eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dagad az osztrák doppingbotrány

Szombaton tiltott szereket találtak a rendőrök annál a két osztrák sílövőnél, akik az eset után azonnal elhagyták a torinói téli olimpián szereplő csapatot. Ezt az Osztrák Sí Szövetség elnöke kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be. A botrány egyik főszereplőjét, Walter Mayer edzőt jelenleg egy osztrák pszichiátriai klinikán kezelik.

Peter Schröcksnadel, az Osztrák Sí Szövetség elnöke bejelentette, hogy az olasz rendőrök szombat esti razziájuk során doppingszert találtak annál a két sílövőnél, Wolfgang Pernernél és Wolfgang Rottmann-nál, akik a házkutatás után azonnal visszatértek Ausztriába.

A sportvezető hozzátette: bizonytalan időre eltiltották Emil Hochot, a sífutók trénerét. A szakember a házkutatás után szintén engedély nélkül elhagyta Torinót, távozását azonban csak kedden vették észre. A szövetség felfüggesztette Rottmann és Perner versenyzési jogát. A sífutók egy bizalmas beszélgetés során állítólag Markus Gandler sportigazgatónak bevallották, hogy tiltott szerhez nyúltak.

Schröcksnadel nem árulta el, hogyan jutott a szövetség ehhez az információhoz, Gandler pedig kijelentette: semmit nem mond az ügyről.

Hétfő este a rendőrök ismét felkeresték az osztrák csapatot, de ezúttal a szakmai stáb, az edzők és sportvezetők szobáit kutatták át. Tiltott szert nem találtak, ám olyan dokumentumokat lefoglaltak, amelyekkel egyértelműen bizonyítható, hogy a csapat vezetői folyamatos kapcsolatban álltak az olimpiáról kitiltott Walter Mayerrel, a sílövők egykori szakmai igazgatójával.

Ezután a rendőrök azt a házat kutatták át, amelyet Mayer bérelt. Itt doppingszereket és használt injekciós tűket foglaltak le. A rendőrség feltételezése szerint a sportolók a játékok alatt rendszeres látogatói voltak a kitiltott trénernek.
   
Az osztrákok közben panaszt nyújtottak be, kifogásolva, hogy a rendőrök a házkutatások során óriási rendetlenséget csináltak, asztalokat, székeket borítottak fel. A rendőrség szóvivője azt mondta: mindent úgy hagyak, ahogy érkezésük előtt volt, ez pedig videofelvételekkel is tudják bizonyítani.

Szombat este Mayer felbukkanása miatt összehangolt rendőri-orvosi akció keretében tíz osztrák északi sízőt, illetve sílövőt vetettek alá doppingellenőrzésnek a torinói téli olimpián. A tréner nem látogathatta volna meg a csapatot, korábban ugyanis a 2010-es vancouveri játékokig eltiltották az olimpiai részvételtől, mivel bebizonyosodott róla, hogy 2002-ben, Salt Lake City-ben részese volt az osztrákokat érintő vérátömlesztéses doppingbotránynak.

Mayer vasárnap megpróbált megszökni Olaszországból, de a rendőrök feltartóztatták a menekülő szakembert, aki összetörte a saját kocsiját és egy rendőrségi járművet is. Az ámokfutó edzőt előállították, majd miután eljárást indítottak ellene, a klagenfurti ügyészség kérésére elengedték. Mayert jelenleg egy osztrák pszichiátriai klinikán kezelik.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×