eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Nyert a Madrid, mert rossz helyen parkolt az ellenfél busza

Egyre tisztább a kép a legnagyobb európai bajnokságokban. A Real Madrid már kilenc, a Bayern München tíz ponttal vezet a második helyezett előtt. Az Inter továbra is négy ponttal szerzett többet az Udinében is nyerni tudó Románál. Az angol bajnokságban a Manchester United alighanem végleg leszakította az Arsenalt, s hatpontos előnnyel vezet hétfőn pályára lépő riválisa, a Chelsea előtt.

Arsene Wenger csapata komolyan gondolta, hogy az Old Traffordon játszott mérkőzés az utolsó esélye a bajnoki címért folytatott harcban. Hiába pletykálnak az edző és néhány kulcsjátékos ellentétéről, az Ágyúsok egységesen és jól futballoztak az első félidőben.

Fabregas és Hleb különösen jól játszott a mérkőzés első félidejében, több helyzetet is kialakítottak Adebayornak, de a togói sokáig nem tudta a kapuba juttatni a labdát. A 48. percben igen, s noha a felvételek szerint ehhez a kezét is használta, a játékvezető megadta a gólt.

A United azonban nem roppant össze, noha 2008-ban, ahányszor eddig gólt kapott az Old Traffordon, annyiszor szenvedett vereséget! Egyébként meg bajnoki mérkőzésen február 10. óta most először került a labda a Vörös Ördögök kapujába.

Ám mindössze hat percig örülhetett a vezetésnek az Arsenal, mert az 54. percben, akárcsak kedden, az Anfield Roadon, ismét büntetőt ítélt a bíró ellene. Az ok ezúttal alighanem vitathatatlan volt: Gallas kézzel ért a labdához saját büntetőterületén belül.

Cristiano Ronaldo gólja nélkül mostanában ritkán telik mérkőzés: január elseje óta mindössze egy hazai bajnokin nem talált a kapuba. A sor most is folytatódott - még az sem érdekelte különösebben, hogy a játékvezető megismételtette elsőre is értékesített büntetőjét.

A 72. percben esett a találkozó harmadik, s egyben döntő gólja: Owen Hargreaves szabadrúgásból vette be az egyébként jól védő Jens Lehmann kapuját. Hargraevesnek tétmérkőzésen ez volt az első, az Old Traffordon, a United színeiben szerzett gólja.

A Liverpool simán megverte a Blackburnt, s ezzel remek hetet zárt. A BL-ben az Arsenalnak négy, vasárnap a bajnokságban, a Blackburnnek három gólt lőtt. Steven Gerrard, Fernando Torres, Andrij Voronin, illetve Roque Santa Cruz szerezték a gólokat, a spanyol csaárnak ez már a 30. találata volt az idényben. Méltán kapott, Cristiano Ronaldo, Steven Gerrard, David James, Cesc Fabregas és Emmanuel Adebayor mellett ő is jelölést az Év játékosa címre.

Anglia, 34. forduló
Szombat
Birmingham-Everton 1-1
Derby-Aston Villa 0-6
Sunderland-Manchester City 1-2
Bolton-West Ham 1-0
Tottenham-Middlesbrough 1-1
Reading-Fulham 0-2
Portsmouth-Newcastle 0-0
Vasárnap
Liverpool-Blackburn 3-1
Manchester United-Arsenal 2-1
Hétfő
Chelsea-Wigan
Az élcsoport: 1. Manchester United 80, 2. Chelsea 74 (33), 3. Arsenal 71, 4. Liverpool 66Óriási csatát vívott egymással a Juventus és a Milan szombat este. Gianluigi Buffon, a Juve világbajnok kapusa szerint a Milan az első félidőben futball-leckét adott a hazaiaknak, s a Juve kifejezetten szerencsés volt, hogy meg tudta nyerni ezt a találkozót.

Alessandro Del Piero szerezte a találkozó első gólját, majd hajdani klubtársa, a 2001 óta már a Milant erősítő Filippo Inzaghi fordított duplájával. Bármennyire hihetetlen, igaz: "Pippo" először szerzett gólt a Juve ellen Torinóban. Mindjárt kettőt is, de ez nem volt elég a győzelemhez, de még a pontszerzéshez sem.

Előbb Hasan Salihamidzic kiegyenlített, majd a 80. percben a győztes gólt is megszerezte. A bosnyák játékos a második gólját már emberelőnyben fejelte: a bíró a 60. percben leküldte a teljesen fölösleges, és brutális szabálytalanságot elkövető, szó szerint Sissoko testi épségét veszélyeztető Bonerát.

A Milan a vereség ellenére nem került még a korábbinál is rosszabb helyzetbe, mert a riválisai közül a Fiorentina, a Sampdoria és az Udinese is kikapott. Utóbbit az AS Roma győzte le, amely tartja a lépést az Interrel. Udinében Di Natale ugyan a hazaiaknak szerzett vezetést, de a Farkasok, Vucsinics, Taddei és Giuly góljával fordítani tudtak. Luciano Spalletti győztesként hagyhatta el egykori sikerei színhelyét, a Friuli Stadiont.

Nyert az Inter is, ha nem is könnyen. Az első félidőben még jól tartotta magát a Fiorentina, de a kék-feketék a második játékrészben Esteban Cambiasso és az új "fekete gyöngyszem", Mario Balotelli góljával nyertek.

