eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Luis Suárez csodás feltámadása

Az uruguayi Luis Suárez, a Premier League gólkirálya két gólt szerzett az angolok ellen - ez volt a csütörtöki mérkőzések legnagyobb sztorija. A kolumbiai válogatott a Célestéhez hasonlóan 2-1-re győzött a maga mérkőzésén, s már-már páholyban van a továbbjutást illetően.

Luis Suárez 28 nappal a műtétje után vállalta a játékot. Volt már hasonlóra példa a világfutballban, de nem sok. Ilyesmi volt Ruud Gullit 1989-es és Franco Baresi 1994-es varázslatos felépülése.

Noha a Céleste immár első számú csillaga azt erősítgette, hogy százszázalékos állapotban van már, ezt kevesen hitték. De a válogatottnak szüksége volt rá, ő pedig játszani akart a világbajnokságon, főleg az angolok ellen. A mostani klubszezonban ő volt a Premier League gólkirálya, s egyben a legjobb játékosa.

A Liverpool csatára okosan játszott az első félidőben. Igyekezett takarékoskodni az erejével, de ha eljött az ideje, azonnal robbant. A félidő legszebb akciójánál - Edinson Cavani tökéletes emelésére mozdulva - levált Phil Jagielkáról, s kiváló fejest küldött Joe Hart jobb kezéhez, az angol kapuba.

Utána meg rohant ünnepelni, s miután tudta, hogy a televíziósok operatőrök és rendezők lesik a mozdulatait, megmutatta a világnak a csapat gyúróját, ahogyan a montevideói El País fogalmazott, "azt az embert, aki a műtét után rendbe lakta a lábát".

Az angolok a félidőben úgy álltak, mint az olaszok elleni első mérkőzés után: szinte minden mérhető mutatóban az ellenfél fölé kerekedtek, de az ellenfél több gólt szerzett. Anglia vesztésre állt.

A második félidőben Roy Hodgson, aki ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, mint az olaszok ellen, de ezúttal bevezényelte középre Wayne Rooneyt, azt látta, hogy játékosai átveszik az irányítást, állandó tűz alatt tartják Fernando Muslera kapuját - de nem tudnak gólt szerezni. A máskor teljesítményével hol a Csomolungmát, hol a Marianna-árkot megjáró Muslera remek napot fogott ki.

Az uruguayiak hősiesen játszottak, Álvaro Pereirát még az sem tudta leparancsolni a pályáról, hogy Sturridge fejbe rúgta, ő meg egy pillanatra elveszítette az eszméletét. Jelezte, hogy minden rendben van, játszani akar. Más kérdés, hogy az ő oldalán indult Glen Johnson az egyenlítés előtt, aztán a labda átkerült a bal oldalra, s a Cácerest megelőző Wayne Rooney a tizedik vb-mérkőzésén belőtte az első gólját. (Rooney ezzel utolérte Michael Owent a háromoroszlánosok örök-góllövőlistáján.)

Talán az angolok elhitték egy pillanatra, hogy akár fordíthatnak is - de a Céleste szerzett újabb gólt. Muslera kirúgása után a labda Steven Gerrard fejéről Luis Suárez elé került, a csatár pedig könyörtelenül kihasználta a helyzetet. Uruguay legyőzte az angolokat, akik ugyan nem esték még ki, de a sorsuk immár az olaszok kezében van.

Ha a Squadra Azzurra megveri a Costa Rica-iakat és az uruguayiakat is, majd a háromoroszlánosok legyőzik Costa Ricát jobb gólkülönbséggel a három hárompontos közül az angolok még továbbjuthatnak. Ugyanakkor még sohasem jutott tovább a csoportkörből olyan válogatott, amelyik elveszítette az első két mérkőzését.

Uruguay valamelyest javított, de még az is lehet, hogy az olaszok legyőzésével sem tud továbbjutni. Mindenesetre a mostani szép és fontos siker volt: e találkozó előtt a Céleste nyeretlen volt a legutóbbi 15, európai ellenféllel szembeni vb-mérkőzésén.

A nap első mérkőzésén a kolumbiai válogatott 2-1-re legyőzte az elefántcsontpartiakat. Didier Drogba csak az utolsó félórában játszott. A lefújáskor még csak valószínű volt a kolumbiaiak továbbjutása, a natali mérkőzés végére biztossá vált.

A japán és a görög válogatott gól nélküli döntetlent játszott. Az eredménynek nyilvánvalóan az ősztől a magyarokkal azonos Eb-selejtező-csoportban szereplő görögök örülhettek jobban, mivel több mint egy félidőn keresztül emberhátrányban játszottak. Mindkét csapatban a kapus volt a legjobb. 

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×