eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszterelnök 5-1-es Barca-győzelmet jósol

Alighanem tíz európai futballszurkolóból nyolc az El Clásicót választaná a kontinens leghíresebb futballderbijének. A két csapat aktuális találkozója, függetlenül az adott bajnoki helyezésektől, mindig sláger. Most - vagy különösen most? - főleg, amikor szinte minden a Barça sikerét ígéri. A miniszterelnök, Zapatero, például, 5-1-es hazai győzelmet jósol! A mérkőzést szombat este tíz órakor kezdik a Nou Campban.

A mostani a két gárda 127 egymás elleni bajnokija lesz, a múlt enyhe fővárosi fölényt mutat. (Harminc döntetlen mellett 68 Real Madrid-, 58 Barcelona-győzelem.). Ám ha valamiből, ebből biztosan nem lehet kiindulni. De abból sem, hogy a két csapat legutóbbi öt (!) mérkőzéséből a katalánok egyet sem tudtak megnyerni, 2005. november 19. óta nyeretlenek. Akkor is a Bernabéuban nyertek, Ronaldinho egyik legjobb meccsén.

Tagadhatatlan, hogy gazdag a két klub közös históriája. Már régen a múlté a leegyszerűsítő kép, amely a Madridot a jobboldali hatalom csapataként, a Barcelonát az elnyomott baloldal, vagy éppen a központi hatalommal szembenálló katalánok klubjaként láttatja.

Ám nem minden valóság nélküli. A jelenlegi baloldali miniszterelnök, José Luis Rodriguez Zapatero már kevéssel a megválasztása után tudatosította mindenkiben, hogy elődei nagy részével ellentétben ő a Barcelona szurkolója. Most 5-1-es hazai győzelmet jósol. A politikusok nagy része egyébként osztja a véleményét, legalábbis, ami a győztest illeti: a kongresszus a madridi napilap, a Marca által megkérdezett tagjainak nagy többsége ugyancsak a listavezetőre voksol.

Eltekintve a Sahtar elleni, a tétnélküli BL-meccsen valójában a tartalékcsapattal elszenvedett vereségtől, 20 találkozón keresztül veretlen már. Bár az utóbbi évek egyik legrosszabb rajtját produkálta a Primera Divisiónban, az első két fordulót maga mögött hagyva már szárnyal.

Pep Guardiola, az új edző hihetetlen népszerűségnek örvend, ha a nyáron a klub több tízezer híve még egyáltalán nem volt biztos abban, hogy a klub egykori játékosa volt a legjobb választás Frank Rijkaard utódjául, immár teljes a sikere.

Ugyanakkor a Madrid válságot élt meg. Kedden Bernd Schustert menesztette a vezérkar, Juande Ramos lett az új edző. Schuster (aki játékosként mindkét klubban szerepelt) úgy búcsúzott, hogy százszázalékos mérleget produkált a Barcelona ellen. A 2007-2008-as idényben a Madrid a Nou Campban 1-0-ra, a Bernabéuban 4-1-re nyert.

Juande Ramos talán e két találkozóra is alapozva állítja, hogy nincs esélye a meccsnek. Pedig, függetlenül attól, hogy a Zenit ellen szerdán simán nyert 3-0-ra a csapata, az előjelek nem kedvezőek a számára. (Idetartozik: az oroszok elleni találkozó egyik legjobbja, Arjen Robben eltiltása miatt nem játszhat a bajnokin.)

Ramos szerdán már az El Clásicóra tekintettel próbálgatta a védelmet, Michel Salgado játszott (Marcelo helyén) balhátvédet, a német Metzelder pedig jobbhátvédet. Sergio Ramos középen játszott, neki egyébként már a Marca kijelölte a szerepét: El Antimessi, ez lett a beceneve.

Juande Ramos az Iker Casillas - Metzelder, Cannavaro, Sergio Ramos, M. Salgado - Guti, Gago, Van der Vaart - Higuaín, Raúl, Drenthe tizenegyet tervezi. Tekintélyes a sérültek-eltiltottak listája: Pepe, Marcelo, Diarra, Sneijder, De la Red, Robben, Heintze, Van Nistelrooy, közülük Sneijder talán beszállhat. Sok mindent elárul, hogy a Marca szerint kik ülhetnek le Sneijder mellé a padra: Dudek, Agus, Antón, J. Garcia, Bueno, Palanca, Saviola.

A Barcelonában Iniesta kivételével mindenki hadra fogható azok közül, akik általában az alaptizenegybe tartoznak. Guardiola tervezett csapata: Valdés - Daniel Alves, Márquez, Puyol, Abidal - Xavi, Touré, Henry - Gudjohnsen, Eto'o, Messi. A cserék: Jorquera, Cáceres, Sylvinho, Busquets, Hleb, Keita, Bojan Krkic.

Primera División, 15. forduló

Barcelona-Real Madrid (szombat)
Valencia-Espanyol (szombat)
Getafe-Mallorca
Recreativo-Osasuna
Valladolid-Deportivo
Málaga-Numancia
Almería-Racing
Athletic-Sporting
Sevilla-Villarreal
Atlético-BetisA Chelsea minden mutatót tekintve jobb a West Ham Unitednél, ráadásul a két csapat legutóbbi hat egymás elleni mérkőzését mind megnyerte. Frank Lampard, miután kihagyta a BL-meccset, visszatérhet a csapatba, s játszhat a kolozsváriak elleni győztes gólt szerző Didier Drogba is, akinek lejárt bajnoki eltiltása.

Utóbbi ellenben nem biztos, hogy fog. Scolari csütörtökön még dicsérte, pénteken már inkább azt hangsúlyozta, hogy Nicolas Anelka legalább annyira fontos játékosa a csapatának. A franciát egyébként pénteken a bajnokság főtámogatója november hónap legjobb játékosának választotta. Anelka egy góllal áll századik Premier League-es találata előtt.

