eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az idei uniós költségvetés módosítását javasolja az Európai Bizottság – a nap hírösszefoglalója

Az idei uniós költségvetés módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatására az Európai Bizottság. A 8,6 százalékos magyar inflációs mutató az Eurostat adatai alapján az uniós középmezőnyben van – mondta a pénzügyminiszter. Öt embert letartóztattak a pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében

Az idei uniós költségvetés módosítását javasolja az ukrajnai menekültek támogatására az Európai Bizottság. A brüsszeli testület azt kezdeményezi, hogy az újraelosztási lehetőségeket is beszámítva az Európai Unió összesen 400 millió eurót bocsásson rendelkezésre a migrációkezelés és határigazgatás céljára. Ezek a források mindenekelőtt a leginkább érintett tagállamoknak segítenek majd abban, hogy fedezni tudják az Ukrajnából a február 24-én kezdett orosz háború miatt elmenekültek befogadásával és regisztrációjával kapcsolatos költségeket. A javaslatot jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, valamint az uniós tagállamokat képviselő Tanácsnak is.

Még a hétvégi ortodox húsvét előtt humanitárius folyosó létrehozására szólította fel az orosz elnököt Mariupol biztonságos elhagyása érdekében az Európai Tanács elnöke. Charles Michel telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. Előzőleg Ukrajna miniszterelnök-helyettese arról beszélt: 50 ezer ember akarja elhagyni az Azovi-tengeri kikötővárost, de nincs nyitva a humanitárius folyosó. Az orosz Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője ugyanakkor elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz és a donyecki fegyveres erők akadályozzák a civilek távozását Mariupolból. Egyben azt ígérte: azonnal humanitárius tűzszünet lép életbe, ha a mariupoli Azovsztal acélműben lévő ukrán alakulatok felmutatják a fehér zászlót.

A Donyec-medence és Dél-Ukrajna teljes ellenőrzés alá vonását nevezte célnak a hadműveletek második szakaszában az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese. Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy az első hivatalos személy orosz részről, aki nyilvánosan megnevezte az invázió második fázisának céljait. A tábornok arról beszélt, hogy a Donyec-medence feletti ellenőrzés szárazföldi folyosót nyit a Krím felé, és érinti az ukrán hadsereg létfontosságú létesítményeit, valamint az ukrán agrár- és kohászati export jó részét megvalósító Fekete-tengeri kikötőket. A Dél-Ukrajna feletti ellenőrzés kijáratot biztosítana az orosz fegyveres erők számára a moldovai Dnyeszter-mentéhez is.

A 8,6 százalékos magyar inflációs mutató az uniós középmezőnyben helyezkedik el - értékelte az Eurostat legutóbbi adatait a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Facebookon közzétette bejegyzésében úgy fogalmazott: az elszálló energiaárak miatt egész Európában magas az infláció. A posztban szereplő táblázatból az olvasható ki, hogy az Európai Unióban a pénzromlás mértéke márciusban átlagosan 7,8 százalékot tett ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az infláció a közép-kelet-európai térségben jóval magasabb az átlagnál. Megerősítette: a kormány érdemi lépéseket tett a hatások mérséklésére, amelyek több százalékponttal tompítják az inflációt.

Öt éve nem tapasztalt szintre csökkent a hazai földgáztárolók töltöttsége a fűtési szezon végére. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján a fűtési szezon után alig 1,2 milliárd köbméter földgáz maradt a hazai tárolókban – írja az Mfor. A portál emlékeztet, hogy a piaci árak továbbra is magasak, miközben egy új brüsszeli javaslat minél magasabb töltöttségi szintet szeretne.

Öt embert letartóztattak a pályázatokkal kapcsolatos hivatali vesztegetés ügyében. A Budai Központi Kerületi Bíróság döntése értelmében egy gyanúsított bűnügyi felügyelet alá került. A gyanú szerint négyen jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázóknak. Egy ötödik gyanúsított három társa tevékenységét kapcsolattartással támogatta, a hatodik gyanúsított projektmenedzser volt. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tízmilliárd forint.

Elfogadja Lázár János meghívását Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. A politikus felidézte: a hódmezővásárhelyi körzetben parlamenti képviselővé választott fideszes politikus a napokban először nyilvános Facebook posztban, majd emailben kereste meg és arra kérte, hogy a nyilvánosság kizárásával, zárt ajtók mögött üljenek le egy munkamegbeszélésre. Márki-Zay Péter azt írta: bízik benne, hogy Lázár János, ahogy ígérte, konstruktívan fog hozzáállni a felvetődő kérdésekhez. Hozzátette: a tárgyalás kimeneteléről tájékoztatni fogja a hódmezővásárhelyieket és a nyilvánosságot.

Egy magyar vizsgafilmet, Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét is beválogatták a cannes-i fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató, La Cinef elnevezésű programjába. A 22 perces alkotás egy szakítás története Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével. A 2022-es La Cinef válogatásban szereplő 16 diplomafilmet, 13 fikciós és 3 animációs alkotást 1528 nevezésből választották ki. A 75. cannes-i fesztivált május 17. és 28. között rendezik meg, a Cinéfondation válogatás díjait május 26-án adja át a zsűri.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×