INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A kínai kormány áll a Liverpool tulajdonos-jelöltje mögött?

InfoRádió / MTI
Csütörtöki brit sajtóbeszámolók szerint a kínai kormány áll a Liverpool FC labdarúgócsapatáért bejelentkezett üzletember, Kenny Huang mögött.

A helyi média úgy tudja: a kínai állam tengerentúli befektetéseiért felelős China Investment Corporation (CIC) nyújt anyagi fedezetet arra az ajánlatra, amelyet Huang a héten tett az egyik legértékesebb brit sportmárkáért.

A világhírű egyesület várhatóan a hónap végén cserél gazdát, a The Times című tekintélyes napilap szerint Kenny Huang számít a legesélyesebb befutónak a három jelentkező közül. Érdeklődését még egy vagyonos kuvaiti család, valamint egy amerikai privát befektetőcsoport jelezte.

A Liverpool tetemes, 237 millió fontos adóssággal küzd, kölcsönzője, a Royal Bank of Scotland áprilisban kényszerítette ki a klub népszerűtlen amerikai tulajdonosaitól, Tom Hickstől és George Gilett-től, hogy adják el a klubot. Azóta több lehetséges vevő neve felmerült, a kínai kormány azonban nem szerepelt közöttük.

A vásárlás mindössze parányi részét jelentené Kína globális befektetési tervének. A CIC 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy milliárdos akvizíciók révén teremtsen hasznot az államnak. Értesülések szerint a CIC-nek 332 milliárd fontnak megfelelő összeg áll rendelkezésre, hogy külföldön vásároljon.

A Liverpool az első futballcsapat lenne a portfolióban, ez egyben az első "kultikus" brit márka megszerzését is jelentené a kínai fél számára, de az adósságátvállaláson túl egy új stadion építésének kötelezettségével is járna. A The Times úgy tudja, a CIC kész 300-350 millió fontot fizetni a klubért.

Az angol labdarúgó-bajnokságban nem a Liverpool az első csapat, amely külföldi kézben van: az Arsenal, az Aston Villa, a Birmingham, a Chelsea, a Manchester United, a Manchester City, valamint a Sunderland is arab, orosz, amerikai, vagy más érdekeltségbe tartozik.

A Liverpool esetében a kínai egyezség valószínűségét tovább növeli, hogy a csapatnak szponzori szerződése van a Standard Chartered Bankkal, amely az ázsiai piacra összpontosít. A bank vezérigazgatója elmondta: az egyesület támogatása igen költséghatékony megoldása volt annak, hogy nevük megjelenjen az ázsiai televízió-képernyőkön.

A címlapról ajánljuk