eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nézegessen videókat a futball legzseniálisabb ifjú reménységeiről!

Már nem Cristiano Ronaldo a legtehetségesebb fiatal portugál csillagjelölt. A kitétel alighanem mellbe vágja a Manchester United ifjú csillagáért rajongókat - pedig csak arra utal, hogy a 22 éves világklasszis már befutott csillagnak számít. Felipe Scolari, a portugálok brazil szövetségi kapitánya Ronaldo mellett három további szenzációs fiatalt is bevetett a belgák elleni Eb-selejtezőn: Quaresmát, Moutinhót és Nanit.

Az ifjú trió közös jellemzője, hogy mindannyian a lisszaboni Sporting az Európában nem eléggé értékelt, a szakemberek által azonban nagyon is számon tartott futballiskolájában nevelkedtek. Mint például, a közelmúlt portugál válogatott messzeföldön híres csillagai közül Luis Figo, Simão Sabrosa, Hugo Viana és Cristiano Ronaldo.

Quaresma, azaz Ricardo Andrade Quaresma Bernardo "már" 23 éves. Tizenhét évesen már a B csapatban játszott, aztán Bölöni László edzősége idején bekerült az A csapatba. A 2002-2003-as szezonban már alapember volt, talán éppen miatta nem játszatta túl sokat Bölöni az akkor még inkább gyerekember Cristiano Ronaldót.


2003 nyarán mindketten külföldre szerződtek: Ronaldo Manchesterbe, Quaresma Barcelonába. A Barçánál azonban nem váltotta be a reményeket, sőt Frank Rijkaarddal kifejezetten rossz viszonyba került. Azt mondja, ameddig a holland a katalánok edzője, nem hajlandó visszatérni a Nou Campba.

Pedig a képességei alapján helye lenne a csapatban: remekül játszik hétről hétre a Portóban. 2004 óta a kék-fehérek játékosa, szűk egy évvel ezelőtt megválasztották az év játékosának Portugáliában. Scolari - elsősorban a játékos nehéz természete miatt - mellőzte Quaresmát a világbajnoki keretből, ám azóta a szélső olyan jól futballozik, hogy vétek lenne kihagyni. A belgáknak szombaton a mérkőzés legszebb gólját lőtte!

João Filipe Iria Santos Moutinho még csak szeptemberben töltötte be a 20. életévét, de tízmillió klubja, a Sporting eurónál kevesebbért aligha mondana le róla. Sportolók családjából származik. Édesanyja sprinter, édesapja, miként bátyja és unokatestvére futballista volt.

A Romárióhoz hasonlóan Baixinhónak (Kicsinek) becézett srác 2005 januárjában mutatkozott be a portugál élvonalban, s nem egészen öt hónappal később már az UEFA-kupa döntőjében játszhatott a Sportinggal.

Újabb, közel féléves periódus eltelte után már A válogatott játékosnak mondhatta magát - igaz, aztán Felipe Scolari a világbajnokságra már nem vitte el. A mostani Eb-selejtezőkön ellenben már számol vele.

Moutinhót első idénye végén megválasztották a SuperLiga, a portugál élvonal legkiválóbb újoncának, s egyben a legjobb középpályásnak. Állítólag Cristiano Ronaldo távozása óta nem volt az "oroszlánoknak" olyan népszerű futballistája, mint ő.

A "fiatal oroszlánok" nevű ultracsoport még dalt is fabrikált róla, amely valahogy így szól: "Ele é o 28, ele é Baixinho, João Moutinho, João Moutinho" (Õ a 28-as, ő a Kicsi... João Moutinho, João Moutinho.)

A három ifjúból Nani, azaz Luis Carlos Almeida da Cunha a legfiatalabb - s talán legvirtuózabb technikájú. Mindössze húszéves múlt november 17-én, a mostani a második idénye a Sporting első csapatában.

Családja a Zöld-foki szigetekről származik, de ő már Amadorában, az anyaországban született. Mindkét szélen bevethető, gólerős szélsőcsatár, akit az Inter és a Manchester United is meg akar már a nyáron szerezni.

A Sporting elnöke, Soares Franco 20 millió euróban szabta meg az árát - ez több mint a másfélszerese Cristiano Ronaldo hajdani vételárának. Ki fogják érte fizetni.

Akár a Man United, amelynek vezetőit Cristiano Ronaldo is bíztatja: "Nani sokkal jobb, mint én voltam." Ha már ő ezt mondja valakiről...

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×