eur:
388.61
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

A ramadán miatt fociznak gyengén a vallásos sztárok?

Botrányt okozott Olaszországban, hogy egy vezető futballedző és klubtulajdonos is a muzulmán böjti hónapot hibáztatta azért, mert gyenge teljesítményt nyújtanak az előírásoknak megfelelően koplaló játékosok.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán minden évben más és más időpontra esik. Az idén már a nyár végén, egyben az olasz futballszezon elején elkezdődött, és ez gondot okoz egyes játékosoknak.

Az Internazionale például fél órája játszott csak a Barival, amikor José Mourinho lecserélte ghánai játékosát, Sulley Muntarit. A focista gyakorló muszlim, és jelenleg a ramadánt tiszteletben tartva a napközben semmilyen ételt nem vesz magához.

"Muntari láthatóan erőlködött" - jegyezte meg a Portóban, majd Chelsea-ben világhírűvé vált és morcos modoráról ismert edző. Mourinho ezúttal is kerülte a politikailag korrekt megfogalmazásokat: "a ramadán hat ki a teljesítményére, ezért kellett lecserélnem" - mondta.

Erre jött Olaszország egyik befolyásos muzulmán vezetője, Mohamed Nour Dachan megjegyzése, amely szerint Mourinho jobban tenné, ha nem beszélne olyan sokat. A vallási vezető szerint a vallásos keresztény, zsidó vagy muzulmán sportolók a hozzáállásuk miatt tudnak remekelni a versenyeken, és a mentális erőnlét a döntő.

Bekapcsolódott a vitába Claudio Lotito, a római Lazio tulajdonosa is, aki közölte: ő a maga részéről megpróbálja elkerülni "a ramadán problémáját" - mégpedig úgy, hogy soha nem vett olyan játékosokat, akik emiatt lelassulhatnak.

Az olasz média elővette a Sienában játszó Abdel Kader Ghezzal példáját, aki a hétvégén gólt lőtt az AC Milannak. Ghezzal is gyakorolja a vallását, de azt mondja, edző- és meccsnapokon nem hajlandó böjtölni.

Muntari vallásosabb nála, de a hírek szerint még ő is evett ebédet a hétvégi meccs előtt, bár a vizet visszautasította. Személyi edzője megjegyezte: a víz és az étel elmaradása visszavetheti a focisták teljesítményét, viszont hozzátette, hogy valóban nem szabad lebecsülni a lelkierőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×