eur:
394.78
usd:
358.43
bux:
71689.88
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek misét mutat be Nagyboldogasszony ünnepén az esztergomi bazilikában 2021. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Most van a katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe

Csütörtökön ünnepli a katolikus egyház Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária halálát és mennybevételét. Az ünnepen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek 10.30 órakor mutat be szentmisét az esztergomi bazilikában.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közölte: Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz "a Szentséges Szűz elszenderülésének" neveztek. A VI. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a VII. században vette át, és a VIII. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.

XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a "Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe" - írták.

Az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezik Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén résztvenniük.

Magyarországon több székesegyház, köztük az esztergomi bazilika és számos templom tartja ezen a napon a búcsúnapját, vagyis ünnepli a templom védőszentjét.

Címlapról ajánljuk
Újabb német koalíciós viszály, most a belvárosi autózás jövője a tét

Újabb német koalíciós viszály, most a belvárosi autózás jövője a tét

A hónapok óta tartó költségvetési vita súlyos károkat okoz a hárompárti német kormánykoalíció tekintélyének. Miközben a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellárnak egyelőre hatalmi szóval sem sikerült megbékítenie a szigorú takarékossághoz ragaszkodó, a szabad demokrata pénzügyminiszter vezette FDP-t, és a "bőkezűbb" Zöldek Pártját, a két kisebbik koalíciós szövetséges között újabb viszály érlelődik. A tét a belvárosi autózás engedélyezése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×