eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Miben volt jobb a Madrid a nyáron a Barcelonánál?

Ha az átigazolásokra, az erősítésekre fordított összegekből indulunk ki, csak újra igazolást nyerhetünk arról, amit így is tudtunk: a Barcelona és a Real Madrid különbajnokságot vív egymással a Primera División keretein belül. Elképzelhetetlen, hogy ne a két nagy valamelyike nyerje meg a ma kezdődő 2013-2014-es bajnokságot.

Legutóbb tíz éve, 2003 nyarán fordult elő, hogy mindkét együttes új edzővel vágjon neki az idénynek. Akkor Vicente Del Bosquét a portugál Carlos Queiroz váltotta a galaktikusok élén, Radomir Anticsot pedig Frank Rijkaard váltotta a katalánoknál. Akkor a Madrid volt a bajnok, s a Barcelona nyitott új korszakot, a Laporta-érát.

Most a fővárosiaknál több a változás, a Barcelona valójában kényszerűségből cserélt edző, Tito Vilanova rákbetegsége miatt. Az új tréner Gerardo "Tata" Martino, a klubtörténet negyedik argentin trénere Helenio Herrera, Roque Olsen és César Luis Menotti után.

A játékoskeretben nincs nagy változás, valójában a brazil középcsatár, Neymar jelenti az egyetlen erősítést - igaz, érte 57 millió eurót fizetett ki a klub. A legutóbbi két év legjobb Dél-Amerikában játszó játékosa volt a nyári Konföderációs Kupa aranylabdása is egyben. Az érte kifizetett összeg léptékére jellemző, hogy egyetlen egyszer fizetett csak a Barcelona ennél többet játékosért, még 2009-ben, Zlatan Ibrahimovicért.

A Real Madrid több játékosra költött. Ugyan még Gareth Bale (várhatóan világrekord-összegű) szerződtetése nem befejezett üzlet, de az eddigi tendencia új vonulatot jelez: az olasz edző, Carlo Ancelotti (a klubtörténet második olasz edzője Fabio Capello után, nem számítva egy harmadik Milan-legenda, Arrigo Sacchi sportigazgatói karrierjét) fiatal és tehetséges spanyol játékosokat kapott eddig erősítésként.

Asier Illarramendi és Isco egyaránt 30-30 millió euróba került, s elköltött még a Madrid az ebben a nagyságrendben nem jelentős tételnek számító 6-5 millió eurót Daniel Carvajalra, valamint a brazil Casemiróra. Utóbbi lehet akár a szezon egyik meglepetése, nagyon tehetséges védekező középpályás, akiben a Madridnál Xabi Alonso utódát látják.

Ameddig a Barcelona "csak" David Villáról és Thiago Alcántaráról mondott le a tavalyi szezonban legalább 15 meccset játszottak közül, a Madrid visszaadta a Chelsea-nek a kölcsönvett Michael Essient, elengedte Ricardo Carvalhót (Monaco), Pedro Leónt (Getafe) és megerősítette a Napolit, miután az olasz klub három madridira költötte a PSG-től Edison Cavaniért kapott vagyon nagy részét. José Maria Callejón, Raúl Albiol, s a három közül a legnagyobb veszteségnek tekinthető Gonzalo Higuaín eladása közel 60 millió eurót hozott a Madrid konyhájára, illetve számlájára.

S ezzel még talán nincs is vége a kiárusításnak, augusztus 31-ig távozhat a Manchester United által megkörnyékezett Mesut Özil, a Chelsea által hívott Sami Khedira, s a Bale-akció részeként menni készülő Fabio Coentrao (Tottenham?) is. A Marca azt is tudni véli, hogy az argentin Ángel Di Mariát a Manchester United és a PSG is szívesen szerződtetné.

Carlo Ancelotti egyelőre számít minden játékosára, aki egészséges és hadra fogható. A Betis elleni nyitányra az Iker C asillas - Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo - Modric, Casemiro, Özil - Isco, Cristiano Ronaldo - Benzema tizenegyet tervezi, a kispadra várhatóan Diego López, Árbeloa, Khedira, Illaramendi, Di María, Kaká és Morata ül le. Sérült Xabi Alonso, Varane, Coentrao, az orosz Cserisov, s nem teljesen egészséges Illaramendi és Pepe sem.

A Barcelona a Levante ellen kezdi az idényt, a várható kezdő tizenegyben nincs meglepetés: Victor valdés - Dani Alvés, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis Sánchez, Messi, Neymar. (Pedro és Fabregas állapota javult, esetleg ők is bevethetőek lesznek.)

A katalán Sport összeállítása szerint a Real Madrid eddig 81,4 millió eurót, a Barcelona 57 millió eurót költött eddig, a listán a harmadik a Sevilla, 33,7 millióval. A további 17 klub kevesebbet költött, mint a Real Madrid, s alig többet, mint a Barcelona (összesen 67,1millió eurót).

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×