INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Heidum Eb-ezüstérmes 1000 méteren

InfoRádió / MTI
Heidum Bernadett ezüstérmet szerzett vasárnap az 1000 méteres versenyszámban a Drezdában zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A döntőt a cseh Katerina Novotna nyerte meg, aki fél másodperccel előzte meg a magyar korcsolyázót. A harmadik helyen, Heidumtól csupán néhány századdal lemaradva, a francia Véronique Pierron ért célba.

A délelőtti selejtezőkből a hat magyarból három jutott tovább, közülük azonban Darázs Rózsa és Knoch Viktor a negyeddöntőben búcsúzott.

Az Eb a 3000 méteres szuperdöntőkkel folytatódott, amelyekben az egyéni távokon döntőbe jutott korcsolyázók voltak érdekeltek, így a magyarok közül Heidum és Huszár. Előbbi a hetedik, utóbbi a kilencedik helyen ért célba.

Összetettben Heidum a negyedik, míg Huszár a hetedik pozícióban zárt, ezzel eldőlt, hogy a jövő évi kontinensviadalon Magyarország ismét három női versenyzőt indíthat. A férfiaknál előreláthatólag csak két indulóval számolhat a szövetség, mert magyar sportoló összetettben nem jutott a legjobb nyolcba.

Az összetett Európa-bajnoki aranyat a nőknél a cseh Novotna, a férfiaknál pedig az olasz Nicola Rodigari nyerte meg.

Nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét a magyar női váltó: a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összeállítású staféta egy bukás nyomán negyedikként ért célba.

A versenyt a házigazda németek csapata nyerte, míg a második helyen az oroszok, a harmadikon pedig a hollandok értek célba.

"Soha nem szoktam a bírókkal foglalkozni, de most éppen egy magyar vezetőbíró hibázott - nyilatkozta az MTI-nek Darázs István csapatvezető. - Az oroszok egyik versenyzője a váltásnál terpeszben állt, ami a szabályok értelmében tilos. A korcsolyázónk átesett az ellenfél lábán, így félkörös hátrányba kerültünk, ami négy, közel azonos képességű csapat esetén behozhatatlan. Természetesen ha kizárják az oroszokat, mi akkor is csak harmadikok vagyunk, ami nem lett volna sokkal jobb eredmény, mert győzni jöttünk ide."

A férfiaknál váltóban az olaszok diadalmaskodtak, megelőzve a németeket és a briteket.

A címlapról ajánljuk