eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Így várják Londonban az olimpiát

A The Times közvélemény-kutatása szerint az angolok lelkesen üdvözlik 2012-t a londoni olimpia éveként, és hajlandók elfeledni az ország gazdasági bajait a nyár nagyszabású sporteseményének idejére.

A felmérés azt jelzi, hogy a brit lakosság háromnegyed része az olimpia heteiben vagy kint lesz a stadionokban, vagy a tévéközvetítéseken csüng majd, nem csak otthon, hanem baráti társasággal a huszonkét nagy köztéri kivetítő valamelyike előtt is. Több mint hatmillió belépőjegy már január elseje előtt elkelt.

A megkérdezettek 51 százaléka látja úgy, hogy az olimpiai játékok megrendezése növeli majd Nagy-Britannia nemzetközi elismertségét és gazdasági téren is hasznot hoz. Ugyanakkor a válaszadók 40 százaléka szerint ilyen rossz viszonyok között kár volt milliárdokat fordítani a londoni olimpiára.

Ami Anglia aranyérem-esélyeit illeti, legtöbben a tizenhét éves műugróban, Tom Daley-ben reménykednek.

A helyszín rohamos ütemben fejlődik, óriási változáson esett át a Kelet-London peremén lévő Westfield sík vidéke, amelyet nem is olyan régen még ócskavastelepek és megszűnt gyárak omladozó csarnokai tettek lehangoló látvánnyá. Immár olimpiai park zöldell itt, s benne az új stadion, a versenyuszoda, a pályakerékpár-versenyek csarnoka és a buboréktetejű kosárlabda aréna.

A mocsaras rét vizeit rendezett folyócskákká alakították át, a méregtelenített földbe négyezer fát ültettek. Az új vasútállomás a vonatok befutásakor óránként 20 ezer utas sima ki- és beszállását biztosítja. Új bevásárlóközpont és egy sor szálloda épült a szomszédos Newham városnegyedben, kezd megváltozni ennek a szegényes külvárosnak az arculata.

Vannak persze elégedetlenkedők is, azt panaszolják, hogy az olimpia miatt nőttek a lakbérek, és a rendezőség nem alkalmaz elég embert az olimpiai létesítményeknél a helyi lakosságból. Az olimpiai falu ott marad kertes lakónegyedként, új óvodával, iskolával, emellett nyolcezer álláslehetőség nyílik.

A Stratford városnegyed főutcájának kopott üzletecskéi eltűnőfélben vannak a hirtelen fejlődés következtében. A The Times riportot közöl erről és a hetvenöt éves borbélyt, a hajdani olasz bevándorló Cifonelli bácsit idézi, aki azt mondja: "már csak az én fodrászatom áll itt a régi üzletek közül. Az öreg törzsvendégeim a változás miatt máshová költöztek. De hát, Istenem, ezt hívják úgy, hogy fejlődés."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×