eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Egymilliárdan láthatják: ma este Real Madrid-Barcelona

Ma este - magyar idő szerint - este tíz órától egyetlen pályára szegeződik a futballvilág szeme: a madridi Bernabéu Stadionban rendezik az ősz legnagyobb érdeklődéssel várt bajnoki találkozóját, a Real Madrid és a Barcelona találkozóját. Az esztendő hetedik El Clásicóját.

Ellentétes képet mutat az előző hat eredménysora, illetve a mostani állás. Tavasszal, nagyon hektikus körülmények között, indulatos légkörben, sok kiállítást is hozó mérkőzések során, a Barcelona fölénye érvényesült. A Bajnokok Ligája elődöntőjéből a katalánok léptek tovább, akik közben a bajnoki mérkőzésen elért döntetlennel szinte meg is nyerték a Primera Divisiónt.

A Király Kupa döntője hozta az egyetlen madridi sikert: ott hosszabbításban nyerni tudott Mourinho együttese. Augusztusban, a spanyol Szuperkupáért vívott idénynyitó párharcokban ismét a katalánok voltak a jobbak. A két csapat legutóbbi 11 mérkőzéséből a Madrid csupán egyet nyert meg. A Madrid hívei azért szeretnének valamibe kapaszkodni: a Real a legutóbbi nyolc, decemberi El Clásicóból hatot megnyert.

Ugyanakkor a 2011-2012-es bajnokságban a Real Madrid a vesztett pontokat tekintve hat ponttal megelőzi első számú vetélytársát, s minden sorozatot figyelembe véve a legutóbbi 15 mérkőzését kivétel nélkül megnyerte. Függetlenül attól, hogy volt-e tétje a találkozónak vagy sem. A pénteki sajtótájékoztatón José Mourinhót helyettesítő pályaedző, Aitor Karanka a hétközi, Ajax elleni BL-mérkőzést emlegette: bár annak sem volt már tétje a Madrid számára, a csapat simán nyert.

Kétségtelenül ismétlődni látszik a korábbi "gyakorlat": José Mourinho a második évében sokkal jobban teljesít a csapatával, mint az elsőben. Portóban 2002 januárjában lett vezetőedző, a második szezonjában (2002-2003) megnyerte a bajnokságot, az országos kupát és az UEFA-kupát is.

A Chelsea-nél ugyan már a bemutatkozó idényben bajnok és Ligakupa-győztes lett (2004-2005), de a következőben megvédte a bajnoki címet. Az Internél 2009-ben bajnok lett, de aztán a következő hozta a triplázást: bajnok, kupagyőztes és BL-győztes is lett.

Kétségtelen, hogy a Madrid tavaly ősszel is vezetett az El Clásico előtt, s aztán a Barcelona a Nou Campban Mourinho pályafutásának egyik legmegalázóbb vereségét mérte rá. Ám az azóta lejátszott találkozókból látszik, a portugál tanult abból a mérkőzésből.

Játékosai közül csak Ricardo Carvalho sérült, ezért is várható, hogy a 4-3-3-as rendszerben Iker Casillas előtt a felépült Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Pepe és Marcelo alkotja a védelmi négyest. Sami Khedira, Lassana Diarra és Xabi Alonso lesz a három védekező középpályás, ami azt ígéri, óvatos lesz a Madrid.

Játszik Mesut Özil, s előtte két szélső, Ángel Di María és Cristiano Ronaldo. Ez már tíz játékos, így egyetlen hely marad. Karanka azt mondta erre: "Pipa vagy Karim, de a kettő közül csak egy.". Magyarul: Higuaín és Benzema közül az egyik játszani fog - de csak az egyik.

A Barcelona a szokásos támadófelállását választja - de azért jelez valamit, hogy David Villa helyett a Real Madrid ellen először felnőtt bajnoki mérkőzést játszó Cesc Fabregas kezd, s hogy Pedrót a szélen Alexis Sánchez váltja. A védelemben, illetve a középpályássorban nincs meglepetés, ha csak az nem, hogy Mascherano nem fér be: Valdes - Alves, Puyol, Pique, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Messi, Fabregas, Alexis Sánchez.

A spanyol szövetség végül "megkegyelmezett" Gerard Piquének, a középső védő így megúszta "műbalhéját" egyetlen mérkőzésre szóló eltiltással. Minden katalán reménye Lionel Messiben lesz: a legutóbbi két alkalommal a világ legjobbjának választott támadó a legutóbbi öt fellépése mindegyikén szerzett gólt a Bernabéuban.

Természetesen pályára lép a világ legjobb három játékosa. A FIFA nemrégiben közzétette, 2011-es teljesítménye alapján Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Xavi Hernandez volt a világ legjobb három futballistája, ők végeztek a világszavazás "dobogós" helyein. (A köztük lévő sorrend januárban, a zürichi gálán derül ki.) A trióból az egyedüli spanyol, Xavi mérföldkőhöz érkezett: a ma esti El Clásico a 600. mérkőzése lesz a Barcelona mezében.

Néhány egyéb érdekesség: a Real Madrid a spanyol liga egyetlen csapata, amelyik egyetlen pontot sem veszített a 2009-2010-es idény kezdete óta, ha megszerezte a mérkőzés első gólját. Minden más csapat legalább 18 pontot veszített már hasonló esetben - gyűjtötte ki a goal.com internetes portál.

A Barcelona ellenben remek a mérkőzések elején: a mostani szezonban minden más spanyol csapatnál több gólt szerzett a bajnoki találkozói első 15 percében. Viszont a Madrid a hajrában jobb mindenkinél. Az első negyedóra 15 Barca-gólt hozott, a hajrá ellenben a fehéreké: Mourinho emberei a meccsek utolsó negyedórájában már 10 gólt lőttek 2011 őszén.

A mérkőzésre az egész világ figyel, Kínában is élőben közvetítik, pekingi idő szerint reggel öttől. Belgiumban ez a találkozó lesz az ősz legnézettebb bajnoki mérkőzése. A spanyolok számítása szerint a találkozót akár egymilliárd ember is láthatja.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×