eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A futóké lesz a főváros vasárnap

A láb mindig kéznél van - régebben ez a szlogen népszerűsítette a futást, mint bárki számára elérhető tömegsportágat. Mára azonban a futás úgymond elitsporttá vált - tudta meg az InfoRádió a Budapest Sportiroda szakértőtőjétől. Kocsis Árpád szervező beszélt arról is, hogy a hétvégi nemzetközi maratoni futófesztivál miatt több helyen útlezárásokra kell számítani.

A hétvégén rendezik a 25. nemzetközi maratoni futófesztivált Budapesten. A Futás napja sportfesztivál szervezője az InfoRádiónak elmondta: az első, 1984-es rendezvényre hatszázan jelentkeztek, annak ellenére, hogy akkor még sokan csodálkoztak az eseményen. Az idei maratonira már háromezren neveztek. A verseny vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik.

A Budapest Sportiroda vezetője közölte: a hétvégi rendezvény miatt néhány órára lezárják a rakpartokat az autósok elől, ekkor a sportolóké lesz a város. A mezőny a Hősök teréről indulva az Andrássy úton futja az első kilométereket, Bajcsy Zsilinszky út érintésével a Március 15-e térről a pesti rakparton halad, majd a Lánchídon átfutva a budai alsó rakparton folytatja, s a Szabadság hídon érkezik vissza a pesti oldalra. Ott ismét a rakparton vezet az útvonal, s aztán a Kossuth és Nyugati teret érintve, a Váci út-Lehel út-Dózsa György úton keresztül ér el a mezőny az 56-osok terén felállított célig.

A legtöbb országban lelkesen tapsolnak a futóknak, a magyar autósoknak azonban toleránsabbnak kellene lenniük - vélekedett Kocsis Árpád.

A futás arányosan olcsó sportnak számít: 25 ezer forintért lehet venni egy jó futócipőt, amiben 1500 kilométert lehet teljesíteni - fejtette ki a szervező, aki szerint nem igaz, hogy a futás a szegények sportja lenne.

A maratont szervező Budapest Sportiroda korábbi tájékoztatása szerint öt kontinensről összesen 50 országból érkeznek futók az eseményre, melyre eddig 1200 külföldi adta le nevezését. Jelezte részvételét többek között Mikulas Dzurinda volt szlovák kormányfő is.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően nem csupán a klasszikus 42,195 km-es távon lehet elindulni, választható a 30 km-es, a 7 km-es, vagy akár a 3,5 km-es táv is. Sőt, a maratont akár három, vagy ötfős váltókban is lehet teljesíteni.

A maratont Schmitt Pál köztársasági elnök indítja el 10 órakor a Hősök terén, s a klasszikus, 42,195 km-es távon indul majd Mikulas Dzurinda szlovák külügyminiszter is. Váltóban áll rajthoz Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, de szintén a váltófutást választotta az Erdei Zsolt, Dariusz Michalczewski és Kovács István profi ökölvívó világbajnok trió is.

{{keretes_cim}}

A 25. Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál miatt több főutat is lezárnak vasárnap Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint szakaszosan és időszakosan lezárják 10 és 17 óra között a többi között az Andrássy utat, a József Attila utcát, a Roosevelt teret, a Clark Ádám teret, a Kossuth teret, a Március 15-e teret, a Jászai Mari teret, a pesti és Budai alsó rakpart több szakaszát, a Váci út egy szakaszát és a Dózsa György utat is.

A Hősök tere környékén ezen kívül vasárnap nap közben többször is lezárják a környező utcákat. Már csütörtöktől tilos megállni vasárnap éjfélig a Benczúr utca egy szakaszán és a Felvonulási téren, szombattól az Olof Palme sétány egy részén, vasárnap reggeltől pedig a Roosevelt téren a Sofitel előtt.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×