eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Bordeaux előnyt szerzett, de a Barcelona sem kapott ki a BL-ben

A VfB Stuttgart alaposan meglepte első félidőbeli játékával a címvédő Barcelonát. A vendégek mindössze egy alkalommal, Lionel Messi lövésével veszélyeztettek, a hazaiaknak ellenben legalább négy ziccere volt. Sőt, a Stuttgart a 25. percben, a brazil-német Cacau fejes góljával, megszerezte a vezetést. A második félidő ellenben katalán góllal kezdődött.

Mit lehet tenni a Barcelona ellen? Hogyan lehet a világ legjobb csapata ellen jó eredményt elérni? Hogy 180 (?) perc alapján Christian Gross előadást tarthat-e majd erről, talán korai lenne még eldönteni. De az első félidőben, 45 perc után megnyert egy taktikai csatát Pep Guardiola ellen.

A katalánok a szokottnál egy kicsit védekezőbb felállással kezdtek, Iniesta lépegetett fel harmadik csatárnak Messi és Ibrahimovic mellé. A középpályások, Xavi, Yaya Touré, Busquets nem tudták olyan sokat birtokolni a labdát, mint szokták (még így többet volt náluk, persze, mint a stuttgartiaknál, akik ellenben gyorsabbak, agresszívabbak voltak), de még ennél is fontosabb, hogy nem tudták ezúttal megjátszani Messit és Ibrát.

A két világklasszis közül csak az argentinnak volt helyzete, de azt leginkább magának alakította ki a 40. percben, lövése után Jens Lehmannról a labda a kapufára, majd onnan vissza a kapushoz pattant. A Barcelona éppen olyan tompa volt az első félidőben, mint tavaly tavasszal a Chelsea ellen.

Alkalmasint a katalánok azt gondolták, egy döntetlenre minden körülmények között jók lehetnek. Nem volt elég figyelmeztető a számukra, hogy 2009 őszén egyáltalán nem csillogtak az idegenbeli BL-mérkőzéseiken.

A Stuttgart ellenben jobban futballozott, mint arra számítani lehetett. A németek ugyan a hétvégén 5-1-re megnyerték kölni bajnokijukat, de, azt gondoltuk, hogy a "BL más kávéház",

Ám a Köln ellen négy gólt is szerző Cacau, aki hajdanán Stuttgartba kerülése után Szabics Imre tartalékja volt, most is gólt szerzett. De nem csak ő játszott jól az első félidőben, hanem Tasci, Hleb és Pogrebnjak is.

A nap másik mérkőzésén a Girondins Bordeaux folytatta remek idegenbeli szereplését, Ciani góljával 1-0-ra vezet Athénben, az Olympiakosz Pireusz ellen.

A második félidőt a Barcelona kicsit aktívabban kezdte első játékrészbeli teljesítményéhez képest. De nem elég aktívan, mert Pep Guardiola pályára akarta küldeni Thierry Henryt, a védekező középpályás Yaya Touré helyén. Ám még mielőtt a francia világ- és Európa-bajnok beszállt volna, a csapata kiegyenlített. A Puyol által felívelt labdát az előrehúzódott középhátvéd, Piqué lefejelte a magányos Ibrahimovic elé. A svéd elsőre a remekül kivetődő Lehmannba lőtte a labdát, másodikra azonban a bal alsó sarokba rúgta a labdát. Aligha volt a pályán abban a pillanatban olyan mezőnyjátékos, aki kevesebbet ért volna addig a labdához, mint Ibrahimovic, mégis az övé volt a meccs legfontosabb mozdulata.

Döntő gól volt. A mérkőzés képét eldöntő. A VfB Stuttgart a következő percekben úgy futballozott, mint aki hitét veszítette. Mintha a németek úgy gondolták volna, addig van esélyük, ameddig hazai pályán nem kapnak gólt. A folytatásban nyoma sem volt az első félidei agresszív és látványos, gyors játékuknak. A Barcelona kétségtelenül még magabiztosabb lett, de túlzás lenne azt állítani, hogy játékosai minden idegszálukkal egy újabb gólra hajtottak volna.

A 70. percben fura jelenetet láthattunk: Ibrahimovic kézzel tette maga elé a labdát a stuttgarti tizenhatoson belül, majd lövése után Molinaro, a hazaiak balhátvédje kézzel ütötte szögletre a labdát.

Mezőnyjátékot hoztak a következő percek, a Barcelona kontrolálta a játékot.

VfB Stuttgart-Barcelona 1-1
Olympiakosz-Bordeaux 0-1

Korábbi eredmények:
Milan-Manchester United 2-3
Lyon-Real Madrid 1-0
Porto-Arsenal 2-1
Bayern-Fiorentina 2-1

Szerdai találkozók
Inter-Chelsea
CSZKA Moszkva-Sevilla

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×