eur:
391.19
usd:
365.43
bux:
68030.68
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Thierry Henry visszatért az Arsenalba

Az Arsenal története leggólerősebb játékosának kölcsönvételével erősítette meg sorait januárra és februárra. Kevésbé talányosan: Thierry Henry két hónapos kölcsönszerződést kötött az Ágyúsokkal.

Alkalmasint nem gyakori a futballtörténelemben, hogy ugyanaz a játékos és ugyanaz a menedzser kétszer is pózolhat együtt egy szerződés megkötését bejelentő tájékoztatón. Különösen nem közel tizenhárom év elteltével.

Thierry Henry 1999-ben érkezett az Arsenalhoz, egykori monacói edzője, Arsene Wenger kifejezett akaratára. A csatár akkor már világbajnoknak mondhatta magát, de nem sikerült jól pályafutása első légiós idénye a torinói Juventusban.

Az Arsenalban ellenben a Premier League történetének legjobb csatárai közé, sőt a klub gólrekorderévé emelkedett. Olyan idollá, akinek a tiszteletére az Emirates közelében bronzszobrot avattak nemrégiben. (Csak erősíti a fentieket: az Arsenal olyan legendái mellett kapott Henry szobrot, mint Herbert Chapman és Tony Adams.)

Henry 2007-es távozása óta ellenben immár négy és fél év telt el. Nyilvánvaló a 2010-ig a Barcelonában, majd azóta a New York-i Red Bullban futballozó Thierry Henry személyében nem ugyanaz a játékos tért vissza, aki távozott.

2007-ig ő volt az Arsenal első számú játékosa, rá épült a csapatjáték. Õ volt a befejezőcsatár, akit mindenki kiszolgált. Most már Robin van Persie az, Henry pedig két hónapon keresztül igyekszik majd pótolni az Afrikai Nemzetek Kupájára távozott Gervinhót - s közben "mutatni valamit a régiből".

Az amerikai Major League Soccer zárása óta az Arsenallal edző Henry nem a korábbi 14-es mezét kapta vissza, az most Theo Walcotté. Tizenkettesben játszik majd - de aligha ez a lényeg.

Kicsit patetikusan, de szépen mondta: "Ha az Arsenalról van szó, mindig a szívemé lesz a döntő szó." Arsene Wenger szerint kettejük közös vágya volt ennek a szerződésnek a létrejötte. Thierry Henry mindenféle teher nélkül játszik majd, s bizonyosan nagy segítéségére lesz társainak a pályán és az öltözőben egyaránt.

Miután a 34 éves támadó, aki 1999 és 2007 között 370 mérkőzésen 226 gólt szerzett az Arsenal tagjaként, ma, pénteken aláírta a kölcsönszerződést, játszhat a Leeds United elleni, hétfői FA-kupa-mérkőzésen. Visszatérését nemcsak az Arsenal hívei várják. Az egyik bulvárlap fórumában olvasható: "Habár Man United-szurkoló vagyok, hihetetlen izgalommal várom, hogy újra láthassam Henryt az Arsenalban. Egy legenda visszatérése mindannyiunk számára ajándék."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×