eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

A Juve elnöke írt a bíróknak: "Elég volt!"

A Real Madrid tavaly február 4. óta először veszített bajnoki mérkőzést a Bernabéuban, a Barcelona Samuel Eto'o első bajnoki mesterhármasával két pontnyira megközelítette. Angliában a Tottenham nyerte a Ligakupát, a bajnokságban csökkent az Arsenal előnye a Man Uniteddal szemben. Olaszországban az Inter csak döntetlent játszott, a Juve ellenben kikapott. Utóbbi hatására az elnöke levelet írt a szövetségnek és a bírói karnak.

Angliában a bajnoki forduló hőse Fernando Torres volt. A Liverpool csatára mesterhármast szerzett a Boro ellen - a másodikat angliai pályafutása során, de az elsőt a Premier League-ben.

Harmincegy mérkőzésen 21 gól a mérlege - ilyen magas gólszámig 2003-ban jutott legutóbb Liverpool-játékos, Michael Owen. Torresnek a Primera Divisiónban sem akadt ilyen eredményes szezonja.

A Manchester United Rooney és az immár 29 találatnál járó, a bajnoki góllövőlistát 21 góllal vezető Cristiano Ronaldo duplájával, valamint Saha góljával kiütötte a Szarkákat. A Newcastle immár 10 meccs óta nem tud nyerni. Kevin Keegan érkezése óta 3-16 a csapat gólkülönbsége. A Man United 42 nap alatt két bajnokit nyert a Szarkák ellen, 11-1-es gólkülönbséggel.

Három percig tartott mindössze a brazil-horvát Eduardo da Silva számára a Birmingham elleni találkozó. Akkor Martin Taylor, a City csapatkapitánya megrúgta - a csatár lába két helyen eltört.

Azóta megoperálták Londonban, s mint mondja, alig emlékezik valamire az esetből. Az azonban biztos, hogy hónapokon keresztül nem léphet pályára, s nem vehet részt a nyári Európa-bajnokságon.

Közvetlenül a mérkőzés után Arsène Wenger, az Ágyúsok menedzsere élesen kikelt a sérülést okozó játékos ellen, azt mondva, hogy szerinte ilyen embernek nincs helye a futballpályákon. Utóbb elnézést kért, kijelentve, hogy csak első felindultságában ítélkezett. Az eset - kirívóan durva volt-e Martin Taylor - azóta is megosztja az angol futball-közvéleményt.

A Ligakupa-döntőben a Spurs 1999 óta az első trófeáját gyűjtötte be: a tavaly október 29. óta íródó Juande Ramos-korszak az első adandó alkalommal kupagyőzelmet hozott.

Ramos jött, látott és győzött - huszonegy hónapon belül a hatodik kupasikerét szerezve. Az egykori, súlyos térdsérülése miatt gyorsan visszavonulásra kényszerülő védekező középpályás élete, edzői pályafutása nem volt mindig fenékig tejfel. Az elmúlt 16 évben a Spurs a 12. munkáltatója, s mindössze a második, amellyel országos kupasorozatot tudott megnyerni.

A sor 2006-ban, az UEFA-kupa megnyerésével kezdődött, s azóta nyert európai Szuperkupát, megint UEFA-kupát, spanyol Király-kupát és spanyol Szuperkupát, majd most, angol Ligakupát. A hat kupadöntőjéből csak egyet veszített el, játékosa, Antonio Puerta tragikus halála után három nappal, a tavalyi európai Szuperkupa-döntőben.

A Tottenhammel egy olyan csapatot győzött le - s nem csak a számszerű eredményt, hanem a mutatott játékot tekintve is -, amely az előző 16 mérkőzésén veretlen maradt. Amely 2005 óta négyből három Ligakupa-döntőben szerepelt, s csak egyet veszített el.

A Chelsea szinte a semmiből szerzett vezetést az első félidő végén, Drogba szabadrúgásából. A Totenham a második félidőben jobban játszott, s Wayne Bridge kezezése után, Dimitar Berbatov elképesztően higgadtan lőtt büntetőjével kiegyenlített.

