Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János
Nyitókép: Pixabay

Világörökség lett a szaké

Felvette a szellemi világörökségi listára a hagyományos szakékészítést szerdán az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága, amely a héten Paraguayban ülésezik.

A szaké elkészítése a rizs és más összetevők erjesztésének ősi technikája a kodzsi penészgomba segítségével. A különleges eljárás során egy edényben egyszerre többszörös erjedés történik. Az elkészült italt melegen, hidegen vagy szobahőmérsékleten is fogyasztják.

A szaké elkészítésének hagyományával Japánnak már 23 világöröksége - köztük a kabuki színház és a japán vasoku konyha - szerepel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) listáján.

A japán kormány 2022-ben kérte a szakékészítés felvételét, az UNESCO tanácsadó testülete pedig novemberben javasolta a felvételt a szellemi kulturális örökségek listájára a hagyomány japán társadalomban betöltött kulturális jelentőségére hivatkozva. Emlékeztettek arra, hogy a szaké a hagyományos japán események, rituálék és esküvők elengedhetetlen kelléke, fontos szerepe van a helyi közösségek összetartozásának erősítésében.

A szakégyártók abban bíznak, hogy a hagyomány világörökségi státusa fellendítheti a termék nemzetközi kereskedelmét, és felpezsdítheti a hazai keresletet is.

A UNESCO bizottsága szerdán egyebek között az asztúriai cidertermesztést és a guatemalai óriás sárkányok készítésének technikáját is felvette a szellemi világörökségek közé.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága december 7-ig ülésezik a paraguayi Asunciónban.

Címlapról ajánljuk
Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Amikor egy idegen állat- vagy növényfaj megtelepszik Magyarországon, hajlamosak vagyunk csak ökológiai problémaként gondolni rá, pedig a számlát nem a természet, hanem a gazdaság fizeti. Fertő Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézetének professzora az InfoRádióban azt mondta, az igazi veszteség sokszor olyan „láthatatlan” tételekben rejlik, mint a romló vízminőség vagy az eltűnő fajok, ezért fontos a minél gyorsabb cselekvés, továbbá mérsékelni kell az okozott károkat, negatív hatásokat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×