eur:
389.14
usd:
361.27
bux:
68455.09
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tömegbunyóval és Mourinho kültelki viselkedésével ért véget az El Clásico

Nincs Real Madrid-Barcelona meccs botrány nélkül? Alkalmasint különösen igaz a megállapítás, ha a téttel bíró meccseket nézzük. Bár van hasonló presztízsű csatája még az európai futballnak, a 2011-es évben egyetlen rangadó sem kavart annyi indulatot, mint az El Clásicók.

2011 tavaszán négy mérkőzést játszott egymással a két csapat, egyet a bajnokságban, kettőt a Bajnokok Ligájában, egyet az országos kupa, a Király Kupa döntőjében. Az őszi bajnokit is beleértve négy Real Madrid-játékos kapott e találkozókon piros lapot, mindössze a második BL-találkozót fejezte be mindkét csapat 11 emberrel.

A spanyol Szuperkupa első felvonásán, vasárnap, viszonylag nyugodt volt a légkör, most ellenben visszatértek a rossz idők. Akadt már a 90 perc során is néhány brutális belemenés, de aztán Marcelo brutális belemenése után elszakadt a cérna mindkét oldalon. Ennek hozadéka két további kiállítás lett, a brazilon kívül Mesut Özil és David Villa is piros lapot kapott. (Érdekes: egyik sincs benne általában az ilyen balhékban.)

José Mourinho sem bírt magával, megcsavarta a találkozó lefújása után a katalánok másodedzőjének, Tito Vilanovának az arcát. Õt is kiállítottként írta be a játékvezető a meccskönyvbe, a portugál edző nagy valószínűséggel eltiltásra számíthat.

Mindez aligha befolyásolja majd a Madrid szereplését az első találkozókon, de semmiképpen sem tesz jót a klub presztízsének. Akik ma Spanyolországban nem a Real Madrid, vagy akár José Mourinho elkötelezett hívei, hajlamosak arra, hogy igazat adjanak a világbajnok védőnek, Gerard Piquének, aki azt mondta: José Mourinho szétrombolja a spanyol futballt.

A védő az edző egyik legkeményebb kritikusa, azt is emlegette, hogy Mou többnyire a katalánokat okolja a sorozatos botrányok miatt, de sokkal inkább a saját háza táján kellene körül néznie.

Klubtársa, Xavi általában a Madrid szellemiségét bírálta, a Barça sztárjai úgy érzik, a vereséget, vagy vereségeket nehezen viselő fehérek alattomos durvaságaikkal tönkre teszik az El Clásicókat, s közvetve a futballt.

Van némi igazságalapja, annak meg főleg, hogy nagy kár, hogy egy ilyen remek, öt gólt is hozó meccs után nem Lionel Messi világklasszis teljesítménye, Cesc Fabregas bemutatkozásáról, a megnyert trófeái számával Johan Cruyffot leköröző Pep Guardioláról, vagy Cristiano Ronaldo a Real Madrid színeiben szerzett 100., egyszersmind a Nou Campban elért első gólja a téma, hanem a botrányok, amelyek beárnyékolják a futballünnepet.


Kevesen értenek egyet Cesc Fabregasszal: "Ez a világ legjobb két csapata, mindenki nyerni akar. Az ilyesfajta torzsalkodások természetes velejárói a nagy hőfokú meccseknek."

Megint élővé vált Vicente Del Bosque szövetségi kapitány félelme, aki úgy gondolta májusban, hogy a két csapat világbajnok tagjainak torzsalkodása megbonthatja a válogatott egységét is.



Spanyol Szuperkupa, visszavágó:
FC Barcelona -Real Madrid 3-2 (2-1)

Kupagyőztes: 5-4-es összesítéssel a Barcelona

Barcelona, Camp Nou, 91 ezer néző
Barcelona: Valdés - Alves, Mascherano, Piqué, Abidal - Busquets (S. Keita, 84.), Xavi, Iniesta - Messi, Villa (Adriano, 73.), Pedro (Fabregas, 82.).
Real Madrid: Casillas - Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao - Xabi Alonso, Khedira (Marcelo, 46.)- Di María (Higuaín, 64.), Özil (Kaká, 78.), Cristiano Ronaldo - Benzema.
Gólszerzők: Iniesta (15.), Messi (44., 88.), illetve Ronaldo (20.), Benzema (82.)
Kiállítva: Villa (95.), illetve Marcelo (94.), Özil (95.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×