Sőt, a rendes játékidő utolsó perceiben Didier Zokora egyedül vihette a labdát Petr Cechre, de fejbe lőtte a kapust. Nem fizetett érte nagy árat a Spurs, mert a hosszabbításban Jonathan Woodgate befejelte a győztes gólt - a cseh kapus ritka hibáinak egyikéből (2-1)

Premier League, 27. forduló
Birmingham-Arsenal 2-2
Liverpool-Middlesbrough 3-2
Portsmouth-Sunderland 1-0
Fulham-West Ham United 0-1
Wigan-Derby 2-0
Newcastle-Manchester United 1-5
Reading-Aston Villa 1-2
Blackburn-Bolton 4-1
A Manchester City-Everton mérkőzést hétfőn játsszák. A Tottenham-Chelsea bajnoki mérkőzést a Ligakupa-döntő miatt elhalasztották.
Az élcsoport: 1. Arsenal 64, 2. Manchester United 61, 3. Chelsea 55 (26), 4. Liverpool 47 (26).A Primera Divisónban tavaly február 4. óta először, kikapott hazai pályán a Real Madrid. A királyi klub a 2007-2008-as idényben (eddig!) minden hazai bajnokiját és nemzetközi kupamérkőzését megnyerte a Bernabéuban.

Ám a gárda immár nyilvánvalóan válságban van, utóbbi öt meccséből négyet elveszített. Az AS Roma elleni BL-botlást mellett háromszor a bajnokságban kapott ki, s emiatt a Barcelona kétpontnyira megközelítette a bajnokságban. Újra nyílt a Primera División!

Veszélyt szimatolnak a Madrid pártján álló fővárosi lapok is, s óvatosságra intenek. Emlékeztetnek arra, hogy Schuster korábban már többször is belelépett ebbe a folyóba. A 2004-2005-ös szezonban dolgozott először a spanyol élvonalban.

A Levante akkor újonc csapatával a 10. forduló után még a harmadik helyen állt a Primera Divisiónban, ám aztán, talán részben néhány nem kifejezetten indokolt személycserének is tulajdoníthatóan, a Valencia-környéki együttes kiesett az élvonalból.

A német tréner nem maradt a klubnál, átvette a 13. helyezett Getafét. A harmadik számú madridi klubnál két idényt töltött. Az elsőben a negyedik, a másodikban az ötödik volt a 10. forduló után, de aztán mindkétszer kilencedikként zárt. (Igaz, 2007 júniusában kupadöntőt játszhatott.)

Most, a Madridnál annyival jobban kezdte az idényt az előzőeknél, amennyivel a mostani csapata jobb a Levanténál és a Getafénél. Eleinte nem volt túlságosan fontos belenyúlnia az összeállításba - leginkább a védelemmel "variált", de nagyrészt sérülések, illetve eltiltások miatt, kényszerűségből.

Ha nehezen is, de megtalálta Guti helyét is a csapatban. Egyáltalán nem híve a rotációnak, hiába játszanak sokat a játékosai, a legjobbakat, ha csak teheti, pályára küldi. A 25 bajnoki fordulóban nyolc játékosa legalább huszonegyszer játszott. (Ráadásul Guti és Gago kivételével a többiek szinte mindig a kezdőcsapat tagjaként.)
Egy teljes szezont azonban nem lehet hullámvölgyek nélkül végigjátszani, s a bővebb keret tagjai pedig nem igazolják, hogy hasonló teljesítményre lennének képesek, mint a kulcsemberek.

A Getafe ellen - Robben lesgólján kívül - még helyzetig is alig jutott a Madrid. Nagyon hiányzott a csapatból Robinho, akinek a kiválása óta a Madrid játéka kifejezetten ötlettelenné vált. Ráadásul a mostani találkozót gyerekes hiba miatt veszítette el: ameddig a csapat Robben ráadásul meg nem adott gólját ünnepelte, a Getafe az ellenakcióból gólt lőtt.

