eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Véget ért a XX. téli olimpia

Torinóban karneváli hangulatban ért véget a 20. téli olimpia. A vasárnap esti záróünnepségen a magyar zászlót a rövidpályás gyorskorcsolyázó Huszár Erika vitte. A 22 éves sportoló volt a magyar küldöttség legeredményesebb tagja, 1500 méteren negyedik lett.

Az ünnepségen átadták a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás legjobbjainak érmeit. Manuela di Centa egykori olimpiai bajnok öccsének, Giorgio di Centának akasztotta nyakába az aranyérmet, a hazai szurkolók legnagyobb örömére, majd ünnepélyesen felvonták az olasz zászlót.

A sportolók bevonulását farsangi mulatság követte, ezúttal a városban gyártott Fiat kisautókkal, valamint bohócokkal, artistákkal, és légi bemutatóval.
   
Valentino Castellani, a szervezőbizottság (TOROC) elnöke átvette Jacques Rogge NOB-elnöktől a szervezet érdemérmét, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez. Közben egy ismeretlen berohant Castellanihoz, és beleordított a mikrofonba, de a rendfenntartók hamar lefogták és elvitték.  

A záróbeszédben Rogge kiemelte, hogy az ország, a tartomány és a város fantasztikusan megvalósította azt, amit vállalt. "Ez egy igazi, lenyűgöző olimpia volt!" - mondta a belga sportdiplomata. A NOB-elnök újra felemelte szavát a dopping ellen, majd ünnepélyesen véget vetett a torinói olimpiának.

Sam Sullivan, a következő, 2010-es téli játékoknak otthont adó Vancouver polgármestere - aki fiatalkora óta mozgássérült és kerekesszékben él - átvette az olimpiai zászlót torinói kollegájától, Sergio Chiampariótól.

A kanadai város rövid bemutatót tartott, majd levonták az árbocról az ötkarikás lobogót, és lekapcsolták a stadionban február 10-e óta világító öt karikát. Aztán Andrea Bocelli operaénekes adott elő egy számot a fényről, és ennek végén kialudt az olimpiai láng is. A két és fél órás ünnepség tűzijátékkal zárult.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×