INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Erdei Zsolt: "Bátor vagyok, de az eszem nem ment el"

Infostart / InfoRádió
Ez a mérkőzés egy rövid kirándulás volt a cirkálósúlyban, egy bátor ökölvívó vagyok, de az eszem nem ment el, hogy 10 kilóval nehezebb emberekkel bokszoljak - mondta az InfoRádiónak Erdei Zsolt, miután az olasz Giacobbe Fragomeni ellen megszerezte a Boksz Világtanács világbajnoki övét. A magyar sportoló szerint karrierje leglátványosabb meccse volt a szombati, de taktikailag nem volt tökéletes az összecsapás. Hozzátette: edzője, Fritz Sdunek segített neki átlendülni a holtponton.
Mennyiben más cirkálósúlyban bokszolni?

Súlyosabbak az ütések, és más nyomásnak vannak kitéve az ökölvívók, mint félnehézsúlyban. Nem voltak jók a kilátásaim a meccs előtt, de tudtam, gyorsabb, jobb bokszoló vagyok, mint az olasz Giacobbe Fragomeni, és ha ezt előnyömre tudom fordítani, akkor győzhetek. A gond az volt, hogy egy vírusos fertőzés hátráltatott a felkészülés során, és bár kikezeltek, de a nyomai megmaradtak, emiatt a negyedik negyed után teljesen elkészültem az erőmmel, a hatodik menet után már nem voltam képes irányítani a mozdulataimat, csak a szívem vitt előre.

Mit mondott Fritz Sdunek, az edzője, amikor látta, hogy elfáradt?

Leültem a sarokba, és azt mondtam: nem megy. Becsuktam a szemem, megfogta a fejemet, nyugalmat sugárzott az arca, és azt mondta, küzdj Viktorért, a fiadért, Arabelláért, a feleségedért és az egész országért, meg tudod csinálni! Felálltam, és mentem tovább, bár olyan voltam, mint egy távvezérlésű robot. Utána még megnyertem pár menetet, és ezzel, valamint az első négy menettel hoztam a meccset.

Ez volt élete legjobb mérkőzése?

Ha azt vesszük, hogy hol küzdöttem a legjobban, melyik meccs volt a leglátványosabb, akkor ez a legjobbak közé tartozik. Ha azt nézzük, technikailag és taktikailag mennyire bunyóztam úgy, ahogy tudok, akkor nem volt annyira jó ez a mérkőzés, mert a taktikát és az eszemet a szívemmel kellett helyettesíteni. Szerencsére nekem ez is megvan. Élet-halál küzdelmet vívtam, és nem bántam meg, mert az emberek szemében ez óriási dolog, sokan hősnek tekintenek ezért.

Találkozott már ekkora ütésekkel?

Persze. Igaz, nem volt ilyen súly mögöttük, de az ütések keménysége megvan félnehézsúlyban is.

Mik a tervei, marad ebben a súlycsoportban?

Ez egy rövid kirándulás nekem ebben a súlycsoportban, mert egy bátor sportoló vagyok, de az eszem nem ment el, hogy 10 kilóval nehezebb emberekkel bokszoljak. Nincs szándékomban hosszú ideig a cirkálósúlyban időzni. A szombati meccs annyira frissen él bennem, hogy még párat kell aludnom rá, hogy körvonalazódni lássam a jövőt. Az Universummal is kell beszélnem, milyen lehetőségek vannak, és ezt követően kell mérlegelnem.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

A címlapról ajánljuk