eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Győztek a románok a Puskás Stadionban

Az első félidő hajrájában szerzett góllal győzött a román labdarúgó-válogatott a Puskás Stadionban a magyarok elleni felkészülési mérkőzésen.

Kilencezer néző ment ki a Puskás Ferenc Stadionba, az 51 év utáni első magyar-román barátságos labdarúgó-mérkőzésre. Igen: 1958. október 26. óta csak tétmérkőzésen találkozott egymással a két csapat. A mostani randevúnak szomorú apropója a februárban megölt veszprémi kézilabdázóra, Marian Cozmára való közös emlékezés volt.

Erwin Koeman nem okozott meglepetést az összeállítással, ha csak azt nem vesszük annak, hogy Gyepes Gábor került a középhátvéd posztjára. A mostanság a Cardiff Cityben szereplő futballista még súlyos sérülései előtt, a 2005-2006-os idényben, Lothar Matthäus kapitánysága alatt játszott legutóbb a válogatottban. A korábbi kezdőemberek közül Gera Zoltán ezúttal is csak a kispadra ült.

A magyar csapat a Babos Gábor - Vanczák Vilmos, Gyepes Gábor, Juhász Roland, Bodor Boldizsár - Dárdai Pál, Halmosi Péter - Huszti Szabolcs, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs - Torghelle Sándor tizeneggyel kezdett.

Az első húsz perc kevés eseménnyel, és valamivel több román labdabirtoklással telt. Utána két perc alatt több esemény történt, mint előtte tízszer annyi alatt: előbb Coman, a román kapus ütötte nagy ugrással szögletre a Huszti által veszélyesen csavart szabadrúgást, majd Hajnal szöglete után kétszer is a románok kapufájáról pattant ki a labda, igaz, a szlovák játékvezető, (a mindössze 31 éves) Vnuk közben szabadrúgást ítélt Halmosi ellen, a kapus támadásáért.

A találkozón az első 30-35 perc után nem lehetett nem észrevenni, hogy nem tétmérkőzést játszik a csapat. Tagadhatatlan, hogy elég meleg volt még este nyolc óra után is, de áltatnánk magunkat azzal, hogy jól játszott a csapat. Talán túl régóta (közel fél éve) nem játszott együtt a legénység, idő kellett ahhoz, hogy összezáródjon a társaság. Az első félidő hajrájában Huszti lövése érdemelt még említést, de Nesu, az Utrecht védője remekül blokkolt.

Ráadásul a félidő utolsó perceiben öt percen keresztül futballoztak a románok, s ezzel a magyar védelem nem tudott mit kezdeni. Mara jobb oldali beadása után Vanczák, Maricától zavarva röviden, a tizenhatoson belülre fejelte ki a labdát. A jobbhátvéd-mentes övezetben Tiberiu Ghoiane, a Dinamo Kijev középpályása átvette a labdát, majd a védők fölött a bal felső sarokba ívelte a labdát, ami a lécről pattant a gólvonal mögé.A második félidőre Huszti és Dzsudzsák helyére Gera Zoltán és Rudolf Gergely állt. Kitalálható, hogy továbbra is dilemmát okoz a Fulham magyarja Koeman kapitánynak: Gerának nem találja a helyét, Hajnal és Huszti mellett luxusnak tartja a szerepeltetését. Pedig jót tesz a csapatnak, ha Gera is a pályán van: a második félidőben, a beállása után többet birtokolta a magyar válogatott a labdát, mint a román. Igaz, ez nagy helyzetekben, netán ziccerben nem jelentkezett.

A románok megelégedtek a vezetéssel, ráadásul Razvan Lucescu szövetségi kapitány egyre többet cserélt. Beállt, például Dorin Goian, aki immár a Palermo játékosa, s nem mellékesen a kilencvenes évek debreceni kedvencének, Liviu Goiannak (akkori írásmód szerint Gojannak) az öccse.

A 63. percben, egy szögletvariáció után, Juhász Roland kisodródott helyzetből, bravúros levétel után kapura lőtt, a labda alig kerülte el a román kapu felső sarkát. Két perccel később Halmosi harcolt ki szabadrúgást a kaputól 19 méterre, a balösszekötő helyén.

Hajnal a sorfalba vágta a labdát. Ez egy rosszabbul sikerült pontrúgás (rögzített játékhelyzetet követő megoldás) volt. Nem sokkal később Hajnal szögletét Juhász alig fejelte a kapu mellé. Az elkövetkező percek enyhe magyar fölénnyel, de helyzetek nélkül teltek. Közben pályára került a magyar csapatban Fehér Csaba, Tóth Balázs, Priskin Tamás és Vadócz Krisztián is.

Hajnal veszélyes lövése alig kerülte el a román kaput - ez volt, tíz perccel a vége előtt az utolsó lehetőség. A magyar csapat egygólos vereséget szenvedett, noha, talán a döntetlen jobban megfelelt volna a játék képének. Igaz, a támadójátékunkra nehéz lenne akár csak közepes osztályzatot is adni.

- A két félidő különböző képet mutatott, az első kiábrándító volt, ekkor túl messze helyezkedtünk ellenfeleinktől, főleg a középpályán hagytunk nagy terültet a románoknak - mondta a meccs után Erwin Koeman az MLSZ honlapjának. - A második játékrész már sokkal jobb volt, a csapat ekkor mindent megtett az egyenlítés érdekében, de az eredmény miatt természetesen csalódott vagyok. A svédek elleni világbajnoki selejtező előtt nagyon fontos, hogy a válogatott tagjai a lehető legtöbb meccsen lépjenek pályára klubcsapatukban, s a rendelkezésünkre álló időben igyekszünk majd kijavítani a hibákat.

- Az első félidőben túl sok területet hagytunk a románoknak, és ők ezt ki is használták - nyilatkozta Juhász Roland, az Anderlecht védője, ugyancsak az mlsz.hu-nak. - A második játékrészben feljebb tolódtunk, próbáltunk játszani, amit tudunk, de meglátszott, hogy régen találkoztunk, nem igazán sikerült megvalósítani elképzeléseinket. Nagyon fontos, hogy a világbajnoki selejtezők előtt kijavítsuk a hibákat, hiszen sorsdöntő meccsek várnak ránk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×