eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az évtized legjobbjával erősödött a pólóválogatott az Eb-re

Kásás Tamással, az évezred első évtizedének legjobb pólósával erősödött a magyar pólóválogatott a hétfőn kezdődő eindhoveni Európa-bajnokságra. A Volvo-kupán is látszott, a háromszoros olimpiai bajnok visszatérése sokat jelent.

Kemény Dénes válogatottja a sanghaji világbajnokságon már biztosította olimpiai részvételét, így a mostani Európa-bajnokság tétje "csak" a felkészülés, illetve részben az, hogy az ellenfelekben is "tudatosítsa" a magyar csapat, hogy képes sorozatban negyedszer is megnyerni az ötkarikás tornát.

A januári kontinensbajnokság eredményeiből erre vélhetően csak részkövetkeztetéseket lehet tenni - de várhatóan várnak presztízscsaták a válogatottra. Nem utolsósorban igyekszik megfelelni a válogatott a közönség elvárásainak is: a szurkolók minden tornára a győzelem igényével engedik el a csapatot.

A pekingi olimpia óta eltelt időszakban egyre inkább előtérbe került a generációváltás. A 2009-es világbajnokságon, a 2010-es Európa-bajnokságon, s bár ott az első négy mérkőzését megnyerte, a szerbektől és a horvátoktól egygólos vereséget szenvedve a 2011-es világbajnokságon sem állhatott dobogóra.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy tornáról tornára, évről évre erősödött a keret - elsősorban a visszatérő olimpiai bajnokok reaktiválásával. A 2010-es, zágrábi Európa-bajnokságon Kiss Gergely nem játszott, aztán visszatért. Mostanra pedig Kásás Tamás változtatta meg eredeti szándékát, s reaktiválta magát.

Döntése még a társait is meglepte. Természetesen: kellemes meglepetést okozott. A válogatott hivatalos honlapja, a vlv.hu szavazásán kellemes csalódásként a legtöbben Kásás Tamás válogatottba való visszatérését jelölték meg.

Kásás helye nyilvánvalóan megkérdőjelezhetetlen a keretben, Kemény Dénesnek csütörtökön nem az ő személye adott gondolkodni valót. A kapitány kénytelen volt két játékosáról lemondani, mivel a ma délután négy órai határidőig leadandó név szerinti nevezésbe csak 13 pólós nevét írhatja.

Végül Gór-Nagy Miklós és Török Béla kihagyása mellett döntött, miután úgy ítélte meg, a horvátok elleni felkészülési találkozóról sérülése miatt hiányzó Biros Péter, Steinmetz Ádám és Hárai Balázs harcképes lesz a hétfői, a világbajnok olaszok elleni nyitó mérkőzésen.

Baksa László, Szécsi Zoltán (kapusok), Biros Péter, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Katonás Gergely, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (mezőnyjátékosok). A kontinensbajnokságra 13 játékos nevezhető.

"Meg kell, hogy mondjam, igazából még a mai edzésen is meg kellett győződjek arról, hogy a sérültek várhatóan hétfőre száz százalékos állapotban lesznek, már ami az egészségi állapotukat illeti, vagyis hogy várhatóan teljesen meggyógyulnak-e.

Igazából meg tudtam volna oldani ebből a 15-ből, ha valakivel komolyabb gond vagy bizonytalanság lett volna. Azért döntöttem e mellett a 13 játékos mellett, mert úgy éreztem, hogy a jó EB-szereplés érdekében ez a leghelyesebb. Remélem, hogy akik megkapták a bizalmat, élni fognak vele, s azok, akik a felkészülési meccseken mutatott teljesítménynél többre képesek, rögtön javulni fognak.

Akiket pedig nem nevezek, azok abból a munkából, amit most csináltunk, meg azokból a feladatokból, amiket adtam nekik, remélhetőleg profitálni fognak, s ha nyáron bekerülnek az olimpiai keretbe, nagyobb eséllyel szállnak harcba, ha látják, hogy mi az, amiben javulniuk kell. Tehát abban bízom, hogy még azoknak a játékosoknak a szempontjából is hasznos lesz a döntésem, akiket most nem nevezek" - mondta a kapitány a vlv.hu honlapnak.

A női válogatott számára az első számú cél az olimpiai kvalifikáció 2012 első félévében. Eindhovenben az első öt hely egyikén kell ahhoz végezni, hogy a csapat kiharcolja a tavaszi, trieszti olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt. A csoportmeccsek során Merész András csapata január 18-án, szerdán a már biztos olimpiai résztvevő britekkel, január 20-án a rendező hollandokkal, január 22-én pedig a legutóbbi három Eb-t megnyert orosz csapattal játszik. Bár egy felkészülési mérkőzés mindig más, mint egy tétre menő összecsapás, biztató, hogy néhány napja Görögországban a magyar csapat 14-13-ra legyőzte az oroszokat.

Merész András szövetségi kapitány az alábbi keretet jelölte ki a szerdán kezdődő tornára: Bolonyai Flóra, Gangl Edina - kapusok, Illés Anna, Antal Dóra, Csabai Dóra, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Bujka Barbara, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata - mezőnyjátékosok

A magyar válogatott, noha alapos vérfrissítésen esett át az utóbbi években, továbbra is Európa legjobb csapatai közé tartozik. Két esztendeje, a legutóbbi kontinensbajnokságon az ötödik helyen végzett, az előző két Eb ellenben bronzérmet nyert.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×