Bernd Schuster korábbi csapata az új mumusnak számít a Bernabéuban: tavaly sem sikerült legyőzni (1-1). Érdekes, hogy a dél-madridi együttest ezúttal is egy korábbi Real-futballista irányította a kispadról: Michael Laudrup.

Amilyen rosszul játszik mostanában a Real Madrid, olyan jól megy a Barcelonának. Visszatért a régen várt, gólokban gazdag csatárjáték, a hétközi, Celtic elleni 3-2 után vasárnap a katalánok 5-1-re kiütötték a gyenge Levantét.

Nagyszerűen játszott a magára talált Messi, s még jobban a mesterhármasig jutott Samuel Eto'o. A kameruni csatár az utóbbi hat bajnokiján nyolc gólt szerzett. Ugyanakkor, bármilyen meglepő, hosszú pályafutása alatt, a Primera Divisiónban még nem szerzett egy meccsen három gólt. (A Barcelona tagjaként a 2005-2006-os BL-idényben hármat lőtt a Panathinaikosznak.)

Primera División, 25. forduló
Valencia-Recreativo 1-1
Sevilla-Zaragoza 5-0
Athletic Bilbao-Villarreal 1-2
Osasuna-Atlético Madrid 3-1
Deportivo-Espanyol 2-0
Mallorca-Betis 1-1
Murcia-Valladolid 0-1
Racing-Almería 1-0
Barcelona-Levante 5-1
Real Madrid-Getafe 0-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 56, 2. Barcelona 54, 3. Villarreal 66, 4. Atlético 41, 5. Sevilla 39.Olaszországban a Milan hátrányba került a Palermo ellen, de Ambrosini még az első félidőben kiegyenlítette az állást. A második játékrészben a piros-feketék sokáig nem tudták megszerezni a győztes gólt. Ám miután mindkét oldalon megítélhetett volna a bíró egy büntetőt, a csereként beállt Pippo Inzaghi, tipikusnak mondható góljával eldöntötte a mérkőzést. A 91. percben!

Az Inter Julio Cruz és Zlatan Ibrahimovic nélkül ért el döntetlent a Sampdoria otthonában. Antonio Cassano a Sampnak szerzett vezetést az 55. percben, majd következett Hernán Crespo. Az argentin megmentette edzője, Roberto Mancini mérlegét. A korábban játékosként 15 éven keresztül a Sampdoriát szolgáló Mancio edzői pályafutása során továbbra is veretlen egykori klubja ellen.

Az AS Roma forró mérkőzésen erősítette meg a második helyét, miután a később kiállított Cicinho góljával 1-0-ra legyőzte a Fiorentinát. A Violák nem csak a három pontot veszítették el. Adrian Mutu térdsérülést szenvedett, csak hétfőn derül majd ki, mennyire súlyosat.

A Juventus meglepetésre 2-1-re kikapott idegenben a Regginától. A klub vezetői szerint kizárólag a játékvezető hibájából. Ezért nyílt levelet írtak az Olasz Labdarúgó-szövetségnek (FIGC), azt kérve-követelve, hogy a bírók ne büntessék a továbbiakban is a Juventust a Calciopoli botrányban játszott szerepe miatt.

A levelet Giovanni Cobolli Gigli elnök és Jean-Claude Blanc ügyvezető igazgató is aláírta. A Juve vezérkara szerint a csapatot két tiszta tizenegyestől is megfosztotta szombaton a bíró Paolo Dondarini. A Calciopoli botrány óta Dondarini először vezetett a Juventusnak. Az ügyben egyébként kihallgatták, de felmentették.

Serie A, 24. forduló
Atalanta-Siena 2-2
Cagliari-Lazio 1-0
Empoli-Catania 2-0
Livorno-Napoli 1-2
Milan-Palermo 2-1
Reggina-Juventus 2-1
AS Roma-Fiorentina 1-0
Sampdoria-Inter 1-1
Torino-Parma 4-4
Udinese-Genoa 3-5
Az élcsoport: 1. Inter 60, 2. AS Roma 51, 3. Juventus 47, 4. Milan 41, 5. Fiorentina 41.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×