eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

BL-szerda: Agüero el akarja szomorítani az apósa volt klubját

Még csak a Bajnokok Ligája csoportmeccseinek első hetében tartunk, de máris remek mérkőzések jutottak a mai napra. A Manchester City és a Napoli, a Villarreal és a Bayern, a Benfica és a Manchester United, valamint a Dinamo Zagreb és a Real Madrid találkozója a sláger.

A Manchester City és a Napoli is szerepelt már a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, de a Bajnokok Ligájában mindkettő újonc. Hajdanán egyik klub sem tudta valóra váltani álmait, a City elbukott az akkor még futballtörpének számító Fenerbahce ellen, a dél-olasz kékek pedig nem tudták megnyerni Diego Armando Maradonával a serleget - pedig akkoriban a legerősebb bajnokság legerősebb csapataként rajtoltak.

Most, évtizedekkel később a Cityt akár a sorozat titkos esélyesének is nevezhetjük, ezért is kíváncsi Európa a bemutatkozására. Az angol legénységet egy olasz edző vezényli majd az olaszok ellen: Roberto Mancini. "Mancio" természetesen játékosként és edzőként is meccselt már a Napoli ellen, sőt pályafutása egyik leglátványosabb gólját - egy remek ívelésből született találatot - éppen a Napolinak lőtte.

A City olasz csatára, Mario Balotelli, eltiltása miatt, nem játszhat honfitársai ellen.

Ami a manchesteriek további nápolyi kapcsolatait illeti: a City talán legjobb formában lévő csatára, a szombati, a Wigan elleni bajnokin mesterhármast lőtt Sergio Agüero a Napoli történetének legjobb játékosaként ünnepelt Diego Armando Maradona veje.

Bár a Man City újonc a Bajnokok Ligájában, játékoskeretében 15 olyan futballista van, aki korábban pályára lépett már a "királykategóriában". Ebből a szempontból a legrutinosabb Kolo Touré, aki mögött 61 BL-mecs áll.

A Walter Mazzarri által dirigált nápolyiaknál ellenben csak öt olyan játékos van a keretben, aki játszott már a BL-ben, náluk a macedón Goran Pandev a rekorder, a maga 18 meccsével. Pandev legutóbbi két klubja ugyanaz volt, mint Roberto Mancininek edzőként (Lazio, majd Inter), de nem dolgozott együtt az olasz edzővel.

A Napoli az előző idényben a nyolcaddöntőig jutott az Európa Ligában, s ott a Villarreal ellen esett ki. A spanyol csapat lesz majd az olaszok második ellenfele, de előbb még a nagy formában játszó Bayern Münchent fogadja.

A bajorok ugyan az első bajnokijukon kikaptak Münchenben a Borussia Mönchengladbachtól, de azóta - a Bundesligában és a BL-selejtezőben - csak nyertek. A gólkülönbségük 19-0, köszönhetően, például a Freiburg elleni, szombati 7-0-nak. Mario Gomez, a csapat legeredményesebb játékosa mesternégyest lőtt utóbbi meccsen. Gomez a legutóbbi két mérkőzésén hét gólt szerzett.

Jupp Heynckes, a Bayern edzője a legutóbbi idényben még a Bayer Leverkusen edzője volt - s csapatával kikapott a Villarrealtól. A Bayern legutóbb tíz éve, 2001 tavaszán nyert spanyol csapat ellen idegenben BL-mérkőzést, akkor az elődöntőben a Real Madridot verte meg 1-0-ra.A Benfica és a Manchester United - ellentétben a fenti két párosítás alanyaival - már játszott egymással az első számú európai kupasorozatban. 1966-ban a Man United kettős győzelemmel jutott tovább a negyeddöntőből, 1968-ban, Londonban pedig a lisszaboni Sasok ellen nyerte meg története első BEK/BL-trófeáját. 2006-ban, a csoportmérkőzéses szakaszban a United kettős győzelmet aratott.

Az egyetlen, a portugálok szempontjából sikeres találkozó a 2005-ös volt: ugyan mindkét csapat megnyerte 2-1-re a hazai meccsét, de a Benfica jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. A hét mérkőzésből a Benfica egyet nyert meg a United ellen.

A mostani lisszaboni mérkőzésen a Man United igyekszik a BL-rekordnak számító 18 mérkőzéses idegenbeli veretlenségi sorozatát tovább nyújtani.

A Benfica a legutóbbi három BL-részvételekor nem jutott túl a csoportszakaszon. Amikor legutóbb a portugál klub továbbjutott a csoportból, azt éppen a Man United kárára tette, 2005 őszén. Az akkori keretekből már csak Luisao (Benfica), illetve Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Ryan Giggs, Darren Fletcher és Pak Dzsi Szung (Man United) nevezett a mai mérkőzésre.

A manchesteri csapat továbbra is tartalékos: Fletcher, Valencia, Rafael, Ferdinand és Vidics, valamint talán Danny Welbeck sem játszhat. Hiányzásuk nem látszik meg a szezonban eddig minden találkozóját megnyerő csapat eredményességén.

A Real Madrid eddig egyszer játszott horvát csapat ellen idegenben nemzetközi kupamérkőzést, s 1984 őszén kikapott a HNK Rijekától. Más kérdés, hogy ettől még továbbjutott, s májusban megnyerte a Videoton ellen az UEFA-kupát.

De vissza a jelenbe: a Dinamo 1999 után jutott fel ismét a főtáblára. Így aztán nem meglepő, hogy mindössze öt játékosának van BL-múltja, köztük az argentin Cufrénak, aki junior-világbajnok. BL-újonc, például az egyik új szerzemény, az ausztráliai születésű horvát válogatott, eddigi egész profi pályafutását Németországban töltött Josip Simunic is.

A madrid nagy formában van, a legutóbbi hat bajnoki mérkőzésén 31 gólt szerzett, ebből Cristiano Ronaldo 15-t. A csapatnak három sérültje van, Hamit Altintop, Nuri Sahin és Sami Khedira.

A horvát Krunoslav Jurcic az első, José Mourinho a 81. BL-mérkőzésén meccsel majd. A játékosként világbajnoki bronzérmes (1998) Jurcic futballistaként részese volt a Dinamo legutóbbi BL-szereplésének.

SZERDA
Manchester City-Napoli, Villarreal-Bayern M. (A)
Lille-CSZKA Moszkva, Inter-Trabzonspor (B)
Basel-Otelul, Benfica-Manchester United (C)
Dinamo Zagreb-Real Madrid, Ajax-Lyon (D)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×