eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A McLarent kizárták a pontversenyből

A McLarent a kémügy miatt kizárták az idei Forma-1-es konstruktőri pontversenyből, de a pilóták küzdelmében Fernando Alonso és Lewis Hamilton megtarthatja pontjait, és tovább csatázhat az elsőségért.

A McLarennek emellett 100 millió dollárt kell fizetnie, ez minden idők legnagyobb összege, amit büntetésként kiróttak a sportban. A wokingiaknak a 2008-as idény előtt bizonyítaniuk kell, hogy nem használták fel a Ferrari ötleteit. Erről a Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa döntött Párizsban.

A testület decemberben dönt arról, hogy adott eseben hogyan szankcionálja a McLarent a következő szezonra.

A Ferrari elégedett, a McLaren-főnök elfogadhatatlan döntésről beszélt

A határozat első fokon szültetett. Max Mosley FIA-elnök szerint a büntetés igazságos. A Ferrari ugyancsak elégedett.

A McLaren a hétvége után dönt arról, hogy fellebbez-e. Martin Whitmarsh, a wokingi csapat egyik vezetője azt mondta, hogy tanulmányozniuk kell a határozat indoklását. A FIA a részleteket pénteken hozza nyilvánosságra.

Ron Dennis csapatfőnök szerint a döntés elfogadhatatlan, ugyanakkor kiemelte: most az a legfontosabb, hogy indulhatnak "a hétvégén, ebben a szezonban és minden idényben". Úgy fogalmazott, hogy nincs szándékában távozni.

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója azt mondta, hogy mindenkit sokkolt a döntés.

Súlyos következmények

Nem kizárt, hogy a mostani határozat után a bizonytalan helyzet miatt néhány szponzor távozik, illetve a szezon végén Alonso is elhagyja a McLarent. Az sem elképzelhetetlen, hogy a Mercedes - a korábbi értesüléseknek megfelelően - most mindent elkövet, hogy átvegye az irányítást a csapat felett.

A Ferrari ezzel a konstruktőri világbajnokságot már-már megnyerte, mert előnye négy futammal a szezon vége előtt 57 pont a BMW-Sauberrel szemben. A következő versenyt, a Belga Nagydíjat vasárnap rendezik.

A pilótákat leszámítva a szezon végéig a McLaren egyetlen munkatársa sem szerepelhet a pódiumon az eredményhirdetéskor.

Alonso nem jelent meg a meghallgatáson

A meghallgatás csütörtökön kora délelőtt kezdődött, a McLaren teljes vezérkara mellett a versenyzők között éllovas angol Lewis Hamilton és a csapat spanyol tesztpilótája, Pedro de la Rosa is megjelent Párizsban. A címvédő Fernando Alonso viszont még Spában, a Belga Nagydíj helyszínén sem volt hajlandó kommentálni a történteket.

A Ferrari irányítói mellett az egyéves szabadságát töltő technikai igazgató, Ross Brown is feltűnt a Nemzetközi Automobil Szövetség főhadiszállásán.

Az ügy kezdete

Az Ferrari fejlesztésekért felelős, azóta elbocsátott mérnöke, a helyzetével való elégedetlenségét az év eleje óta nem is titkoló Nigel Stepney már május végén, a Monacói Nagydíjon keveredett először gyanúba.

A versenyhétvégén ismeretlen eredetű fehér port találtak a két pilóta, a finn Kimi Raikkönen és a brazil Felipe Massa autójában. Az ügyben később kihallgatták Stepneyt, aki tagadta, hogy bármi köze lenne a történtekhez.

Stepneyt júniusban feljelentette, július elején pedig kirúgta a Ferrari, majd az igazi botrány akkor kezdődött, amikor egy nappal később a McLaren felfüggesztette főtervezőjét, Mike Coughlant.

Kiderült, hogy a rendőrök Ferrari-dokumentumokat találtak az angol szakember lakásán. A sajtóban azonnal megjelent, hogy a 780 oldalnyi irat minden bizonnyal Stepneytől származik. (Coughlan és Stepney korábban évekig együtt dolgozott, bár a mclarenes állítása szerint azért nem közeli barátok.)

Coughlan azzal bukott le, hogy felesége egy fénymásoló-szalonban akarta digitalizáltatni a dokumentumokat, az üzlet munkatársa pedig jelezte a Ferrarinak a történteket.

A McLarent először nem büntették meg

Az ügy először június végén került a Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa elé. Akkor a testület bűnösnek találta a McLarent az adatok birtoklásában, de büntetést - egyéb bizonyíték hiányában - nem szabott ki.

A Ferrari és az olasz sajtó hatalmas felháborodással fogadta a határozatot, Max Mosley FIA-elnök pedig másodfokra küldte az ügyet.

Az elmúlt héten került nyilvánosságra, hogy az FIA új információkról szerezett tudomást, ezért visszaidézte a McLarent a Motorsport Világtanács elé. Később az FIA jelezte, hogy az értesülések a McLaren-pilótáktól származnak.

Coughlan: Nem használtuk az adatokat

Coughlan vallomásában elnézést kért a Ferraritól a történtekért, ahogy megkövette tettéért a McLarent és feleségét is. A wokingiak felfüggesztett főtervezője azt állította, hogy alig két óráig tanulmányozta a dokumentumokat, néhány munkatársa pedig csak egy-egy képet láthatott. Hangsúlyozta, hogy a McLarennek nem származott előnye az iratokból, nem használtak fel semmilyen adatot.

Elárulta, hogy március 1-jén lépett vele először kapcsolatba Stepney, aki a hónap közepéig - tehát az idény kezdetéig - nem közölt vele technikai információkat.

Coughlan Stepneytől tudott a Ferrari szabálytalan fenéklemezéről, amelynek használatát - a wokingiak burkolt jelzésére - az Ausztrál Nagydíj után már nem engedélyezték. (A többi csapatnak, így még a McLarennek is át kellett építenie az autóját a szabályok szigorítása miatt, de a változtatás a Ferrarit érintette a legérzékenyebben.)

Coughlan egyre kényelmetlenebbül érezte magát az ügy miatt, de Barcelonában egy autóban átvette honfitársától a 780 oldalnyi Ferrari-iratot. Amikor Jonathan Neele-nek, a McLaren ügyvezető igazgatójának május végén megmutatott néhány képet, a vezető azonnal azt válaszolta neki, hogy semmisítse meg a dokumentumokat. Coughlan egy példányt mégis meg akart tartani, ezért kérte felesége segítségét.

A Forma-1 és a mindentudók

Az egyes Forma-1-es csapatokhoz és versenyzőkhöz ezer szállal kötődő szaksajtóban rengeteg feltételezés, híresztelés, pletyka és találgatás megjelent az elmúlt napokban, hetekben.

Volt olyan svájci lap, amely már csütörtökön reggelre tudni vélte, hogy hat futamra szóló eltiltást kap a McLaren, a spanyol Marca pedig napközben arról számolt be, hogy Alonsótól és Hamiltontól 20-20, a McLarentől pedig 50 pontot vonnak le.

Kora este már arról számolt be több internetes oldal, hogy a 2007-es és a 2008-as világbajnokságből is kizárták a csapatot, de később egyre bizonytalanabbul fogalmaztak a portálok szakírói.

Az ügy túlterjed a motorsporton, Angliában és Olaszországban is tárgyalják. Legutóbb, múlt szombaton a monzai futam helyszínén az olasz hatóságok felkeresték Ron Dennist, a McLaren csapatfőnökét, és közölték, hogy az istálló több vezető munkatársa ellen is vizsgálatot indítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×