eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Javította a magyar gazdaság bővülésére vonatkozó előrejelzését az IMF - Hírösszefoglaló

Kifizeti a kormány a kórházak adósságait, de az időpontról még nincs döntés. Több mint félmillióan tüntettek Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

Tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését az IMF: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast 3 és fél százalékra emelte. A Nemzetközi Valutaalap budapesti látogatása után kiadott zárónyilatkozata alapján az idei költségvetési hiánycél várhatóan teljesül, de a növekvő külső bizonytalanság, és a magas államadósság miatt a költségvetési konszolidáció folytatása szükséges. A Pénzügyminisztérium újabb elismerésnek tartja az IMF éves jelentését, és a valutaalap kockázatokra irányuló felvetéseire úgy reagált: a magyar kormány ezért alkotta meg a gazdaságvédelmi akciótervet.

A pénzügyminiszter szerint a pénzmosás és a terrorizmus elleni egységes és hatékony fellépés az Európai Unió minden tagállamának közös érdeke, de Magyarország továbbra sem támogatja a hatáskörök indokolatlan elvonását a nemzeti hatóságoktól. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülésén azt hangoztatta, hogy egy újabb, uniós intézmény létrehozása előtt tisztázni kell annak szerepét és azt, hogy valós megoldást jelentene-e az európai polgárok biztonságának javítására.

A kormánynak helyt kell állnia a kórházak 64 milliárd forintos lejárt adósságaiért, de arról még nincs döntés, hogy ez mikor, milyen formában történik meg - mondta az InfoRádiónak az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy nem csak a tartozások kifizetéséről van szó, hanem arról is, hogy miként lehet elkerülni az adósság újratermelődését. Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter arról beszélt, hogy megvizsgálták az adósságállományt, amelynek harmadáért tehetők felelőssé a kórházak vezetői.

Legalább 500 milliárd forintos többletforrásra lenne szüksége az egészségügynek a Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint. Kincses Gyula az InfoRádiónak elmondta, hogy az összegből nagyarányú béremelést is végre kellene hajtani az orvosoknál. Hozzátette: a pénz mellett szükség van a szakmai szabályok és a kamara belső viszonyainak átalakítására.

Magyar művekből rendezett kiállítást nyitott meg a tokiói Szépművészeti Múzeumban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor arról beszélt, hogy magyarok azért innovatívak, azért képesek világszínvonalú alkotásokra, mert bizonyítaniuk kell, hogy a világnak szüksége van rájuk. A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából megrendezett tárlaton 130 mű tekinthető meg.

Késelés történt egy győri iskolában: egy diák többször megszúrt egy tanárnőt. A 17 éves fiúval szemben emberölési kísérlet miatt indult nyomozás. A fiatal egy 51 éves tanárnőt késelt meg, a megszúrt tanárnő állapota stabil, nincs életveszélyben. A diákokat pszichológus segíti a történtek feldolgozásában.

Több mint félmillióan tüntettek Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen a rendőrség adatai szerint. Mintegy hetven vidéki városban voltak megmozdulások, Párizsban összetűzések is kísérték felvonulást. A közlekedési dolgozók által kezdeményezett megmozdulást kísérő általános sztrájkhoz szinte minden ágazat csatlakozott. Az állami vasúttársaság szerint pénteken is jelentős fennakadásokra kell számítani A párizsi metróközlekedésben sem várható pénteken javulás. Az Air France járatainak mintegy harmadát törölte.

Felkapcsolták a vatikáni Szent Péter téren felállított mintegy 26 méteres fenyőfa fényeit. Az idei karácsonyfa az északkelet-olaszországi Veneto hegyeiből származik. A karácsonyfa abból az erdőből érkezett, amelyet 2018 őszén letarolt egy rendkívüli erejű vihar. Emellett felavatták a mellette épített betlehemet is, amelyet idén fából faragtak trentinói mesteremberek. A betlehem és a karácsonyfa január 12-ig marad a Szent Péter téren.

Bejelentette a vádirat összeállítását Donald Trump elnök ellen az amerikai törvényhozás alsóházának elnöke. Nancy Pelosi arra nem tért ki, hogy mikor kezdődhet meg az alkotmányos felelősségre vonási eljárás. A demokrata párti Nancy Pelosi úgy fogalmazott: Donald Trump a saját politikai céljai érdekében és a nemzet biztonságát kockáztatva visszaélt a hatalmával. Donald Trump a Twitteren azt írta: kész az eljárásra, de szerinte a demokratáknak nem számít semmi.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×