eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ilyen volt a Barcelona nagy éve - videók

2011-ben a Barcelona megtartotta a helyét a futballvilág trónján. A katalánok megnyerték a spanyol bajnokságot és Szuperkupát, valamint a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot. Csak a spanyol Király Kupa döntőjében szenvedtek (hosszabbításban) vereséget a Real Madridtól. A csapat az esztendőben 65 tétmérkőzést vívott, a mérlege 47 győzelem, 13 döntetlen, s 5 vereség. Április vége óta mindössze egy vereség rontotta a mérleget, a Getafe elleni bajnoki találkozón veszítettek a katalánok.

A Guardiola-érában a csapat 13 fontos titulust nyert meg, ez nemcsak klubrekord, hanem a barcelonai Sport számítása szerint világrekord is. Ilyen rövid idő alatt még egyetlen klub sem nyert ennyi fontos titulust.

Az esztendő termése szinte makulátlan, de nem csúcsbeállítás, hiszen 2009-ben hat fontos címet nyert meg a csapat, szemben a mostani öttel. A teljes diadal a Real Madrid ellen elveszített Király-kupa-döntőn múlott. De ne is emlegessük ezt többet, érdemes a diadalokat hozsannázni.

Januárban a rengeteg mérkőzést játszott a Barcelona, hét győzelem mellé egy döntetlen és egy jelentéktelen vereség került a mérlegbe. (A Király Kupában a Barcelona az első mérkőzés 5-0-s sikere után 3-1-re kikapott a Betistől.)

Februárban ugyancsak egy döntetlen és egy vereség mellett négyszer nyert a csapat. A botlást az Arsenal elleni BL-találkozó jelentette, az 1-2-t aztán márciusban hazai 3-1-gyel tette jová a csapat.

Márciusban hasonló volt a mérleg (négy győzelem, egy döntetlen), de vereség nélkül. Érdekes, hogy ismét Sevillában nem sikerült nyerni, de ezúttal nem a zöld-fehérek, hanem az FC Sevilla ellen (1-1).

Április a januárhoz hasonlóan sok mérkőzést hozott, a hat győzelem mellett egy döntetlen és két vereség rontotta a mérleget. A két vereség közül az egyik a Madrid elleni kupadöntős vereség volt. A Real Sociedad elleni bajnoki vereség után tétmérkőzéseken közel héthónapos veretlenség következett. A bajnoki címet gyakorlatilag már ebben a hónapban megnyerte a Barcelona.

Májusban a Manchester United ellen (Kassai Viktor játékvezetése mellett) a csapat megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét. A bajnokikon két döntetlen is becsúszott, de ezeken erősen tartalékos összeállításban játszott a csapat.


Júniusban és júliusban nem szerepelt tétmérkőzésen a csapat, az év hetedik hónapjábnan, miként augusztusban, becsúszott a felkészülési, vagy inkább gálamérkőzéseken néhány vereség. Ám az augusztust a Barca két trófeával zárta, megnyerte a spanyol és az európai Szuperkupát. (Négy győzelem, egy döntetlen)Szeptemberben 3 győzelem mellett 3 meglepő döntetlen következett, októberben viszont az öt győzelem mellett csak egyszer játszott döntetlenre a hosszú veretlenségi szériában lévő csapat. Novemberben az öt győzelem mellett kikapott a Getafétól (tulajdonképpen emiatt áll a bajnoki tabellán a második helyen a Real Madrid mögött), s ismét döntetlent játszott mumusával, az FC Sevillával.

December aztán ismét diadalmenetet hozott, a klubvilágbajnoki címet megnyerő Barcelona - 2011-ben először egy hónap során - csak győztes találkozókat vívott, köztük a Real Madrid elleni, az esztendő során már hetedik El Clásicót, s a Santos elleni, klubvilágbajnoki döntőt.



A 2011-2012-es idényben (a barcelonai Sport számítása szerint) 29 hivatalos találkozót vívott eddig a Barcelona, ezeken 31 játékos kapott szerepet. A legtöbbet foglalkoztatott futballista Victor Valdés (2340 perc), Lionel Messi (2279) és Daniel Alves (2015) volt.

Közülük a kapus megdöntötte Reina a hetvenes években felállított góltalansági klubrekordját, az argentin csatár pedig 29 gólt szerzett 2011 őszén, minden mérkőzésén kezdő volt, kivéve a Real Sociedad ellenit. Átlagosan 78,6 percenként szerzett gólt.



Mögöttük Eric Abidal (1946), Xavi (1922) és Mascherano (1744) következik a sorban. A legtöbbet játszók tizenegye az alábbi volt: Valdés - Alves, Busquets, Mascherano, Abidal -Keita, Xavi, Thiago - Fabregas - Villa, Messi. A keret erősségét mutatja, hogy az újonnan igazolt Alexis Sánchez, valamint négy világbajnok (Iniesta, Puyol, Piqué és Pedro) sérülések miatt "nem fér be" az ezen elv alapján összeállított kezdőcsapatba. A csapatkapitányi karszalagot Puyol (13-szor), Xavi (12), Valdés (3) és Pinto (1) viselte.

A játékosok közül Lionel Messi és Xavi Hernnadez szerepel a FIFA hármas listáján, amelynek alanyai közül kikerül 2011 legjobb játékosa. Az UEFA által összeállított posztonkénti listán az 55 játékos közé hét, míg a FIFA 23-as listájára nyolc Barcelona-játékos került.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×