eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Aranyforintok sorozat is lesz idén

Idén 17 tematikában tervez emlékérmét kibocsátani a Magyar Nemzeti Bank, amely 2024-ben ünnepli alapítása 100. évfordulóját.

Az MNB tájékoztatása szerint a 2024-es tematikailag és technikailag is sokrétű emlékérmeprogramban hat korábban megkezdett sorozat folytatása is szerepel.

Az évfordulók között lesz

  • a Magyar Gyermekorvosok Társasága alapításának 100.,
  • a Rubik-kocka feltalálásának 50.,
  • Salkaházi Sára születésének 125.,
  • a polgári közjegyzőség alapításának 150., valamint
  • az MNB alapításának 100. évfordulója.

A tájékoztató szerint a bankintézet centenáriumi emlékérméivel kapcsolatos részleteket az ünnepi évforduló eseménysorozata folyamán teszik közzé.

A Hazai vármegyék és vármegyeszékhelyek sorozatban Baranya vármegye, Pécs címmel jelenik meg érme márciusban, 20 000 forint névértékben ezüst, 3000 forint névértékben színesfém változatban. Magyar származású Nobel-díjasok sorozatban Karikó Katalin biokémikus, Krausz Ferenc fizikus és Oláh György kémikus tiszteltére bocsát ki emlékérmét az MNB.

Ezek mellett 2024-ben tovább bővül az Árpád-házi magyar szentek, a Nemzeti Hauszmann program, a Nemzeti emlékhelyek, valamint Középkori magyar aranyforintok sorozat is.

Emlékérem jelenik meg Kincsem, a magyar versenyló, XXXIII. Nyári Olimpiai és XVII. Paralimpiai Játékok, valamint Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök és a 13 aradi vértanú címmel. A tervek szerint azt a külpolitikai jelentőségű aktualitást is emlékérme örökíti meg, hogy hazánk tölti be 2024-ben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét – áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank 2024. évi emlékérme-kibocsátási programja a grafikai tervekkel kiegészítve ide kattintva érhető el.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×