eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla

Megsemmisülhet a klímatörvény? - a nap hírei

A járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi a kormány az Országgyűlésnél. A minimálbér emeléséről megszületett a megállapodás, a garantált bérminimumról még tárgyalnak. Az előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Ferenc pápa Kassán.

A járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi a kormány az Országgyűlésnél – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az intézkedés 2022 január elsejéig lenne érvényes. A kabinet döntése értelmében a meghosszabbítás azért szükséges, mert a világjárvány továbbra is tart, a delta vírusmutáns terjedése miatt pedig egész Európában és Magyarországon is nő a fertőzöttek száma. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül, így azt az elsők között veheti napirendjére a parlament az őszi ülésszakon.

Mentesül a vadászati világkiállítás a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól - tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítás. A módosítás értelmében a szeptember 25. és október 14. között megrendezendő világkiállítás és a kapcsolódó rendezvények programjai járványügyi korlátozások és védettségi igazolvány nélkül látogathatók lesznek.

A bruttó 200 ezer forintos minimálbérről már megállapodtak, a garantált bérminimum emelésének mértékéről folytatódnak a tárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke elmondta, hogy a garantált bérminimum emelésének százalékos mértékét a kormány kompenzációjától tették függővé. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a gazdasági folyamatok elemzése alapján egyértelműen látszik, hogy a gazdaság képes ezeket az emelt béreket előteremteni. A tárgyalások két hét múlva folytatódnak.

A Magyar Bankszövetség szerint aki teheti kezdje el újra törleszteni a hiteleit. A bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről. Jelasity Radován elnök hangsúlyozta, egyetért és támogatja, hogy lezárják a hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változatát. A moratórium a rászorulóknak, nehéz helyzetűeknek folytatódik, abba a bejelentkezés önkéntes és idén október végi időkorláthoz kötött.

Június végéig meghosszabbítják a Diákhitel Plusz lehetőségét. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után közölte: a döntés értelmében október elsejétől ismét elérhető lesz a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak az 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel. Azt is közölte: haladékot kapnak a gyermekvállalásra a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők.

A klímatörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól ellenzéki pártok, hogy szigorúbb szabályozást kelljen alkotni helyette. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, a közös beadvány benyújtása előtt elfogadhatatlannak nevezte például, hogy a hatályos szabályozás szerint 2030-ra 40 százalékkal kellene csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, és csak 21 százalékra kellene növelni a megújuló energia arányát. A DK kiáll az önálló környezet- és klímavédelmi minisztérium létrehozása mellett. Az MSZP azt kezdeményezi, hogy tíz éven belül újítsák fel energetikai szempontból a hazai épületállomány lehető legnagyobb részét.

Karácsony Gergely főpolgármester mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián. A hvg.hu a Nemzeti Választási Irodától megtudta, hogy 6 felülvizsgálati kérelem is érkezett a ma délutáni jogorvoslati határidőig. A Fudan-referendumról szóló kérdést magánszemélyek és a Volner Párt, míg az álláskeresési járadék 9 hónapra hosszabbításáról szólót magánszemélyek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is megtámadta.

Az azonos neműek házasságának elismerése mellett foglalt állást az Európai Parlament. A határozat szerint, az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQ-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat és fontos, hogy egész Európában érvényesíthessék jogaik teljes körét. A dokumentum szerint Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget. Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook bejegyzésében arról írt: Magyarország a lehető legmagasabb szinten védi az emberi jogokat, ezért is értelmetlen ez a politikai hisztériakeltés az Európai Parlament részéről.

Ez előítéletek elhagyásának fontosságáról beszélt Ferenc pápa Kassán, a többségében romák lakta Luník IX lakótelepen. A katolikus egyházfő szlovákiai látogatásának 3. napján úgy fogalmazott: a méltóság megújításához el kell hagyni az előítéleteket, s azoktól el kell jutni a párbeszédig. A pápa a kassai Lokomotív stadionban folytatta programját, ahol helyi fiatalokkal találkozott ,akiknek a gyökértelenség és a pillanatnak élés veszélyeiről is beszélt. Ferenc pápa szlovákiai látogatása szerda délután ér véget.

Nagy-Britanniában a jövő héttől megkezdődik a harmadik oltási dózisok beadása. A hatáserősítő dózisok alkalmazását a kormány oltásügyi vegyesbizottsága javasolta és azt elfogadta a brit kabinet. A szakértői bizottság szerint a megerősítő dózisokat először az 50 éven felülieknek kell felajánlani, valamint azoknak a fiatalabbaknak, akiknek krónikus alapbetegségeik vannak. A harmadik oltási adagot legkorábban a második dózis beadása után hat hónappal kaphatják meg a jogosultak. A szakértői testület javasolta azt is, hogy harmadik dózisként a Pfizer-BioNTech vakcináját alkalmazzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×