INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

napinfo

hírösszefoglaló

inforádió

A magyar tulajdonú vállalatok arányát növelné a hazai egészségpiacon a kormány - Hírösszefoglaló

Infostart

A hazai alapanyagok arányának növelését javasolja a közétkeztetésben a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. Továbbra is fontosnak tartja a koronavírus-fertőzések megelőzését az emberi erőforrások minisztere.

A közétkeztetésben a hazai alapanyagok arányának növelését javasolja a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. Varga Mihály pénzügyminiszter a testület ülése után azt hangsúlyozta: ezzel bővülhet a magyar, illetve a helyi termékek piaca, az új megrendelések segíthetik a magyar termelők beruházásainak emelkedését is.

A magyar igazságügy-miniszter szerint az Európai Parlament szabad utat adott a protekcionizmusnak a mobilitási csomag elfogadásával, amelynek egyes rendelkezései az Európai Zöld Megállapodással is ellentétesek. Varga Judit a Facebookon úgy fogalmazott, a csomag aránytalan terheket ró a közúti közlekedési ágazatra, az egész unió versenyképességét csökkenti, és hátrányos helyzetbe hozza a közép-kelet-európai árufuvarozókat.

A magyar tulajdonú vállalatok arányát növelné a kormány az egészségpiacon azzal az 50 milliárd forintos támogatási programmal, amelyet az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére indított - közölte a pénzügyekért felelős államtitkár. Gion Gábor az M1-en megerősítette: az a cél, hogy legalább a különböző veszélyhelyzetek esetén kritikusnak ítélt egészségügyi termékekből önellátó legyen az ország.

Továbbra is fontosnak tartja a koronavírus-fertőzések megelőzését az emberi erőforrások minisztere, mivel a szomszédos országokban ismét nőtt a megbetegedések száma. Kásler Miklós a Szent Imre kórház ünnepségén megköszönte az egészségügyi dolgozók helytállását, és hangsúlyozta: Magyarország időben és határozott intézkedésekkel reagált a járványra.

Sikeresnek értékelte a koronavírus-járvány miatt tantermen kívüli, digitális munkarendben befejezett elmúlt tanév lezárását a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: Magyarországon a járvány ellenére egyetlen napra sem szünetelt az oktatás, illetve meg tudták szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felsőoktatási felvételit.

A családügyi államtitkár szerint sok támogatást nyújt a kormány a családalapítás előtt álló fiataloknak, abban viszont lát még feladatot, hogy a felnőttkor első szakaszában segítsék azokat, akiknek nincs önálló otthonuk és albérletben élnek. Novák Katalin, aki a Fidesz alelnöke is, a Mandiner hetilapnak hangsúlyozta, a nagyobbik kormánypárt az Európai Néppárhoz tartozik.

A kormány nem akarja kisajátítani a Lánchidat, azt várja, hogy a főváros mielőbb írja ki az új közbeszerzési eljárást a felújításra - jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Hajógyári-sziget beruházásainak terveit a kormány még nem tárgyalta. Szerdán élőlánccal tiltakoztak civilek és ellenzéki politikusok a beruházás ellen, amely miatt fákat vágnának ki.

A jövőben a települések, Budapesten pedig a kerületek önkormányzata dönthetne a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a kabinet törvénymódosításáról a jövő héten dönthet az országgyűlés. Karácsony Gergely főpolgármester jó iránynak nevezte, hogy a kormány a helyhatóságokra bízná az Airbnb szabályozását.

A kormány nyitott a büntető törvénykönyv további szigorítására, ha erre szükség van - jelentette ki a gyermekpornogáfiáért felfüggesztett börtönre ítélt volt nagykövet ügyét kommentálva a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hozzátette ugyanakkor, hogy a Btk. már most is szigorúbb, mint korábban.

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtése - hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter. Varga Judit a Facebook-oldalán azt írta: az Európai Parlament döntése alapján a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenül aláírási folyamat a kiesett idővel meghosszabbodik. A tárcavezető kiemelte: már több mint egymillió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés.

Az uniós igazságügyi biztos szerint a jogállamiság biztosításával és a korrupcióval szembeni fellépéssel lehet megvédeni a közösség költségvetését. Didier Reynders az Európai Parlament ülésén közölte: a javasolt új mechanizmus alapján ha egy tagállam fenyegeti a közösség pénzügyi érdekeit, az uniónak joga lesz arányos módon felfüggesztenie a támogatások folyósítását.

Független bizottságot hoz létre az Egészségügyi Világszervezet annak kivizsgálására, hogy miként kezelte a szervezet, valamint a tagállamok kormányai a koronavírus-világjárványt. A WHO főigazgatója felidézte, hogy a 194 tagország májusban egyhangúlag vizsgálatot követelt.

Holtan találtak rá Szöul polgármesterére. Pak Von Szun eltűnéséről a lánya értesítette a rendőrséget, amely a dél-koreai főváros egy erdős hegyvidéken talált rá a holttestére. A 64 éves polgármester feltehetően öngyilkos lett, miután kedden egyik titkárnője szexuális zaklatás miatt feljelentette és azzal vádolta a városvezetőt, hogy más nőket is inzultált.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018