eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) és Kurkó János György, a Szú, moly, rozsda című könyv társszerzője a kötet bemutatóján a Szegedi Dóm Látogatóközpontban 2024. január 13-án. Az erdélyi magyar tárgyi, szellemi és lelki örökséget megőrző és bemutató park épül Csíksomlyón, Csinta Samu és Kurkó János György könyve a kezdeményezés több mint tízéves történetét mutatja be.
Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

Csák János: az erdélyi magyar örökség megőrzését szolgálja a Csíksomlyón épülő néprajzi park

A kulturális és innovációs miniszter a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, a kezdeményezés több mint tízéves történetét bemutató Szú, moly, rozsda című könyv bemutatóján mondott beszédet.

Csák János kiemelte: az állam önmaga nem tud alkotni, csak oda tud állni az alkotó emberek mögé. Ezért is olyan fontos szerinte, hogy szerte a Kárpát-medencében vannak olyan emberek, akik már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni.

Kurkó János György 15 éve egyedül hozza létre a parkot megalapozó gyűjteményt. A kredencektől kezdve a cséplőgépekig gyűjti a szellemi örökséget megtestesítőt tárgyi emlékeket. Tulajdonképpen önmaga mecénása, sikeres vállalkozásainak eredményét fordítja terve megvalósítására - hangsúlyozta a politikus.

Kurkó János György a park terveit bemutató előadásában felidézte, egy bukovinai utazása során vette észre, hogy némelyik faluban a házak nagyon hasonlítanak a székelyföldiekre, az egyik templom pedig szakasztott mása volt a szülőfalujában állónak. Ezt követően kezdte el gyűjteni a tárgyakat, gépeket, épületeket.

Az elmúlt 11-12 évben több mint 70 ezer tárgyat gyűjtött össze, ezek ma 6500 négyzetméternyi raktárban állnak.

A csaknem hathektáros parkban a 19. századi és 20. század eleji falut és várost bemutató egység mellett megismerhetők lesznek a határban végzett tevékenységeket is, mint például a pásztorkodás, a mész- és szénégetés. Világrekordnak számít, hogy a látogatók 117 mesterséggel találkozhatnak majd itt - mondta a gyűjtő mecénás. Több mint 130 épületet építenek fel - közölte a vállalkozó, hangsúlyozva, fontosnak tartja, hogy a tágan vett Erdélyben élő magyarság fontos épületei mellett az itt élő 13 más nemzetiség emlékeit is bemutassa.

A városi egység 18 egykori ingatlant újjáépítve Csíkszereda egykori - az 1980-as években teljes egészében lebontott - főutcáját, a Kossuth utcát jeleníti meg. Itt áll majd a városháza, a csendőrség, a tűzoltóság, a nyomda, az iskola, az óvoda, egy fotográfus műhely, néhány fontos kereskedő üzletének mása is. A Bécsben föllelt tervek alapján újjáépítik a gyimesbükki magyar-román vámot is, a park fogadóépülete pedig a tusnádfürdői egykori vasúti indóház lesz.

Böjte Csaba ferences szerzetes úgy fogalmazott, a Kurkó János György által megálmodott park olyan lesz mint Noé bárkája, azokat az emlékeket gyűjti össze, melyek egyébként elporladnának, de nemcsak az épületek, a tárgyak maradnak meg, hanem azoknak a mesterségeknek a fogásai is, melyeket bemutatnak ott.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×