INFORÁDIÓ
2021. május 17. hétfő
Paszkál

napinfó

hírösszefoglaló

belpolitika

Még egy hétig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra – a nap hírei

Infostart

Még egy hétig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra. Uniós minimálbér bevezetését sürgeti az MSZP; szigorítaná a határvédelmet a Jobbik. Egy nyomdai alkalmazottat gyanúsítanak a történelemtételek kiszivárogtatásával. A nap hírei.

Még egy hétig jelentkezhetnek az európai parlamenti választásra azok, akik Magyarország valamelyik külképviseletén szeretnének szavazni. Erre a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgároknak van lehetősége. Már több mint 14 ezren szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben. Levélben voksolhatnak a Magyarországon vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok.

Az MSZP elnöke szerint az európai parlamenti választáson eldől, hogy a progresszív pártok tovább tudják-e vinni az európai polgárok anyagi és fizikai biztonságát garantáló programot, vagy az együttműködés felszámolását akaró szélsőjobboldali, populista politikusok szereznek többséget. Az MSZP-Párbeszéd listáját vezető Tóth Bertalan hangsúlyozta: az Európai Uniónak az emberekről kell szólnia, uniós minimálbérre, minimál-nyugdíjra és -családi pótlékra van szükség.

A Jobbik európai parlamenti listavezetője szerint az EP-választás tétje az, Orbán Viktor lehetőséget kap-e az ország teljes elszigetelésére. Gyöngyösi Márton kiemelte: pártja a kormányzatnál sokkal radikálisabban és a határőrség visszaállításával lépne fel az illegális migrációval szemben. A Jobbik a munkaerő elvándorlása ellen új kohéziós politikát és bérfelzárkóztatást szorgalmaz, a korrupció miatt pedig sürgeti a csatlakozást az európai ügyészséghez.

A kormány tevékenységéről állított össze átfogó dokumentumot a Demokratikus Koalíció a néppárti Bölcsek Tanácsának. Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese emlékeztetett: az Európai Néppárt március 20-án felfüggesztette a Fidesz tagságát, és egy három politikusból álló bizottságot küld Magyarországra, hogy megfigyeljék: a Fidesz követi-e a pártcsalád alapvető értékeit.

A gyermekeket a jövő zálogának, a pedagógusokat pedig a magyar jövő biztosítékainak nevezte a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az Év tanára díj átadóján Budapesten. A rendezvényen anyaországi és külhoni pedagógusok vehettek át elismeréseket. Szilágyi Péter kiemelte: hogy a kormány fontosnak tartja, hogy a Kárpát-medencében mindenütt biztosított legyen minden magyar gyermek számára az anyanyelvi oktatás.

Az elmúlt kilenc évben mintegy 2800 templom újult meg és 120 épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta településein állami támogatással - közölte az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész azt mondta: a beruházások sikeréhez nélkülözhetetlen volt a kormány és az egyházak összefogása, valamint a lakosság áldozatkész hozzáállása.

Egy nyomdai alkalmazottat gyanúsítanak a történelemtételek kiszivárogtatásával. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy 40 éves férfit hallgattak ki, aki beismerő vallomást tett. Az Oktatási Hivatal szerdán tett feljelentést, miután olyan információt kapott, hogy ismeretlenek egy közösségi oldal zárt csoportjában a vizsga kezdete előtt közzétehették a középszintű történelem érettségi feladatsorának esszétémáit. A hivatal közölte: a történtek ellenére nem kell megismételni a vizsgát.

Minden kínai termékre pótvámot vetett ki az amerikai elnök. Donald Trump pénteken rendelte el, hogy 10-ről 25 százalékra emelkedjen 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifája, majd szombaton utasítást adott a fennmaradó 300 milliárd dollárnyi kínai termék áru vámjának az emelésére. A kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon a kínai delegációt vezető miniszterelnök-helyettes szerint szükség van további tárgyalásokra, hogy elkerülhető legyen a legrosszabb forgatókönyv.

Elfogadta a Notre-Dame felújításáról szóló törvényt a francia parlament alsóháza. A jogszabály a többi között adókedvezményt irányoz elő azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi közbeszerzési eljárások lebonyolítását.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018