A West ham Unitedet a néhány évvel ezelőtt a szurkolók által minden idők legjobb Chelsea-játékosának Gianfranco Zola vezeti majd. Megjósolható: az ellenfél menedzsere régen részesült akkora ünneplésben a Stamford Bridge-en, mint ő fog. Zola egyébként eddig csak a megszerezhető pontok 25 százalékát gyűjtötte be a Kalapácsosokkal, Scolari 75 százaléknál tart a Chelsea-vel.

A forduló rangadóját a Tottenham játssza a Manchester Uniteddel. Van "némi" különbség a két csapat között: amióta Sir Alex dirigálja a Unitedet, a Spursnél 19 edző fordult meg. A United sikert sikerre halmoz a kétezres években is, a Spurs egyetlen sikerét e korszakban a Ligakupa év eleji megnyerése jelentette.

A Tottenhamből igazolt Dimitar Berbatov az Achilles-inával kínlódik, ezért nem biztos, hogy pályára tud lépni a White Hart Lane-en. Wayne Rooney és Patrice Evra az eltiltását tölti majd (a francia hátvéd most kezdi a régi, Chelsea-meccs utáni botránya utáni büntetését). Michael Carrick és Rio Ferdinand játéka kétséges.

A hazaiaknál a csapatkapitány Ledley King nem teljesen egészséges, a Man Unitedtől kölcsönkapott Fraier Campbell a két klub közötti szerződése miatt nem léphet pályára. Alan Hutton és Giovani dos Santos régóta sérült és még sokáig hiányozni fog.

Premier League, 17. forduló

Middlesbrough-Arsenal
Liverpool-Hull City
Aston Villa-Bolton
Manchester City-Everton
Stoke-Fulham
Wigan-Blackburn
Sunderland-West Bromwich
Tottenham-Manchester United
Portsmouth-Newcastle (vasárnap)
Chelsea-West Ham (vasárnap)Az Inter az utóbbi években tapasztalt uralkodása (egyeduralma?) ellenére a Juventus és a Milan találkozója mindig különleges az olasz bajnokságban. A két csapat ezúttal egyaránt hatpontos hátrányban követi a bajnoki címvédőt, amely alkalmasint nagyon örülne egy döntetlennek a "Derby d'Italián".

A Milan hívei néhány napja még a győzelemben reménykedtek, ám csappantak a reményeik, miután a pénteki edzés nagy részét Kaka a tornateremben töltötte, s nem vett részt a kétkapuzásban. Carlo Ancelotti edző, talán már a brazil csillag hiányára felkészülve, olyan formációt próbálgatott, amelyben Pato mögött Ronaldinho és Seedorf játszott.

A Juvéból David Trezeguet, Gianluigi Buffon, Hasan Salihamidzic, Christian Poulsen, Tiago Mendes és Jonathan Zebina is valószínűleg hiányzik majd. Del Piero, Amauri és Iaquinta közül csak kettő játszik majd, minden bizonnyal az első kettő. A két csapat közül az utóbbi öt fordulóban a Juve szerepelt jobban, négy mérkőzést is megnyerve. A Milan ebben a periódusban kétszer nyert.

Az előző szezonban a Juventus 3-2-re nyert az Olimpiai Stadionban, Pippo Inzaghi és Hasan Salihamidzic is két-két gólt szerzett. Most alkalmasint mindketten hiányozni fognak. A Milan nem kapott ki 2002 óta a Juve vendégeként, igaz, 2004 márciusa óta nem is nyert. A két csapat hagyományosan sokgólos meccset játszik, 73 bajnoki találkozón 114 Juve- és 89 Milan-gól született.

Serie A, 16. forduló
Bologna-Torino (szombat)
Napoli-Lecce (szombat)
Inter-Chievo
Fiorentina-Catania
Genoa-Atalanta
Udinese-Lazio
AS Roma-Cagliari
Palermo-Siena
Reggina-Sampdoria
Juventus-AC Milan

4

Hajnal Tamás számára már pénteken befejeződött az őszi idény - s alighanem az is eldőlt, hogy legtöbb társánál később kezdődik a tavaszi. Miután a Gladbach ellen az első félidő hajrájában kiállította a játékvezető, vélhetően eltiltás vár rá. A BVB így is megnyerte a találkozót 2-1-re.

A szombati meccsek közül kiemelkedik a Bayern és az edzőváltás után javuló formát mutató VfB Stuttgart találkozója. Jürgen Klinsmann tulajdonképpen hazamegy a svábok városába - maga is játszott a VfB-ben, még Magyarországon is járt a csapattal, jó húsz éve.

Dárdai Pál együttese, a Hertha a berlini Olimpiai Stadionban, a Karlsruhe ellen búcsúzik a bajnoki idénytől. Győznie kellene ahhoz, hogy feltétlenül pozitívnak lehessen értékelni a szezonját. Ugyancsak hazai találkozó vár Huszti Szabolcsra, a Hannover a Bielefelddel játszik.

Ha csak ki nem kap a Bayern Stuttgartban, az őszi elsőség vasárnap, Hoffenheimben dől el. Az újonc - mi több: abszolút újonc - a Schalke csapatát fogadja. Löw Zsolt nincsen a tervezett kezdő csapatban.

Bundesliga, 17. forduló
Borussia Dortmund-Mönchengladbach 2-1
Stuttgart-Bayern München
Leverkusen-Cottbus
Hertha-Karlsruhe
Hamburg-Frankfurt
Werder Bremen-Wolfsburg
Bochum-Köln
Hannover-Bielefeld
Hoffenheim-Schalke (vasárnap)

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×