eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Téli olimpia: ikersiker félkilométeren

A tizenhat tagú magyar olimpiai csapatból tízen is versenyeztek hétfőn - közülük Miklós Edit teljesített a legjobban, minden idők legjobb magyar olimpiai helyezését érte el alpesi síben. A rövid pályás női váltó még lehet pontszerző, de az elődöntőben a várakozásnál gyengébben futott.

A női szuperkombinációban Miklós Edit 16., Berecz Anna a 21. helyen végzett. Ez minden idők legjobb magyar olimpiai helyezése alpesi síben, a korábbi "csúcs" Kozma Péter 1984-ben műlesiklásban elért 18. helyezése. A nők között Kovács Mónika 1998-ban kombinációban elért 21. helyezése volt a rekord.

Miklósnak az első, Berecznek a második futam sikerült jobban, ez megfelelt az előzetes várakozásnak. A számban német győzelem született, a Vancouverben már két aranyérmet gyűjtött Maria Höfl-Riesch megvédte címét, második az osztrák Nicole Hosp, harmadik az amerikai Julia Mancuso lett.

A gyorskorcsolya eddig a hollandoké, akik a kiosztott kilenc éremből hetet megszereztek. A férfiaknál a lezajlott két számban (5000 méteren és 500 méteren) csak holland állt a dobogón. A félkilométeres táv egyik különlegessége, hogy ikrek álltak a dobogóra, Michel Mulder végzett az élen, Ronald pedig a harmadik helyen. Mindössze másodszor állhattak a téli játékok történetében ikrek együtt a dobogón. A másik, hogy az utóbbi olimpiákra is igaz holland dominancia ellenére ezen a távon most először nyertek a narancsruhások.

A rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres távján három magyar is indult. Sajnos mindhárom versenyző, Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is búcsúzott a selejtezőben. Béres és Knoch egyaránt utolsó lett a hatosában, utóbbi el is esett, ellenben Liu Shaolin célfotóval, mindössze egyetlen ezreddel - országos csúcsot elérve - maradt le a harmadik, még továbbjutó helyről. Mi több, a nap negyedik legjobb idejét futotta, különlegesség, de gyorsabb volt, mint a későbbi győztes. Ettől függetlenül ő kiesett, és huszadik lett, a kanadai Charles Hamelin pedig olimpiai bajnok. (Mögötte a kínai Han Tian-ju lett a második, az orosz Viktor An a harmadik. Béres a 33., Knoch a 34. helyen végzett.) Lesz lehetőség a javításra, csütörtökön, 1000 méteren.

Női 500 méteren előfutamokat tartottak. Az egyetlen magyar induló, Keszler Andrea a negyedik lett a futamában, noha jól kezdett, sokáig vezetett. De nem volt esélye a továbbjutásra. A 3000 méteres váltóban nyolc csapat indult csak, köztük a magyar is, amelynek összeállítását a kiszivárgott hírek szerint nagy vita előzte meg, megrontotta a kapcsolatokat, hogy Darázs István szakágvezető a kvalifikációt kiharcolt Kónya Zsófia helyett a lányát, Rózsát állította a csapatba.

A lányok negyedikek lettek a futamukban, még az előzetesen verhetőnek vélt oroszok is előttük végeztek. Így nem jutottak be a négyesdöntőbe, igaz, az óriási bravúr lett volna. A jövő heti B-döntőben, miután a hollandokat kizárták, két csapatból egyet kell megelőzni a pontszerzéshez, hetediknél hátrább már nem végezhetnek.

Sílövészetben megszületett az első francia arany, immár tizenegy ország himnuszát játszották el Szocsiban a játékokon. Martin Fourcade a vancouveri ezüst után Oroszországban aranyat nyert, sikere, tekintve, hogy ő vezeti az összetett Világkupát, nem meglepetés. Mögötte a cseh Ondrej Moravec lett a második, az ugyancsak francia Jean Guillaume Beatrix pedig a harmadik.

A nagy szám a Beatrix úrtól két másodperccel lemaradó norvég Ole Einar Björndalen, aki egyelőre társbérletben a valaha volt legtöbb téli olimpiai érmet nyert sportoló, a kilencvenes évek legendájával, Björn Daehlie-vel. A 41. évében járó Björndalennek maradt még egy esélye arra, hogy megszerezze a 14. olimpiai érmét: indul majd a váltóban.

Férfi mogulban a kanadai Alex Bilodeau-t avatták (ismét) olimpiai bajnokká. A remekelő kanadaiaknak ez volt a harmadik aranya, s egyelőre vezetnek az éremtáblázaton. (Vancouverben is elsők lettek, igaz, hazai pályán.) Bilodeau megvédte 2010-es elsőségét, ő az első szabadstílusú sielő, aki újrázni tudott. Mikael Kingsbury végzett a második, az orosz Alekszandr Szmisljajev a harmadik helyen.

Kedden nyolc számban avatnak majd bajnokot, két magyar versenyez, Szabó Milán és Simon Ágnes egyaránt sífutásban indul. 

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×