eur:
389.71
usd:
362.71
bux:
68039.71
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay.com

Családi pótlék? Nincs változás - a nap hírei

Februárban megkapják a 13. havi nyugdíjat a jogosultak, a családi pótlékon pedig nem tervez változtatni a kormány. Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát. Mégis elfogadta a magyar kormányfő meghívását a svéd miniszterelnök. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Februárban megkapják a 13. havi nyugdíjat a jogosultak, a családi pótlékon pedig nem tervez változtatni a kormány – erősítette meg a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Varga Mihály azt mondta, a 3 százalékos hiánycél várhatóan csak 2 év alatt teljesíthető. A miniszter idén 3,5 százalék körüli gazdasági növekedéssel, és 5,2 százalékos éves inflációval számol. Jó hírnek nevezte, hogy megindultak az uniós támogatások, eddig 520 milliárd forintnyi pénz érkezett.

Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor, miután tárgyalt Dorin Recean moldovai kormányfővel Budapesten. A magyar miniszterelnök úgy vélte, az Európai Uniónak is szüksége van új energiára, kiegyensúlyozott és dolgozni akaró emberek országára.

Hamarosan újraindítja Budapest-Chișinău járatát a WizzAir légitársaság - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a moldovai miniszterelnök-helyettessel közös tárgyalása után felidézte: a két ország között 4 éve stratégiai partnerségi megállapodás van érvényben.

Mégis elfogadta a magyar kormányfő meghívását a svéd miniszterelnök. Korábban a svéd külügyminiszter még elutasította az ajánlatot. Orbán Viktor kedden hívta meg magyarországi látogatásra Ulf Kristerssont, azon a napon, amikor a török parlament ratifikálta a tagságot. Ezzel már csak Magyarország nem hagyta jóvá a csatlakozást. Eközben az Országgyűlés elnöke közölte: nem látja indokoltnak rendkívüli parlamenti ülés összehívását a svéd NATO csatlakozás ügyében.

Magyarországra látogat és részt vesz az idei CPAC Hungary rendezvényén áprilisban Budapesten Geert Wilders, Hollandia leendő miniszterelnöke - írja a Magyar Nemzet. A politikus a közösségi oldalán, az X-en jelentette be, hogy részt vesz a konzervatív pártok seregszemléjén.

Magyarország nem támogatja azt az európai uniós javaslatot, amely engedélyezné a prostitúció segítését, ahogy azt sem, hogy a kisebb súlyú bűncselekmények elítéltjeit börtön helyett börtönházakban szállásolják el - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben. Tuzson Bence közölte: nincs olyan szerződés a tagállamok között, ami alapján Magyarország ennek ellenkezőjére lenne kötelezhető.

Az Európa Tanács szerint sürgős intézkedésekre van szükség az elhurcolt ukrán gyerekek felkutatásának ügyében. A 46 tagországot számláló testület parlamenti közgyűlése állásfoglalásban azt írta: a háború kezdete óta legalább 19.546 erőszakkal deportált gyermekről szereztek tudomást, akik közül ez idáig mindössze 388 tért haza.

Megtalálták a belgorodi régióban lezuhant orosz szállító-repülőgép fekete dobozait. A repülési paramétereket rögzítő készülék és a hangrögzítő is jó állapotban van. Az oroszok szerint az ukránok légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőt. Mindkét fél nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott az ügyben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a tervek szerint még ma összeül.

Több mint 2,1 milliárd eurót folyósított Ukrajnának 2023-ban az EBRD. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közölte, az utóbbi két évben 3,8 milliárd euróhoz jutott Ukrajna.

A gázai csapatkivonást szabta a túszokról szóló tárgyalások előfeltételéül a Hamász. Értesülések szerint az izraeli miniszterelnök elutasította a tűzszüneti javaslatokat, a Hamász pedig nem fogadta el azt az izraeli ajánlatot, ami az alku részeként lehetővé tenné a terrorszervezet vezetésének távozását az övezetből.

Az Európai Központi Bank szerint egyelőre korai beszélni a monetáris politika enyhítéséről - mondta a bank elnöke a kamatdöntő ülés után. Christine Lagarde ugyanakkor nem zárta ki, hogy nyáron esetleg lehet kamatcsökkentés.

Idén még legalább 2, egyenként 5 milliárd forint keretösszegű pályázat kiírása várható a Magyar falu programban - közölte Gyopáros Alpár kormánybiztos. Idén is terveznek új támogatási célterületet, a falusi polgármesterek javaslatai alapján. A korábbi, 10 milliárdos lejárt határidejű pályázat eredményét várhatóan március végén hirdetik ki.

Százmilliárdokkal tartozik a kormány a fővárosnak a közösségi közlekedés biztosításáért az LMP szerint. Ezt az alaptörvénnyel támasztották alá, amely szerint egy önkormányzat jogosult az arányos költségvetési forrásra, de a magyar főváros ilyet arányosan nem kap.

Felülvizsgálta és elfogadta a kis- és közepes vállalkozások erősítését szolgáló stratégiát a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy 2030-ra a gazdasági fejlettség elérje az uniós átlag 90 százalékát. A Magyarországon működő mintegy 900 ezer vállalkozás mikro-, kis vagy közepes vállalkozás.

Az elmúlt héten összesen 28 ezer 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel. Ez mintegy 4 ezer beteggel több az előző hét adataihoz képest. Az elmúlt héten a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja nőtt, az influenzavírus stagnált a szennyvízben.

A mozgás évévé nyilvánította 2024-et az államfő. Novák Katalin felkérte az állami és a civil szféra képviselőit, hogy tegyék meg mindazokat az intézkedéseket, amelyek mindenki számára elérhetővé teszik a testmozgást. A célkitűzések hatékony megvalósítását sportszakmai tanácsadói kör segíti.

2,7 milliárd forint többletforrást biztosít a diáksport támogatására a kormány - közölte a köznevelési helyettes államtitkára egy fővárosi díjátadón. Balatoni Katalin felidézte: a kabinet tíz éve vezette be a közoktatásban a mindennapi testmozgást.

A kijelölt célhelytől nagyjából 55 méterre szállt le a Hold felszínén a SLIM japán szonda. Az űrbéli távolságokat tekintve a művelet páratlan pontosságú kivitelezését jelenti - közölte a japán űrhivatal. A kutatási munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha a Nap fénye nyugati irányból éri a SLIM napelemeit.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×