eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68266.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Hétszáz tonna szteroidot adnak el évente

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tanulmánya szerint évente 700 tonna anabolikus szteroidot adnak el a világon, s az üzletágban mintegy 15 millió ember érintett.

Az olasz Alessandro Donati kutatásai szerint a testépítők, a fitneszstúdiók, testőrök és biztonsági emberek a legnagyobb felhasználói a piacnak, ők vásárolják fel a 700 tonna tiltott teljesítményfokozó mintegy 40 százalékát.

Utánuk következnek 35-37 százalékkal a sportolók. A hatalmas mennyiség 15-20 százalékát orvosi célokra használják. A fennmaradó részt a rendőrök és katonák, valamint a showbiznisz sztárjai fogyasztják.

Donati számításai szerint Észak-Amerikában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Nyugat-Európában és néhány ázsiai országban összesen 15,5 millió ember foglalkozik többé-kevésbé rendszeresen doppingszerek előállításával és eladásával.

A doppingcsempészet legfontosabb útvonala Oroszországból, Ukrajnából és Litvániából vezet Nyugat-Európába, Észak-Amerikába és a Közel-Keletre. Itt fordul meg az egész forgalom 20 százaléka, míg 10 százalék Indiából kerül az Egyesült Államokba vagy a Közel-Keletre.

A tanulmány szerint minden tizedik doppingcsempész kínai.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Keményen bírálta a magyar kormányt a Republikánus Párt vezetője

Erősen bírálta Magyarországot Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. A prominens amerikai jobboldali vezető aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet Magyarországon keresztül érvényesít. Ezzel egyidőben bírálta a Demokrata Pártot is, amely szerinte nem elég pragmatikus a szövetségesekkel folytatott diplomáciai tárgyalásokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×