INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Navratilova: A mellrák az én szeptember 11-ém

Infostart / InfoRádió
Mellrákot diagnosztizáltak Martina Navratilovánál, a nagyszerű teniszjátékosnál. Az 53 éves, kilencszeres wimbledoni egyéni bajnokra talán most vár élete legnagyobb küzdelme.

Májusban kezdik el a sportoló közel hathetes kemoterápiás kezelését. Az orvosai bizakodóak, hiszen nagyszerű állapotban van a teniszcsillag. Navratilovánál januárban, egy szokásos mammográfia alkalmával figyeltek fel a csomókra, de csak a következő hónapban elvégzett szövetminták vizsgálata erősítette meg a szörnyű gyanút. Ez a mellrák típus, ami Navratilovánál is jelentkezett, a leggyakoribb fajta, a tejcsatorákból indul.

A teniszezőt sokkolta a hír (azt mondta, a mellrák az ő szeptember 11-éje, utalva a 2001-es terrortámadás dátumára), sokkolta, hogy egészséges életmódja ellenére megtámadta a kór. Mára viszont megerősödött lélekben: "Csak az egyik mellben van daganat. Erős vagyok, rendbe fogok jönni!" - mondta el nemrég az ABC Jó reggelt Amerika című műsorában. Navratilova eleinte titokban szerette volna tartani állapotát, de aztán úgy gondolta, a nyilvánossággal talán sok embernek segíthet a betegség korai felismerésében vagy épp a rák elleni küzdelemben. A sportoló még egy élő chates programban is részt vesz, hogy közvetlenebb hangnemben érhesse el az embereket.

Múlt hónapban játszott a "Hit for Haiti" adománygyűjtő tornán, mindössze két nappal a lumpectómiája előtt - ez egy műtéti eljárás a daganatos szövetrészek eltávolításához.

A cseh származású sportoló azt tervezi, hogy a francia teniszcsatorna kommentátora lesz a French Open alatt, amíg a kemoterápiája miatt Párizsban lesz.

A címlapról ajánljuk