INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Nem a "magyar betegség" miatt botlanak a válogatottak

InfoRádió / MTI
Nem véletlenül van a fejlett államokban minden válogatottnál és nagycsapatnál állandó pszichológus, hanem ezért, mert a játékosokat fejben is edzeni kell. Ez Magyarországon nem divat - magyarázza dr. Lénárt Ágota sportpszichológus, miért bukott el a múlt héten a magyar férfi kézilabda- és a futsal-válogatott is ki-ki mérkőzést az Európa-bajnokságon.

"Felejtsük már el, hogy éles helyzetekben magyar betegséget emlegetünk! A sportpszichológiai technikákat ugyanúgy tanulni kell, mint például a kapura dobást vagy lövést" - fogalmazott a szakértő, aki szerint az edzői társadalom egy része még mindig azt hiszi, hogy minden a pályán dől el. Pedig fejben is edzeni kell!

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékének vezetője hangsúlyozta: a sportpszichológusok munkájának összhangban kell lennie a felkészítő stáb egyéb, szakmai munkájával. Folyamatos pszichológusi jelenlétre lenne szükség. Amíg a magyaroknál általában nincs így, addig más, fejlett országokban minden csapatnál, válogatottnál van állandó pszichológus. Ha nem élünk ezzel a lehetőséggel, és gyakran ismétlődnek a mostanihoz hasonló kudarcok, akkor beszélnek olyanokról, mint "vesztes nemzet" vagy "tipikus magyar betegség". Pedig csak élni kéne a sportpszichológusok nyújtotta lehetőséggel - fogalmazott.

Lénárt Ágota tapasztalata és becslése szerint a magyar olimpiai keret tagjainak közel fele járt már sportpszichológusnál, ugyanakkor csak a versenyzők negyedének van állandó kapcsolata pszichológusával. Nyugaton és a tengerentúlon minden élcsapatnál, illetve válogatottnál állandó a pszichológusi jelenlét.

Lénárt hozzátette: a kézilabdásokkal korábban dolgozott együtt, most is felajánlotta segítéségét, ám a szövetség ezúttal nem alkalmazta őt. "Nem a munkámmal vagy a személyemmel volt a gond. A szövetségben azt hiszik, hogy ez pénzkérdés, pedig nem az" - jegyezte meg a sportpszichológus, aki szerint 13-14 éves kortól érdemes elkezdeni a munkát a sportpszichológussal. Az erre vonatkozó, kimondottan fiataloknak szóló programot már kidolgozták ki munkatársaival.

A hétvégén a férfi kézilabda- és a futsal-válogatott egyformán a csehekkel szemben maradt alul az Európa-bajnokságon. Közös a két mérkőzésben, hogy mindkét esetben már a döntetlen is a magyarok továbbjutását jelentette volna a közel azonos játékerőt képviselő riválissal szemben. A futsalosok a Papp László Sportarénában, 7000 néző előtt szenvedtek az utolsó másodpercekben kapott góllal vereséget, a kézilabdások pedig szintén hazai pályán érezhették magukat, mivel Bécsújhelyen több ezer magyar szurkolt nekik.

A címlapról ajánljuk