INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Elúszik a budapesti Európa-bajnokság?

InfoRádió / MTI
Nem adott közterület-használati engedélyt a nyári úszó Európa-bajnokság ideiglenes létesítményeihez a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága. Ezzel még inkább kérdésessé vált, hogy elkészülnek-e időben a sportlétesítmények.

A városképvédelmi bizottság szerdai ülésén a tizenöt tagból csak nyolc jelent meg; az MSZP és az SZDSZ részéről négyen, és négyen az ellenzéki frakciók részéről.

A szocialista és szabaddemokrata képviselők támogatták a mintegy 17 ezer négyzetméteres ingyenes közterület-használati kérelmet.

Az ellenzéki tagok azonban a környezet védelmére hivatkozva elutasították az ideiglenes létesítmények, köztük az ideiglenes lelátók felállítását, így patthelyzet alakult ki.

Tiltakozó zöldek

A Hajós Alfréd Sportuszoda bővítését ellenző civil szervezet képviselői fényképekkel illusztrálták, hogy a napokban egy éjszaka nyolc fát vágtak ki jogszerűtlenül az uszodabővítés miatt.

A Mozgalom a Margitszigetért Egyesület felhívta a figyelmet arra is, hogy az uszodabővítés engedélyezett építési tervében nincs szó fix lelátóról, mégis épülnek.

A bizottság egyhangú döntéssel felkérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezzen építéshatósági ellenőrzést, a fakivágások ügyében pedig indítson hivatali vizsgálatot.

Az ülés után a bizottság elnöke közölte: várhatóan két hét múlva ismét napirendre kerül a téma.

Már korábban is aggódtak

Ijesztőnek ítélte a margitszigeti uszodahelyzetet az Európai Úszó Liga elnöke, miután megnézte a július 26-án kezdődő budapesti Európa-bajnokságra épülő komplexum munkálatainak állását.

Bartolo Consolo azt mondta, hogy riadt és szomorú is egyben, továbbá kétségesnek tartotta, hogy egyáltalán készen lesznek-e az új medencék az Eb-re.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta: igyekezett megnyugtatni az európai liga vezetőjét, hogy a dunai árvíz nem okozott jelentős károkat, de amikor a helyszínen jártak ő maga is elbizonytalanodott, mert alig néhány ember dolgozott, és nem folyt gőzerővel az uszodaépítés.


A címlapról ajánljuk