eur:
389.8
usd:
362.81
bux:
68145
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vagonok a nagymarosi vasútállomáson, ahol kisiklott egy tehervonat négy kocsija 2023. december 30-án. A műszaki mentés ideje alatt szünetel a forgalom Nagymaros és Verőce között, emiatt pótlóbuszok szállítják az utasokat Vác és Szob között.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Levonult a dunai árhullám, tart a helyreállítás a szobi vonalon - a nap hírei

Mohácsnál már tetőzött a Duna, az újév első napjaiban a folyó hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget. Még tart a műszaki mentés a Nagymaros és Verőce közötti vasúti szakaszon, ahol egy tehervonat 9 kocsija siklott ki szombaton. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint még egy technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól a januárra megígért pedagógusbéremeléshez.

Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött a Duna. Így az újév első napjaiban a folyó hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől várható csapadék hatására van kilátás. A Tisza Tiszafüred térségében tetőzik, a folyó Szegednél hétfőn elérheti az alsó rakpart szintjét.

Még tart a műszaki mentés a Nagymaros és Verőce közötti vasúti szakaszon, ahol egy tehervonat 9 kocsija siklott ki szombaton. A balesetben jelentősen megrongálódtak a sínek, a jelzőberendezések és váltók. Várhatóan csak a kocsik elszállítása után állapítható meg a kár mértéke és a helyreállítás ideje. Vác és Szob között autóbuszok viszik az utasokat. Jelentősen nőtt a menetidő.

A Magyar Közlönyben is megjelent a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendelet. Január elsejétől átlagosan 32,2 százalékkal keresnek majd többet a tanárok, ami a korábban tervezettnél több mint háromszor nagyobb emelés. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt ATV-nek azt mondta: a Belügyminisztérium még csak társadalmi vitára bocsátotta a tervezett emelést, amelyet az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, az aláírás viszont még nem érkezett meg.

Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások. A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető. A kölcsön az ország összes településén igényelhető, az annak segítségével vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.

Jövőre eltörli a képernyő előtti munkavégzés időkorlátját a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A csütörtök este megjelent rendelet szerint az óránkénti 10 perc szünet megmarad, de a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje már meghaladhatja a napi 6 órát.

Január elsejétől újra csak meleg ételre, szállásra és szabadidős foglalkozások finanszírozására lehet használni SZÉP-kártyát. A szállodák és éttermek szövetsége örül a változtatásnak, de a Demokratikus Koalíció szerint a kormány veszélybe sodorja azokat, akik éppen csak megélnek a fizetésükből.

Hétfőtől emelkedik a nyelvvizsga-támogatás összege, a fiatalok akár 66.700 forintot is visszaigényelhetnek az Államkincstártól. A támogatásra azok jogosultak, akik még nem töltötték be a 35. életévüket vagy 35 évesnél idősebbek, de valamilyen gyermekellátásban részesülnek.

Januárban lépnek életbe a szélerőművek telepítését megkönnyítő rendelkezések. Az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken, kivéve a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítására szolgáló ipari területeken.

Két lépésben érvényesíti az üzemanyagok árában a januártól kötelező 41 forintos jövedéki adóemelést a Mol. Az első, 20 forintos emelés január 1-jén, a második, 21 forintos pedig január 15-én várható.

80 ezer gépjármű-tulajdonosnak kell éjfélig új felelősségbiztosítást kötniük. Aki elmulasztja ezt, az január elsejétől fedezet nélkül marad. Az első díjrészletet február 29-ig kell befizetniük a szerződést váltó autósoknak.

A korábbi évekhez képest több járatot indít az év végi ünnepek miatt a BKK. Szilveszter éjszaka számos nagy kapacitású járat egész éjjel közlekedik. Január 1-jén a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napra érvényes menetrenddel viszik az utasokat.

Március 1-jéig használhatók a Budapest-bérletek az agglomerációs vonalakon a főváros közigazgatási határán belül. A FUTÁR-rendszerben továbbra is megjelennek a főváros környéki járatok, a BKK jegy- és bérletautomatáinál pedig továbbra is lehet majd jegyet venni a HÉV-ekre és az agglomerációs kék buszokra is.

Január 1-ig néhány terület kivételével, ingyenes a parkolás Budapesten. Továbbra is fizetni kell az I. kerületben a Dísz téren, a Hunyadi János út Szabó Ilonka utca és Dísz tér közötti szakaszán, a Palota út Dísz tér és Lovas utca közötti szakaszán, valamint a Margitszigeten az északi parkolóban és a szállodák várakozóhelyein.

Oroszországban 18-an meghaltak, 111-en megsebesültek ukrán légicsapásokban. A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított ukrán városok ellen. Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte.

A Nemzetközi Sajtóintézet szerint 65 újságíró halt meg eddig a gázai háborúban az izraeli támadások kezdete óta. A szervezet felszólította Izraelt és a nemzetközi közösséget, hogy biztosítsa a média képviselői számára a szabad és biztonságos munkavégzést.

Megsemmisített két, Jemenből indított hajóelhárító rakétát egy amerikai romboló a Vörös-tengeren. A rakétákat az Iránhoz közel álló húszi lázadók által ellenőrzött területről indították. Az amerikai hajók egy nemzetközi koalíció részeként igyekeznek megvédeni a tengeri forgalmat a húszik támadásaitól.

A világ első lakott területeként, közép-európai idő szerint vasárnap 11 órakor a csendes-óceáni Kiribati szigetcsoport legnagyobb szigetén, a 7300 lakosú Kiritimatin léptek be a 2024-es esztendőbe. Negyedórával később már az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken köszöntött be az új év. Az Új-Zéland Déli-szigetétől mintegy 800 kilométerre keletre fekvő szigeteken mintegy 700 ember él.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×