eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jön két újabb hatóanyag - a nap hírei

Eddig összesen 831 ezren kaptak koronavírus elleni oltást az akcióhéten, többségük a harmadikat. Kiszélesítette a kamatfolyosót a jegybank. Szigorított az állatvédelmi szabályokon az Országgyűlés. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Eddig összesen 831 ezren kaptak koronavírus elleni oltást az akcióhéten, többségük a harmadikat. A meghosszabbított kampány vasárnapig tart, de a kormány további akciókat tervez. Az eddig megjelentek 82 százaléka, 681 ezren a harmadik vakcinát kérték. 102 ezren az első oltásukat kapták meg. A kormányzati koronavírus portál kiemeli, hogy Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, az első vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik.

Az elmúlt 24 órában 6.390 új fertőzöttet azonosítottak, 195 koronavírusos beteg halt meg. 195 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben. 7.596 beteget kezelnek kórházban, közülük 513-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma eléri a 186 ezret.

Hamarosan két újabb hatóanyag válik elérhetővé a koronavírusos betegek kezelésére, ezek már túl vannak a törzskönyvezés fázisán – mondta a Péterfy kórház főgyógyszerésze. Süle András az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: eddig is legalább 3-4 fajta szert használhattak a szakemberek a terápia során. A főgyógyszerész beszélt arról is, hogy a Covid-gyógyszerek beszerzése központilag zajlik, így azok nem terhelik a kórházak költségvetését.

Véradók és vérplazmadonorok jelentkezését várja az Országos Vérellátó Szolgálat. A szervezet közleményében azt írta, folyamatosan nő az igény a speciális plazmakészítményre, ezért arra kérnek mindenkit, aki a járvány negyedik hullámában bizonyítottan átesett koronavírus-fertőzésen, mielőbb jelentkezzen mintavételre, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen.

Továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A legfrissebb mérések szerint a legtöbb mintát stagnáló tendencia jellemzi. Csökkent a koncentráció Békéscsaba és Debrecen mintáiban, Szekszárdon azonban ismét emelkedés tapasztalható. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

A jelenleg használt koronavírus elleni oltások hatékonysága valószínűleg alacsonyabb lesz az omikron variáns ellen, mint a delta ellen – erről beszélt a Financial Timesnak adott interjúban a Moderna vezérigazgatója. A cégvezető szerint két hét múlva lesznek pontosabb adatok, azután 2-3 hónap kell ahhoz, hogy megfelelő vakcinát tudjanak kifejleszteni. Korábban a Pfizer vezére fogalmazott úgy, hogy legalább 3 dózisnyi vakcina viszonylag jó védettséget ad az omikron variánssal szemben. Az Európai Gyógyszerügynökség 3-4 hónapon belül uniós használatra ajánlhatja azokat az oltóanyagokat, amelyeket az omikron variáns legyőzésére fejlesztenek ki.

Kiszélesítette a kamatfolyosót a jegybank, a döntés - szokatlan módon - nem kamatdöntő ülésen született. A kamatfolyosó alsó szélét 45, felső szélét pedig 105 bázisponttal emelte meg a Monetáris Tanács. Így csütörtökön folytatódhat a kamatemelési sorozat. A jövőben az egynapos jegybanki betét kamata 1,6 százalék lesz, míg a kamatfolyosó tetején az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamata 4,1 százalékra emelkedik.

Elrendelte az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást az Országgyűlés. Az erről szóló határozat szavazásán a kormánypárti képviselők mellett csak néhány független képviselő vett részt, az ellenzéki frakciók nem voksoltak. Az országgyűlési határozat négy kérdést tartalmaz. A kormány kezdeményezte a referendumot, amelyen eredetileg 5 kérdés lett volna, egyiket azonban a Kúria elutasította.

Szigorított az állatvédelmi szabályokon az Országgyűlés. Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít. Ezentúl már a méreg vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is büntetendő lesz. Bővült az állatkínzás minősített eseteinek köre a nagy nyilvánosság előtti elkövetéssel, az állattartástól való eltiltás alatti állatkínzással. A törvény legtöbb rendelkezése január 1-jén lép hatályba.

Januártól gyorsabb és egyszerűbb lesz az adatváltoztatásokkal kapcsolatos ügyintézés és a közművek átírása. Ágostházy Szabolcs uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta: a szolgáltatásnak köszönhetően az adatváltozásokat elég lesz egyszer bejelenteni a kormányhivatalnak. Első ütemben magánszemélyeket támogatnak a szolgáltatással a közmű- és a telekommunikációs szektor szereplőinek bevonásával.

I. András király és családtagjai csontjait azonosíthatták a tihanyi királykriptában. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai arról számoltak be, hogy radiokarbonos kormeghatározással vizsgálták és azonosították a tihanyi bencés monostort alapító I. András és szűkebb családja maradványait.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×