INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Veszélyben a bahreini futam

Infostart / InfoRádió
Lesz-e két hét múlva Formula 1-es futam Bahreinben, és ha nem, akkor ki fogja azt törölni? - ezt találgatják a versenyautózás világában. Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint az ottani állapotok miatt nem lenne szabad megrendezni a nagydíjat. A főszervező szerint a csapatok dönthetnek az indulásról.

A Formula-1 vándorló cirkusza a hétvégén Sanghaj felé veszi az irányt, de a csapatok nemcsak a Kínai Nagydíjra koncentrálnak. A Bahreinben kirobbant újabb erőszak miatt sokan abban reménykednek, hogy nem kell rajthoz állniuk az Öböl-menti miniállamban. Egy évvel a tavaly brutálisan levert és 50 halottat követelő tiltakozások után hétfőn pokolgép robbant, megsebesült hét rendőr.

"Nem tudjuk arra kényszeríteni az embereket, hogy Bahreinbe utazzanak" - ismerte el Bernie Ecclestone, a Formula-1 főnöke, bár hozzátette: ha távol maradnának, megszegnék a szerződésüket.

A tavalyi nagydíjat törölték az erőszakos események miatt. Ecclestone most azt mondta: nem akarnak állást foglalni politikai kérdésekben, és ha a szervezők meg tudják rendezni a versenyt, akkor azt megtartják.

Az egyik csapat név nélkül nyilatkozó illetékese azt mondta a Guardian című lapnak: abban reménykednek, hogy a felügyelőszervek törlik a versenyt, és nem a csapatoknak kell dönteniük. A londoni Times azt írta, hogy többszáz mérnök, szerelő és a kiszolgáló személyzet tagjai két retúrjegyet kaptak. Az egyikkel Kínából Bahreinbe, a másikkal Európába utazhatnak.

A helyi pálya igazgatója, Zajed al Zajani dühösen azt mondta, hogy "a karosszékükből kommentálók" indítottak vitát, miközben mások "vették a fáradságot és a helyszínen vizsgálódtak". Igyekezett biztosítani a résztvevőket és a nézőket, hogy nem fenyegeti biztonsági kockázat a Bahreini Nagydíjat. Ezt erősítette meg a szervezőknek dolgozó egykori londoni helyettes rendőrfőkapitány,John Yates is.

Helyi illetékesek szerint a verseny körülbelül 700 millió dollárral támogatja a helyi gazdaságot.

Sok aktivista számára a futam megrendezése nem biztonsági, hanem erkölcsi kérdés. Egyikük, egy bahreini-dán kettős állampolgár már két hónapja éhségsztrájkol a börtönben, miközben a síita ellenzék meghirdette "a háromnapos harag napját" a verseny idejére.

Kapcsolódó hang

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk