eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eb-hírek: a németek nem tudták megverni a fehéroroszokat

A német válogatott nem tudta hazai pályán legyőzni a fehéroroszt, s az osztrákok sem bírtak a nigériaiakkal. A franciák megszenvedtek Ecuadorral. A Sevilla védője, Khalid Boulahrouz Marco Basten keretszűkítésének áldozata. Az oroszok mindössze egy légióst neveznek a tornára. A nap Eb-híreinek összefoglalója.

Kaiserslauternben kitűnően kezdett a német válogatott a két Hleb fivérrel felálló fehéroroszok ellen. Joachim Löw a 2006-os világbajnokságon is sikeres Klose, Podolski duót küldte a pályára - s jól döntött. Lukas Podolski beadása után Klose már a 10. percben vezetést szerzett, majd a 20.-ban már kétgólosra nőtt az előny, Koritko öngólja után.

A második játékrészre azonban visszaesett a hazai csapat, s a sok csere is visszaütött. A vendégek Buliga duplájával kiegyenlítettek. Joachim Löw szövetségi kapitány a második játékrészben játéklehetőséget adott mindhárom, az előző idényben a Bundesliga II. osztályában szerepelt játékosának, Marinnak, Helmesnek és Neuville-nek is.

A németeknél a benevezett játékosok közül csak ketten, Enke kapus és Jansen nem léptek pályára: Lehmann - Lahm, Mertesacker, Metzelder, Hitzlsperger - Frings (Trochowski, 67.), Ballack (Jones, 46.) - Odonkor (Fritz, 79), Schweinsteiger (Marin, 46) - Klose (Helmes, 54), Podolski (Neuville, 54).

Az osztrákok nem bírtak a nigériaiakkal Grazban. Josef Hickersberger kapitány már a mérkőzés előtt rossz hírt kapott: a biztosan a keretbe szánt Rapid-kapus, Helge Payer gyomorfájdalmai miatt sürgős belgyógyászati kivizsgálásra szorult, s ezért biztosan nem lehet ott majd a tornán. Helyére a német Bundesliga I-be feljutott Hoffenheim korábbi utánpótlás-válogatott kapusát - Löw Zsolt klubtársát - Ramazan Özcant hívta meg a kapitány.

A nigériaiak ellen Jürgen Macho védet, némi meglepetésre kimaradt viszont a csapatból a lapok szerint a kezdő csapatba tippelt Garics György. Az osztrákok csapata az alábbi volt: Macho - Prödl, Stranzl, Pogatetz - Standfest, Aufhauser, Ivanschitz (Vastic, 70.), Säumel, Fuchs (Korkmaz, 60.) - Kienast (Hoffer, 46.), Linz (Leitgeb, 80.)

Roman Kienast szerezte meg a házigazdáknak a vezetést a 12. percben, a nigériai Uche hét perccel később kiegyenlített. Az utolsó húsz percre beállt a 38 éves Ivica Vastic, akit szinte a pályára követelt a közönség. Az osztrákok szinte a "csodafegyvert" látják a 2005 után a válogatottba visszatért veteránban. A csehek hazai pályán simán 2-0-ra nyertek a litvánok ellen, mindkét góljukat Jan Koller szerezte. Karel Brückner az alábbi tizenegyet küldte pályára: Èech - Grygera, Ujfalu¹i (Kováè, 74.), Rozehnal, Jankulovski (Kadlec, 64.) - Vlèek, Polák (Galásek, 46.), Pla¹il (Skácel, 79.), Jarolím (Matìjovský, 83.), Baro¹ (Svìrko¹, 46.) - Koller. A mérkőzés előtt az is eldőlt, hogy a tornán Ujfalu¹i lesz a válogatott csapatkapitánya.

A lengyel válogatott a németországi Reutlingenben Maciej Zurawski a 3. percben elért góljával 1-0-ra győzött a magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtező-csoportban szereplő albánok ellen. Leo Beenhakker a következő futballistákat játszatta:
Fabiañski - Wasilewski, Jacek B±k, Mi. ¯ew³akow (Kokoszka, 24.), Wawrzyniak -£obodziñski (Saganowski, 80.), Lewandowski, Dudka (Pazdan, 81.), Roger Guerreiro (Smolarek, 46.), Krzynówek (Murawski, 81.) - ¯urawski (Zahorski, 61.).

A francia válogatott nehezen lendült játékba az ecuadoriak ellen, de a második félidőben már jöttek a gólok. A jeget az újonc Bafetimbi Gomis törte meg a 60. percben, majd ő szerezte a második találatot is büntetőből, a 86. percben. Lehet, hogy ő lesz Raymond Domenech meglepetés-embere a tornán - mindesetre a szerdai végleges kerethirdetés előtt igazán hatásos érvet sorakoztatott fel maga mellett.

Domenech kifejezetten azokat játszatta - néhány veterán mellett -, akiknek harcolniuk kell a keretbe kerülésért. A harmincas keretből heten kimaradnak... A kedd esti találkozón a Frey - Sagnol, Escudé, Thuram, Abidal - A. Diarra, L. Diarra, Nasri, Ben Arfa - Cissé, Anelka tizenegy kezdett, majd beállt Mandanda, Evra, Flamini és Gomis a második félidőre, majd Clerc a 74. és Malouda a 78. percben.

Marco van Basten egyetlen játékost volt kénytelen kihúzni a listájáról, miután a 26-as, az első szűkítés utáni keretéből kivált Danny Landzaat és Sander Boschker. A "szerencsétlen 24." játékos a Sevilla védője Khalid Boulahrouz, ami nem nagy meglepetés, ha azt vesszük, hogy Clarence Seedorf önkéntes visszalépése után került csak be eleve a keretbe.

A hollandok - annak ellenére, hogy a selejtezőből a döntőbe jutott csapatok közül a legkevesebb gólt szerezték a kvalifikációs sorozatban - különösen csatárposzon erősek: Ryan Babel (Liverpool), Klaas Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic).

Az oroszok szövetségi kapitánya, Guus Hiddink kettővel volt kénytelen csökkenteni a készülő keret névsorát. Meg kellett neveznie, hogy 25 futballistája közül ki az a kettő, akiket nem nevez a tornára.

Két középpályás esett a rostálás áldozatául: Alekszandr Pavlenko és Oleg Ivanov. Az idei UEFA-kupa-győztes Zenit hat, a második számú kupasorozat 2005-ös győztese, a CSZKA Moszkva öt játékost ad a 23-ba.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×