eur:
395.97
usd:
365.05
bux:
65551.58
2024. március 19. kedd Bánk, József

Ez történik majd a minimálbér-emelés pillanatában - a nap hírei

A minimálbér emelésével nő a gyermekgondozási díj, a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is. 289 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 5 beteg halt meg. Kamatot emelt a monetáris tanács, de a vártnál kisebb mértékben. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A minimálbér emelésével nő a gyermekgondozási díj, a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja is - közölte a családokért felelős tárcanélküli miniszter. Novák Katalin a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után elmondta: a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz.

Elengedhetetlen a veszélyhelyzet meghosszabbítása, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal a koronavírus-járvány idején - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben. Völner Pál a védekezésről szóló törvény módosításakor beszélt erről.

Az elmúlt napon 289 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 5 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 401 embert ápolnak kórházban, 45-en gépi lélegeztetésre szorulnak. Az aktív fertőzöttek száma 7.639-re nőtt. A járvány kezdete óta több mint 818 ezer embernél igazolták a fertőzést, 30.141-en haltak meg a betegségben.

A Monetáris Tanács 15 bázisponttal, 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A testület a kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal emelte. Ez az előzetes várakozásoknál kisebb mértékű változtatás. Virág Barnabás alelnök a kamatdöntés utáni háttérbeszélgetésen megerősítette, hogy a Tanács addig folytatja a kamatemelési ciklust, ameddig az inflációs várakozások a jegybank célján stabilizálódnak és a kilátások kiegyensúlyozottá válnak. Kitért arra is, hogy újabb inflációs csúcsra számít novemberre a nemzeti bank, 5,5-6 százalékig ugorhat a ráta.

Nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is kiemelt ágazatként tekint a védelmi iparra a kormány - mondta az innovációs és technológiai miniszter az Európai Védelmi Alap nemzeti információs napján. Palkovics László előadásában hangsúlyozta: a jövőkép szerint Magyarország védelmi ipara 2030-ra a térség meghatározó szereplőjévé fejlődik

A Budapest Airport 1,5 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja. A beruházás célja, egy felhőalapú légiáru-kezelési rendszer megvalósítása, további forgalmi fejlesztéseket érintő fenntarthatósági projektekkel együtt.

Elérhetővé vált a digitális európai diákigazolvány minden hallgató számára. Az Európai Bizottság közzétette az új Erasmus+ alkalmazást, ez tartalmazza a diákigazolványt is. Az Android és az iOS rendszerekre egyaránt elérhető alkalmazásban a diákok informálódhatnak az egyetemükkel partnerségben lévő intézményekről és kiválaszthatják külföldi tanulmányaik helyszínét.

Magyarország támogatja Észak-Macedónia Európai Uniós tagságát - erősítette meg Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az ország legnagyobb ellenzéki pártjának küldöttségét fogadta. A megbeszélésén a fokozódó migrációs nyomásról is egyeztettek, és magyar kormányfő fontosnak nevezte az érintett országok összefogását, valamint a határvédelem fejlesztését.

Magyarország többszáz ezer adagot ad el Thaiföldnek és Vietnamnak az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagából. Szijjártó Péter New Yorkban az ENSZ közgyűlésén vesz részt, ahonnan bejelentette, hogy megállapodás született a vakcinák átadásáról a két délkelet-ázsiai országgal. A tárcavezető arról is beszélt, hogy újabb tömeges illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet és az európai uniós tagállamok külügyminiszterei ennek még mindig nem mérték fel a veszélyét megfelelően.

Megkongatta a vészharangot az ENSZ-közgyűlés megnyitóján a világszervezet főtitkára, António Guterres szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ. A portugál diplomata sötét képet festett a nemzetközi helyzetről, amit szerinte beárnyékol az együttműködés hiánya a koronavírus-járvánnyal szemben, a kevés előrelépés az éghajlatváltozás elleni fellépésben, a növekvő egyenlőtlenségek

A gázárak emelkedése miatt cselekvésre szólította fel Oroszországot a Nemzetközi Energia-ügynökség. A földgáz szabadpiaci ára újabb rekordokat döntött a napokban. Az ügynökség szerint Moszkva tehetne többet annak érdekében, hogy növelje az Európában rendelkezésre álló gáz mennyiségét, és biztosítsa a tározók megfelelő szintű feltöltését a téli fűtési szezon előtt.

Űrtudományi centrumot alapított az ELTE Természettudományi Kara. A központ az asztrofizikai, csillagászati és űrtudományi kutatásokat hivatott összehangolni, igazgatója Frei Zsolt asztrofizikus. Az űrcentrum tagjai a kar különböző intézeteiben dolgozó főállású kutatók.

A magyar labdarúgó-válogatottnak zárt kapuk mögött kell megvívnia a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt. További egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség. A magyar szövetség ezen kívül 200 ezer svájci frankos bírságot is kapott. Az MLSZ szerint nem igazságos a döntés és indokolt esetben fellebbezni fog.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×