eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tartalékosok, egészségügyiek, kampányolók - a nap hírei

A Honvédség tartalékos állományának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Béremelésért, nagyobb megbecsültségért és az egészségügy helyzete miatt tüntettek az ágazat dolgozói.A nemzetiségek képviselőivel együtt írta alá a Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét a területért felelős államtitkár.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarországnak addig van jövője, amíg vannak tartalékos katonái, és amíg van a Honvédség, amely képes megvédeni a magyar embereket. Simicskó István Szentendrén az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák eskütételekor azt mondta: az a cél, hogy egy 30 ezres aktív állomány mögött egy 20 ezres tartalékos állomány legyen.

Béremelésért, nagyobb megbecsültségért és az egészségügy helyzete miatt tüntettek az ágazat dolgozói az Országháznál. Soós Adrianna, a szervező Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta: csak a dolgozók 30 százaléka, az orvosok és a diplomás ápolók kaptak nagy béremelést, a többiek nagy részének továbbra is nettó 120 ezer forint az alapbére. Hozzátette: felmérésük szerint a mentők, ápolók 80 százaléka gondolkodik a szakma elhagyásán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai kampányakciónak minősítette az egészségügyiek tüntetését.

A kormány elkötelezett a további béremelések mellett az egészségügyben, az ország gazdasági teljesítőképességének függvényében - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen. Lázár János hangoztatta: az utóbbi három évben sikerült az egészségügyben érdemi béremelést végrehajtani.

A nemzetgazdasági miniszter szerint egy nemzet gazdaságát hosszú távon az emberekben lévő vállalkozói szellem és az innovációs képesség határozza meg. Varga Mihály az idei Országos Középiskolás Diákvállalkozó Vetélkedő Kárpát-medencei döntőjén felidézte, hogy 2013-ban a kormányzat azért látta szükségesnek a sikeres vállalkozásokért elismerő díjak átadását, hogy a vállalkozások elé jó példát állítson, és elismerje a magyar gazdaság sikertörténeteit.

Az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje szerint az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti a magyarországi korrupció. Karácsony Gergely egy szombathelyi kampányeseményen azt mondta: az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra - amelyeket részben az unió csalás elleni hivatala tárt fel -, ahol nagyon súlyos visszaélések gyanúja merült fel. Hozzátette: kormányra kerülése esetén az MSZP-Párbeszéd szövetség le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket.

Ha a Jobbik kormányra kerül, első lépése az elszámoltatás lesz - jelentette ki a párt elnöke Ózdon. Vona Gábor felháborítónak nevezte, hogy a kabinet nyolc év kormányzás után csak Soros Györgyről beszél, de arról nem, hogy mi lett az egészségüggyel, az oktatással, a bérek helyzetével, az elvándorlással, az utak állapotával.

Az LMP szerint ha a Fidesz folytatja a kormányzást, akkor Magyarországon maradna a szegénység, és tovább növekedne a társadalmi szétszakítottság. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: Magyarországon továbbra is 3,5 millióan élnek mindennapi nélkülözésben. Az LMP általános béremeléssel, igazságosabb családtámogatással csökkentené a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Visszalép a képviselő-jelöltségtől a Belvárosban Juhász Péter. Az Együtt politikusa közölte: pártja ezzel példát szeretne mutatni a pártoknak, ő pedig személyes példát a jelölteknek. Az Együtt így már 63 helyen nem állít jelöltet az áprilisi országgyűlési választásra.

A hazai nemzetiségek képviselőivel közösen, írta alá a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért is felelős államtitkár. Soltész Miklós úgy fogalmazott: Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész.

A demokrácia és az alapvető jogok védelmében szorgalmazott közös fellépést a katalán parlament elnöke, miután meghiúsult az elnökválasztás a barcelonai tartományi törvényhozásban. Rogert Torrent elítélte, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte a lázadással és sikkasztással vádolt Jordi Turull elnökjelöltet és négy függetlenségpárti társát.

Franciaországban robbanószerkezeteket és fegyvereket találtak a nyomozók a pénteki túszdráma színhelyén. Az ország déli részén lévő Trebes település bevásárlóközpontjában egy 25 éves marokkói származású férfi három embert megölt és 15-öt megsebesített, mielőtt a rendőrök végeztek vele. Negyedik áldozata, egy csendőr, szombaton halt meg a kórházban.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában százezrek követelték a fegyvertartásra vonatkozó szabályok szigorítását. A megmozdulást a floridai ámokfutás túlélői szervezték. A floridai Parkland gimnáziumában elkövetett, 17 halálos áldozattal járó februári mészárlás egyik túlélője azt követelte Washingtonban, hogy a katonákon kívül senki ne viselhessen fegyvert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×