Olaszország, 33. forduló
Szombat
Palermo-Catania 1-0
Juventus -AC Milan 3-2
Vasárnap
Udinese-AS Roma 1-3
Reggina-Sampdoria 1-0
Genoa-Torino 3-0
Napoli-Atalanta 2-0
Lazio-Siena 1-1
Empoli-Parma 1-1
Livorno-Cagliari 1-2
Inter-Fiorentina 2-0
Az élcsoport: 1. Inter 75, 2. Roma 71, 3. Juventus 61, 4. Fiorentina 56, 5. Milan 52, 6. Sampdoria 52.Javier Clemente, a Murcia sokat látott, sokat tapasztalt edzője nem tűnt nagyon megviseltnek a Real Madrid elleni vereség után. Pedig ő maga is azt mondta, különleges esélyt szalasztottak el a játékosai arra, hogy nyerjenek a Bernabéuban. Ám kikaptak 1-0-ra, s ezzel, ahogy Clemente mondta, "tulajdonképpen bajnok is" a Madrid.

Matematikailag, persze, még nem - de nehéz elképzelni, hogy a Barcelona képes legyen kilencpontos hátrányt ledolgozni. A katalánok kétszer is kifejezetten balszerencsések voltak a hétvégén: először a saját meccsükön, hiszen egy olyan "gólt" fújt be ellenük a játékvezető, amelynél szinte biztosan nem jutott túl a labda a gólvonalon, aztán vasárnap este, amikor a kiesés ellen küzdő Murcia nem tudott élni a lehetőséggel.
Nem tudott pontot szerezni a 16. perctől, Miguel Torres - nem feltétlenül jogos - kiállítása miatt tíz emberrel játszó, s egyáltalán nem brillírozó bajnok ellen. Pedja Mijatovics, a Real Madrid sportigazgatója azt mondta a találkozójuk után, hogy "nagyon nehéz körülmények között" harcolták ki a győzelmet, mivel a Murcia szinte végig csak vélekedett.

Clemente szavaira, mely szerint gyakorlatilag már bajnok a Madrid, Mijatovics annyit mondott: "Ameddig matematikailag ez nem biztos, mi nem foglalkozunk a kérdéssel."
Bernd Schuster szerint azért volt kemény dió a csapata számára a Murcia legyőzése, mert a Madrid emberhátrányban nehezen talált üres területeket a vendégek kapuja előtt.

Azt már kevésbé hangsúlyozta, hogy a látványos gólt emelő Wesley Sneijder lehetőségén kívül nagyon sok helyzete nem alakult ki a Madridnak. Javier Clemente, aki a meccs előtt azt ígérte, hogy támadni fog a csapata a Bernabéuban is, erre is tartogatott egy sziporkát: "Rossz helyen parkolt a buszunk!"

A Barcelona kétszer is megmutatta, még nem felejtette el, hogyan is kell egy félidőt kezdeni. Samuel Eto'o az első és a második játékrész első perceiben is gólt szerzett. Az elsőnél szépen bebólintotta Giovani beadása után a labdát - a másodiknál elementáris löketet küldött a hazaiak kapujának felső sarkába.

Nem csak ő, Rubén is két gólt szerzett, mondjuk úgy, a játékvezetői hármas szerint. Az elsőnél szinte biztosan nem jutott túl a labda a gólvonalon. Ezt immár - Victor Valdés, a Barcelona kapusa értő és készséges tolmácsolásában - a partjelző is elismerte.

A kapus verziója szerint ő beszélgetett a szünetben a partjelzővel, tőle tudja, immár a "spori" is úgy gondolja, hibázott. A Barça szempontjából egyetlen örvendetes eseménye volt csak a mérkőzésnek: Lionel Messi, közel két hónap után, újra bajnoki mérkőzésen játszott.

Spanyolország, 32. forduló
Szombat
Valencia-Racing 1-2
Recreativo-FC Barcelona 2-2
Vasárnap
Valladolid-Atlético Madrid 1-1
Mallorca-Sevilla 2-3
Espanyol-Osasuna 0-1
Deportivo-Athletic Bilbao 3-0
Betis-Levante 0-1
Getafe-Zaragoza 0-0
Real Madrid-Murcia 1-0
Almería -Villarreal 1-0
Az élcsoport: 1. Real Madrid 69, 2. Barcelona 60, 3. Villarreal 59, 4. Atlético 54, 5. Racing 53, 6 Sevilla 51

4

A Werder Bremen hazai pályán 5-1-re legyőzte Schalke 04 együttesét, s feljött a második helyre. A hétközben a Bajnokok Ligájából kiesett királykékek Mirko Slomka irányításával még nem szenvedtek ilyen súlyos vereséget.

Huszti Szabolcs csapata, a Hannover saját közönsége előtt tíz emberrel küzdve a hajrában szerezte meg a győztes gólt az Eintracht Frankfurt ellen. A magyar szélsőt a 91. percben cserélték le.
Dárdai Pál együttese, a Hertha BSC egy pontot szerzett a VfL Bochum vendégeként, a magyar középpályás a 83. percben lépett pályára. Hajnal Tamás gárdája, a Karlsruhe kikapott a vendég Hansa Rostocktól, a magyar játékost a 82. percben lecserélték.

A forduló hőse Luca Toni, aki az UEFA-kupában csütörtökön szerzett két gólja után a Borussia Dortmund ellen is két találatot jegyzett. A Bayern megállíthatatlanul robog a bajnoki cím felé - miközben vetélytársai rendszerint keresztbe verik egymást.

Németország, 28. forduló
Péntek
Nürnberg-Wolfsburg félbeszakadt
Szombat
Werder Bremen-Schalke 5-1
Hamburg-Duisburg 0-1
Hannover-Frankfurt 2-1
Karlsruhe-Hansa Rostock 1-2
Bochum -Hertha 1-1
Cottbus-Bielefeld 1-0
Vasárnap
Bayern München-Dortmund 5-0
Leverkusen-VfB Stuttgart 3-0
Az élcsoport: 1. Bayern 60, 2. Werder 50, 3. Schalke 48, 4. Leverkusen 47, 5. HSV 47.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×