eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az Apacs fia Argentína, Brazília és Anglia bajnoka

Még csak 24 éves, de az eredménylistája máris lenyűgöző. Nyert Argentínában, Brazíliában és Angliában is országos bajnoki címet, megnyerte már a legtekintélyesebb dél-amerikai klubkupa-sorozatot - s most ugyanerre vágyik Európában is. Az argentin válogatottat megnyerte az olimpiát, két Copa Américán és egy Konföderációs-kupán is második lett, mindegyiken a mumusok, a brazilok mögött. Megválasztották már Dél-Amerika legjobb játékosa, a Libertadores-kupa és a brazil bajnokság legjobb játékosának is. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal Carlos Tévez pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Buenos Airesben, az Ejército de Los Andes, népszerűbb nevén Fuerte Apache negyedben született. Ezért kapta később az Apacs (Apache) becenevet. Az Apacs Erőd egyébként az 1981-es, Paul Newman-filmről, a Fort Apache, the Bronxról kapta a becenevét. Ez Nagy Buenos Aires, sőt valószínűleg az egész ország, a bűnnel leginkább fertőzött kerülete..

Mindössze tízhónapos volt, amikor a konyhában játszva magára rántott egy lábos forró vizet. Nyakán még most is viseli az égési sebeket, de nem akarja plasztikai sebésszel megoperáltatni magát, mert akkor négy hónapig nem futballozhatna.

A utcai futballal kezdődött a pályafutása, de játszott szervezett csapatokban is, először úgynevezett baby footballt, mégpedig az Estrella del Unóban, ahol apja volt az edzője. Aztán viselte a Santa Clara, majd a Villa Real mezét is, de az első igazi csapata az All Boys volt (1994-1996).

Ottani igazolásában még a Martínez családnév szerepelt. Ennek történetét így idézte fel: "Így anyakönyveztek. A szüleim elváltak kevéssel azelőtt, hogy én megszülettem. Ezért én 1984-ben anyám családi nevét, a Martínezt kaptam. Aztán kibékültek, s apám a nevére vett. Akadt is kavarodás az igazolásaim körül, hiszen az All Boysban Martínezként szerepeltem, a Bocánál meg már Tévezként."

Az arany-kékek között lett befutott futballista, sőt az amerikai kontinens legjobb, ott játszó játékosa. Klubjában, Juan Román Riquelme Európába szerződése után ő lett az első számú csillag.

A nagy kiugrást a 2003-as Libertadores-kupa sorozat hozta meg a számára, a csoportmérkőzéseken még nem játszott, mert akkoriban a junior-válogatottal a később elhalasztott korosztályos világbajnokságra készült, de a végső szakaszban öt gólt is szerezve segítette kupagyőzelemhez az arany-kékeket. Tagja volt a Milan ellen a Világkupát megnyerő Bocának is. Argentína legnépszerűbb klubjában 75 bajnoki mérkőzésen 25 gólt szerzett.

Argentin sztárok korábban ritkán szerződtek Brazíliába, az utóbbi évtizedben Sorín, Mascherano és Tévez jelentette a kivételt. Utóbbi kettő 2005 elején szerződött a Corinthianshoz.

A Kisfőnöknek becézett Mascherano sokat volt sérült, a Dél-Amerikában rekordnak számító 20 millió dollártért szerződtetett Tévez ellenben remekelt. Gólkirályi címet szerzett, bajnoki címhez segítette a Cort, az ottani legnépszerűbb futballmagazin, s a brazil szövetség is az Év játékosának választotta. Még a Corinthians "főszurkolója", a vele eleinte nem rokonszenvező államelnök, Lula is megkedvelte.

2006 elején harmadszor is megnyerte az El País szavazásán a kontinens legjobb játékosa címet. Korábban hasonló bravúrra csak a chilei Élias Figueroa volt képes.

Tévez öt év alatt 10 millió dollárt keresett volna a a Corinthiansban de másfél év után távozott, miután a játékjogát birtokló Kia Joorabchian, a Cor többségi tulajdonát birtokló Media Sports Investment képviselője a West Ham Unitedhez vezényelte.

Tévez (és a vele együtt érkezett Mascherano) eleinte nem játszott jól a londoni csapatban. Ráadásul Carlítosszal fegyelmi gond is támadt, a klubja félheti fizetésének összegére bírságolta, s (inkább tréfás büntetésként) kötelezte Tévezt, hogy a brazil válogatott mezében eddzen. Akkoriban Marcelo Bielsa szövetségi kapitány azt javasolta a játékosnak, minél gyorsabban távozzon a "kalapácsosoktól".

Az argentin játékos helyzete Mascherano Liverpoolba szerződése után, március elejétől fordult jobbra. Az utolsó tíz fordulóban hét gólt szerzett, az utolsóval csapata 1-0-ra nyert az Old Traffordon a már bajnok Manchester United ellen. Tévez szinte egymaga tartotta benn az élvonalban a West Ham Unitedet.



Tavaly nyáron, miközben Tévez a Copa Américán szerepelt az argentin válogatottal, kiderült, hogy a Manchester United szívesen leszerződtetné. Sokáig akadályt jelentett azonban, hogy Joorabchian és a West Ham United is magáénak tudta a játékost. Az angol liga a klub pártját fogta: az FA sokkal szigorúbban szabályozza egy játékos "harmadik féllel" kötött szerződését, mint akár a FIFA.

A hosszú vita során az ügy a FIFA elé került, de a világszervezet sem akart állást foglalni. Inkább azt javasolta, kerüljön inkább az ügy a lausanne-i sportbíróságra. Ugyanakkor hamar kiderült, hogy mindkét, önmagát tulajdonosnak tartó fél érdeke Tévez a Man Unitedhez engedése de, persze, mindkettő meg akart gazdagodni az ügyön.

Végül kompromisszumos megoldás született, Joorabchian kifizette a West Ham Unitedet, így elhárult a legfőbb akadály az átigazolás elől.

Nagyszerűen sikerült az első éve a Manchester Unitedben. Bajnoki címet nyert, nagyon fontos gólokat szerzett, s az Actim Index alapján a Premier League hatodik legjobb futballistájának bizonyult. A Manchester Unitedből csak Cristiano Ronaldo előzte meg.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×