eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Cristiano Ronaldo a kisfiával vette át az aranylabdát

Cristiano Ronaldo kapta a 2013-as aranylabdát, Nadine Angerer lett a hölgyek legjobbja. Jupp Heynckes és Silvia Neid személyében két német edzőt választottak e kategóriában a legjobbnak. Orbán Viktor Zlatan Ibrahimovicnak adta át a Puskás-díjat. Ilyen volt az idei FIFA-gála Zürichben.

Fernanda Lima brazil műsorvezető és Ruud Gullit, az AC Milan egykori világklasszisa, 1987 aranylabdása celebrálja a műsort. A Fekete Tulipán és társnője szinpadra szólította a két főkategória három-három legjobbját, majd bejelentette Zinedine Zidane-t és Michael Ballackot. 

A sor a segítségükkel az Év csapatának bejelentésével kezdődött. A lista a FIFPro, a futballszakszervezetek világszövetsége szavazásán alakult ki. Manuel Neuer (német, Bayern München) lett a legjobb kapus. A védők közül Daniel Alves (brazil, Barcelona), Thiago Silva (brazil, PSG), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid) és Philip Lahm (német, Bayern München) találtattak a legjobbaknak. A középpályások triója Xavi, Iniesta (mindkettő spanyol, Barcelona) és Franck Ribéry (francia, Bayern München). A csatárok: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (svéd, PSG) és Lionel Messi (argentin, Barcelona). A tizenegy láttán néhány észrevétel: nincs játékos az angol Premier League-ből és az olasz Serie A-ból sem. A legtöbb játékost a spanyol liga, a klubok közül a Barcelona adta. 
A FIFA elnöki díját Sepp Blatter, a világszövetség elnöke Jacques Rogge-nak, a NOB korábbi, 2013-ban leköszönt elnökének adta át. (Talán nem ünneprontás: fura választás volt. Sokan bizonnyal hozzáteszik: Blatter érájában nem az első.) A djíat egyébként az előző két évben Sir Alex Ferguson és Franz Beckenbauer kapta...
Adriana Lima, a brazil szupermodell, Ronaldo, a Fenomén, a világbajnokságok történetének legjobb gólszerzője, Neymar, a mai brazil csapat legnagyobb csillaga lépett színpadra Jerome Valcke, a FIFA főtitkára lépett a színpadra, promótálva a nyári világbajnokságot. A következő percek az emlékezésé voltak: a néhány napja elhunyt Eusébio emléke előtt tisztelgett a gála közönsége. 
A női csapatoknál dolgozó edzők között hirdettek eredményt. A svéd Pia Sundhage, a német Silvia Neid (mindketten hazájuk szövetségi kapitányai) és a német Wolfsburg klubedzője, Ralf Kellermann volt a három jelölt. A háromból kettőnek van magyar sztárjátékosa, Neidnek Marozsán Dzsennifer, Kellermann-nak Jakabfi Zsanett. (S utóbbi játékosa Bakó Zita is.) Az idén ötvenéves Silvia Neid 2010 után másodszor kapta meg a díjat. 
A férfiaknál Jupp Heynckes, a Bayern München tavaszi sikeredzője, Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund edzője, illetve a nyáron a Manchester United éléről nyugdíjba vonult Sir Alex Ferguson volt a jelölt. Roy Hodgson, az angol válogatott szövetségi kapitánya olvasta fel a győztes nevét. Nem történt meglepetés: Jupp Heynckes kapta a díjat. 
Az eddigi öt brazil világbajnoki cím felelevenítése után Pelé, Amarildo, és Cafu beszélt a sikerekről. A futball királya négy világbajnokságon játszott, hármat megnyert. Az elsőt 17 évesen megnyerte, a másodikon megsérült a döntőig vezető úton, a harmadikon is megsérült, de a negyediken teljes pompájában ragyogott. 1962-ben Amarildo pótolta Pelét, most ő folytatta az emlékezést. Az 1962-es vhilei világbajnokság hőse a szurkolók fontosságáról beszélt. Alig tudta abbahagyni... Cafu, a világ egyetlen játékosa, aki három egymást követő világbajnoki döntőben pályára lépett, azt üzente az utódoknak: nyerjenek, s legyenek világbajnokok. 
A következő átadandó trófea a FIFA Fair Play-díja volt. Tokyo Sexwalle, dél-afrikai polgárjogi harcos felvezető beszéde után a díjat Ali bin Husszein jordán herceg és a FIFA alelnöke, az Afgán labdarúgó-szövetség vezetőinek adta át. 
Elérkeztünk az esztendő legszebb góljáért felajánlott Puskás-díj átadásához. Sepp Blatter elnök felkérésére Orbán Viktor miniszterelnök és a brazil kapus, Julio César adta át a három jelölt, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a brazil Neymar és a szerb Nemanja Matics közül a győztesnek: a még 2012 novemberében az angoloknak csodagólt lőtt "Ibrának".
Sepp Blattert hallhattuk ismét, aki különdíjat adott át. Ahogyan fogalmazott, egy tiszteletbeli aranylabdát. Szerinte nem volt még egy olyan futballista, akinek ekkora hatása lett volna a futballra. Akkor már lehetett tudni ki volt, főleg, amikor elmondta, hogy az egyetlen futballista, aki háromszor nyerte meg a világbajnoki címet. Nem lett volna a brazil est, ha Pelé nem kap díjat - de kapott. A France Football és a FIFA kitüntetettje Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé lett. A Futballkirály elsírta magát. 
Már csak két díjra vártunk. A hölgyeké volt az elsőség. A három jelölt az amerikai Abby Wambach, a címvédő, a másik a brazil Marta, a korábbi ötszörös győztes, a harmadik pedig a német kapus, Sabine Angerer volt. Tavaly Wambach nyert Marta előtt. A díjat Mia Hamm adta át, meglepetésre a 35 éves Nadine Angerernek, aki kalapban vette át a kitüntetést. 
S következett a férfiak díja. A jelöltek nevét mindenki tudta: Cristiano Ronaldo, Franck Ribéry és Lionel Messi. Vagy Ribéry, Messi és Ronaldo. Esetleg ismét Messi és Ronaldo, meg Ribéry. A győztest Michel Platini társaságában Pelé jelentette be: CRISTIANO RONALDO.
A portugál világklasszis nagyon meghatódott, a kisfia is felment vele a színpadra. Sírt az egész család, sírt ő is. Megköszönte a társaknak, a Madridnak, a portugáloknak, mindenkinek. Megemlékezett Esuébióról is. Ronaldo tíz éve játszik a futballelitben, de ennyire meghatott még soha nem volt. Teljesen más képet mutatott, mint eddig bármikor. 

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 08:53
×
×
×
×