzés első félideje nagyon gyenge játékot hozott, a görög csapat nem azt az arcát mutatta, amelyiktől rettegni kellene jövőre majd az Európa-bajnoki selejtezőkon. Ám mivel a Costa Rica-iak is túlontúl ovatosak és defenzívek voltak, így is a dél-európai csapat előtt alakult ki a félidő legnagyobb helyzete. Szalpingidisz kísérleténél Navas lábáról került szögletre a labda.

A második játékrészben a Costa Rica-iak az olaszok ellen döntő gólt szerző Ruiz okos lövésével vezetést szereztek, aztán megpróbálták megőrizni az előnyüket. Ám a 66. percben Oscar Duarte megkapta a második sárga lapját, s ettől kezdve a görögök vérszemet kaptak. Igaz, sokáig nem tudták gólra váltani a létszámfölényt, pedig a közép-amerikaiak elkészültek az erejükkel, s már arra rúgták a labdát, amerre álltak. Csak a kapusuk, Navas teljesítménye volt méltó a téthez.

A 90. percben már ő sem segíthetett, Papasztathopulosz a 60. percben a kapusról kipattanó labdát a hálóba lőtte. Egy perccel később Navas bravúrral védte Mitroglu fejesét. De aztán jöhetett a hosszabbítás. A görögök végigtámadgatták, s annyit jöttek előre, hogy három tiszta helyzetük is volt. Navas mindegyiket hárította. Csapata pedig kibírta a 120 percet, sőt, a még teljesen indokolatlan hosszabbítást is.

Mind a két csapat jobban rúgta a büntetőket, mint a brazil és a chilei válogatott szombaton, de ettől még az egyiknek búcsúznia kellett. Gekasz lövését Navas kiütötte, majd Umaña berúgta a közép-amerikaiak ötödik tizenegyesét is - az este hősei játszhatnak a hollandokkal a világbajnoki elődöntőért. 

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×